Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Tipy na knížky pro náročné teenagery

Tipy na knížky pro náročné teenagery

Čteme s Agátou 31. 3. 2024 3 minuty
Tereza Kotilová
Malé děti čtou rády, se staršími teenagery už je to těžší. Možná nemají čas a chuť, přicházejí nové zájmy, jejich mozek dospívá. Mění se z dětí v osoby s vyhraněným názorem, potřebou vymezovat se a zároveň touhou být součástí kolektivu. Hlavní problém většinou není, že nechtějí číst, ale že nevědí, co číst. Dětské knížky o bagrech a zvířátkách z lesa přestávají stačit. Proto přicházíme se 4 tipy, jak vybrat chytlavou knížku pro vaše teenagery i pár tipů na konkrétní tituly. Věříme, že v nich opět vyvolají touhu číst.

Tipy na knížky pro teenagery

4 tipy, jak vybrat knihu pro teenagera 

  1. Jaká je úroveň čtenáře? Čte již sám náročnější příběhy, nebo začíná a potřebuje lehčí literaturu? Vždy vybírejte knížku úměrně věku čtenáře, a to jak obsahem, tak i grafickým zpracováním.  

  2. Nejste si jistí? Sáhněte po populární knížce. I když v sobě dítě momentálně nemá rozkvetlou čtenářskou vášeň, podlehne zvědavosti a přečte si ji. 

  3. Méně je někdy více. Nekupujte hromadu knih, na kterou se bude leda tak prášit. Vyberte jeden až dva osvědčené tituly s rozvahou. 

  4. Co vaše děti baví? Co mají rády? Jaké aktivity rády podnikají? Knížku vždy volte podle zájmů dítěte, nikdy ne podle zájmů vlastních. 

Knižní tipy pro mladší teenagery

Máte doma teenagera na pomezí 1. a 2. stupně, který už zvládne přečíst sem tam něco samostatně, ale stále ocení, když si čtete spolu? Tak pro tuto skupinu čtenářů máme tipy na knihy, které jsou už trošku náročnější, než co doposud četli, ale zároveň samozřejmě stále na úrovni jejich věku. Jde o příběhy podobně starých dětí, které jsou zábavné pro holky i kluky.

Nebojte se nabídnout různé žánry, protože zájmy dětí v tomto věku se hodně mění a můžete být sami překvapeni, co právě toho vaše teenagera zaujme. 

Seznamte se s Magdalénou – má ráda les, mech, kapradiny, různé odstíny zelené barvy, zvířecí stopy a parůžky. Nesnáší svoje nemožné jméno, chovatelský kroužek, kde „vězní“ zvířata, a učitelku přírodopisu, protože ta její nadstandardní zájem o určité oblasti přírodopisu považuje za provokaci. Ale hlavně Magdaléna nenávidí parazity, hálky na listech stromů a raky. Proč? Protože její maminka je nemocná. Mojenka je silný příběh dívky, která se musí vyrovnávat se situací, kdy do úzkého rodinného kruhu zasáhne nemoc a otřese zdánlivými jistotami jako zemětřesení. Díky vřelému humoru a pevným vztahům mezi nejbližšími se podaří vyžehlit i Mojenčiny hodně „telecí“ nápady.

Mojenka

Má váš teenager pocit, že jste jako rodiče proti němu? Pak mu zkuste pořídit knížku plnou humoru Městečko Kostokřupy. K popukání zábavné, černým humorem okořeněné dobrodružství (nejen) pro děti. ADÉLA – divné jméno pro kluka, nemyslíte? A jeho starší sestra ani žádné jméno nemá, říká se jí prostě ADÉLOVA SESTRA. Kdo může být takhle krutý ke svým dětem? 

Máme pro vás i tip na napínavé dobrodružství z viktoriánské Anglie. Steampunkový román Dobrodružství mechanického srdce: Mechanické srdce, který je plný vzducholodí, mechanických tvorů a parních strojů.

Knižní tipy pro starší teenagery

Pokud máte doma teenagera staršího, který již končí druhý stupeň základní školy nebo mladého středoškoláka, tam už musíte zaujmout silným příběhem, ať už ze sekce fantasy nebo reálného světa. Čtenáři tohoto věku často vyhledávají série.

Rovnou jednu napínavou trilogii o otroctví a boji za jeho zrušení v 18. století, kdy nejdůležitější věc je svoboda, vám můžeme nabídnout. Začněte prvním dílem 👉 ALMA Vítr se zvedá. V ukrytém údolí Isája, kde žije jen jediná rodina, se znenadání objeví bílý kůň. Malý Lan se nechá odnést na jeho hřbetě a třináctiletá Alma se vzápětí vydá po bratrových stopách. Svět tam venku je ale úplně jiný než ten, v němž dosud byli doma. Někteří lidé v něm jsou otroci, jiní je loví, prodávají a bohatnou na nich. K nejceněnějším otrokům patří příslušníci kmene, z nějž pochází právě Alma a její rodina. A na jedné otrokářské lodi zatím kluk jménem Josef Mars schovává do kapsy kapitánovy vzácné hodinky. 

Hledáte spíše zábavný příběh? Pak je tu jedna báječná kniha, u které se zasmějí i zamyslí jak teenageři tak rodiče – Babička drsňačka. 👉 Ben je k smrti otrávený, zase má strávit víkend u babičky: "Vždyť je s ní děsná nuda! Se všema starýma je nuda. Telka jí nefunguje, pořád chce jenom hrát scrabble a smrdí kapustou!" Ale co až Ben zjistí, že jeho babička kdysi byla proslulou lupičkou špeků, a že celý život kula plán, jak ukradnout korunovační klenoty...No a co teď? Teď potřebuje Benovu pomoc!

A pak jsou tu fantasy příběhy, které teenagerům pomáhají odprostit se od toho nudného reálného světa a přenést se do světa, kde je vše nemožné možné. Tím pravým příběhem pro vašeho fantasy nadšence může být Bestie z Buckinghamského paláce. Děj se odehrává v Británii o přibližně sto let později, v roce 2120. Londýn je v troskách, lidé mají hlad a na celou zemi padla temnota. Malý princ Alfréd, neduživý knihomol, nikdy neopustil bezpečí Buckinghamského paláce. Teď se ale i ve zdech paláce začínají dít podivné věci a Alfrédův život se má navždy změnit.


 

Jste v koncích? Zkuste komiks

A pokud jste zkusili vše a nic na vašeho zarputilého teenagera nezabralo, vyzkoušejte komiks. Ten by mohl zaujmout a teenagera postupně navézt zpět na vlnu knih. 

Pamatujte – bez motivace čtení nejde! Proto si přečtěte náš článek o tom, jak motivovat děti ke čtení, třeba vám pomůže. Přejeme hodně štěstí v knižním lovu a příjemné počtení. 

Internetový obchod
Sdílet
Tereza Kotilová Píšu pro vás inspirativní články na Agátin blog. Takové články, které vám pomohou s výběrem her, hraček a pomůcek pro vaše děti. S velikou radostí některé hračky z Agátina světa osobně testuji v praxi, a to pod odborným dohledem mé dcery Rozálie.