Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog RECENZE: Na křídlech - MINDOK

RECENZE: Na křídlech - MINDOK

Recenze 17. 7. 2020 4 minuty
Monika Domincová
Wow! Tak tohle byl tedy zážitek! Právě jsme dohráli první okřídlené dobrodružství, a ještě plná dojmů se s Vámi musím podělit o své nadšení. Nemůžu se dočkat, až vyšlu do světa zprávu, že ptačí hra je fakt dobrá a že mě nezklamala.
Už dlouho jsem si všímala jemné grafiky i celkové prezentace hry Na křídlech. Působila trochu tajuplně, až nedostupně. Měla jsem dojem, že to není nic pro nás. Ptáky sice zkoumáme rádi, ale přece jen jsem (možná mylně) předpokládala, že z nás ornitologové asi nebudou.

Kromě krásně graficky pojaté krabice je vynikající celé zpracování hry. Když jsme postupně odhalovali všechny díly, cítila jsem se trochu jak v románu, kdy skupina dětí najde na půdě skrytý poklad. Jemně jsem postupně zvedala všechny kostičky, vajíčka, hrací kostky a žetonky s obrázky krmiva, dekorovanou krabici na uložení stovek karet s vyobrazením ptáků, ale také nápaditě zpracované hrací desky, jež v této hře má každý hráč vždy sám pro sebe. Máme tento princip velmi rádi – každý si buduje vlastní strategii, přičemž sleduje ostatní hráče a snaží se takticky dotahovat skóre.


Ornitologové by z nás radost asi měli, ale nemějte obavy, nebudete se biflovat složité druhy opeřenců a jejich zvyklosti. Není ani žádným handicapem, pokud o přírodě, zvířatech či konkrétně ptácích moc nevíte. Tady jde převážně o volbu strategie a kombinaci všech faktorů, které přidávají body. Míchají se navíc časové roviny, protože některými tahy sbíráte rovnou závěrečné body, jinými taktikami pouze tvoříte podmínky pro získání bodů v budoucnu. V každém kole pak přichází hodnocení, které platí pouze v daném kole, přičemž dopředu víte, jakou výhodu a za jakých podmínek v každém ze 4 kol získáváte.

Na závěr pak přináší body, kromě obodovaných karet ptáků a „snesených“ vajec, také nespotřebovaná potrava a splnění osobních úkolů, jež si každý hráč během hry vybírá podle svých preferencí a má je tedy odlišné od ostatních hráčů.

Pokud se rádi při hraní odpojíte od reality a doslova ponoříte do příběhu hry, kdy ztratíte pojem o čase a zapnete všechny možné části mozku bez jediné přestávky, aby vám neunikl žádný tah, pak je hra Na křídlech opravdovým skvostem mezi ostatními. Může vám zabrat hodinu i dvě. Je určená pro děti od deseti let, ale zkušení hráči ji zvládnou již v osmi bez problémů.

Osobně preferuji hry jakkoli provázané s realitou. Dávají mi větší smysl. I proto, že se na nich děti učí něco konkrétního, na co lze i navázat. Umísťujete tedy ptáky do správného biotopu, krmíte je jejich přirozenou potravou, pracujete s typem hnízda daného ptáka, počtem vajec, které je pro něj typické snášet, či třeba s velikostí rozpětí křídel.
 

Zdroj obrázku: www.deskovehry.com

Poutavým estetickým herním prvkem pro děti je reálná krmicí budka, která slouží pro hození několika kostek se symboly potravy. Jde opravdu převážně o oživení grafického konceptu. Nemusíte se obávat, že pokud budku třeba rozsedne babička, ztratí hra své kouzlo.  Děti samozřejmě milují kostky skrze budku házet, a to je přesně to, co autoři nejspíše zamýšleli. S podobnými pomůckami se však setkáte i v jiných hrách, protože jejich praktickým smyslem je zajistit, že při hodu vícero kostkami nebudete zařazovat do hry bojovku typu „hledej kostičky po celém bytě“.

Na grafickém zpracování je velmi realistické i to, že vajíčka ve hře se podobají těm reálným, a navíc jsou různobarevná. Hra samozřejmě neobsahuje veškeré dosud popsané druhy ptáků, ale už počet karet s jejich vyobrazením není rozhodně malý – obsahuje jich téměř 200.  Inspirací autorům byli ptáci žijící v Severní Americe.
 

Jak tedy tato hra probíhá?

Máme k dispozici 4 kola. V každém kole platí jedno náhodně zvolené bodování tzv. veřejných úkolů – pro všechny stejných. Může to být např. počet ptáků již položených na hrací desce v biotopu, „les“ nebo počet ptáků s určitým typem hnízda, na němž leží alespoň jedno vejce atp.

Každý hráč má k dispozici dřevěné kostičky své barvy, které používá k uskutečnění různých taktik. Hráči se střídají, dokud mají k dispozici kostičky. Ty vždy položí na určité místo podle typu akce, jež si v daném tahu zvolí.
 

Typy akce, kterou hráč může zvolit, jsou:

  • VYLOŽENÍ NOVÉ KARTY - s vyobrazením ptáka, který zároveň může nést již body do závěrečného hodnocení, anebo např. pomáhá svým způsobem života plnit některý z úkolů atd. Kartu lze vždy umístit jen do určitých biotopů (vyobrazených přímo na kartách).
  • OPATŘOVÁNÍ POTRAVY pro ptáky - ta mi pomáhá kartu ptáka umístit na hrací plochu (odevzdávám při tom druh potravy, který má pták vyobrazen na své kartě). Ve hře je 5 druhů potravy, k jejich dobírání mj. slouží právě ptačí budka s kostkami.
  • SNÁŠENÍ VAJEC - vejce přinášejí body na konci hry, pomáhají plnit úkoly, ale především je potřebuji při umísťování karet na hrací desku na  2. - 5. pozici na desce. Maximální počet vajec ve snůšce (čili kolik vajec lze položit na jednu kartu s vyobrazením ptáka) je uveden přímo na kartách.
  • DOBRÁNÍ KARET DO RUKY (na počátku má hráč v ruce několik karet, ale bez dalších se v průběhu hry neobejde – bohužel však ne vždy si dolízne kartu, která se hodí pro splnění úkolů či dokončení zvolené strategie). I s tím je třeba počítat.
 

Ve hře Na křídlech jsou kromě veřejných úkolů (v každém kole jeden náhodně vybraný) také karty s osobními úkoly, které si hráči vyberou na začátku, ale mohou si je dobírat i během hry. Obvykle si lze zvolit vhodnější variantu z několika karet. Tyto úkoly se bodují až na úplný závěr hry. Samozřejmě pouze pokud je hráč splní.

Při volbě taktiky je třeba brát v úvahu cenu položené karty (od druhé karty se platí vejci a také navíc odevzdávám příslušnou potravu), ale také efekt, který položením karty na hrací desku vzniká. Karta totiž zakrývá postupně zleva doprava pole pro karty určené, na nichž je vyobrazen přesněji definovaný způsob provedení ostatních akcí (opatřování potravy u biotopu les, snášení vajec u biotopu pole a dobrání karet u biotopu voda). Např. první pole mi dává možnost „snést“ 2 vejce, ale po položení 4 karet v biotopu pole již mohu při volbě akce „snášení vajec“ získat vejce 4.

Další efekt, který položená karta přináší, je uveden přímo na ní, a to v barevném pruhu. Ten mohu použít v průběhu hry i později (čili si ho pomyslně „schovat“). Dává mi různé výhody, které se někdy nehodí vůbec, jindy naopak je potřeba zvolit přesný moment, kdy mi nejvíce pomohou. Patří sem např. dobrání karet, potravy, či vajec.

Během každého tahu tak používám co nejefektivněji své kostičky pro uskutečnění různých akcí v ideálním pořadí a ve správný čas. Tím, že každý má svou vlastní hrací desku, hráči si příliš nezasahují do svých taktik. Musejí se ale navzájem sledovat a reagovat na strategie druhých.
 

Děti vs. rodiče 1:1

Přiznám se vám, že naše první hra s osmiletou dcerou skončila remízou. A to jsem jí pouze odpustila dvě malá opomenutí. Chci tím dokreslit, že ač hra vtáhne naplno do děje dospělé, díky velmi promyšlené až rafinované jednoduchosti pravidel dokáží i mladší děti velmi dobře pochopit princip získávání bodů, možná i díky tomu, že pojetí hry je postaveno na realitě.

Pokud hrajete Na křídlech poprvé a nemůžete se zorientovat v pravidlech tak rychle, ptačí hra vám nabízí možnost začít hrát tzv. střemhlavým startem. Původně jsme chtěli tuto možnost využít, ale nakonec jsme princip pravidel zvládli a neměli jsme potřebu se nechat vést. Bylo to opravdu vzrušující již od úplného počátku.

Další zajímavé obohacení, které mnozí ocení, je možnost sólové hry, proto i koncept hry uvádí možnost počtu 1-5 hráčů ve hře. Počet hráčů je omezen počtem „voliér“, což jsou hrací desky na pokládání karet.

Pravidla jsou velmi přehledně a pečlivě zpracovaná.  Je tedy snadné je pochopit a případně se vrátit k některým detailům v průběhu hraní. Autoři využívají srozumitelné symboly, které umožňují i na menším prostoru doslova „zkomplikovat“ princip hry tak, abyste se pořádně zapotili. Zároveň je znát, že v zájmu spádu a atraktivity herních souvislostí bylo docíleno dostatečného zjednodušení reality tak, aby základní princip života v přírodě zůstal platný, ale hráči se zároveň neutápěli v komplexnosti.

Svou zanícenost a lásku k ptačí říši dokládají pak autoři tím, že u každé kartičky uvádějí zajímavosti týkající se konkrétního ptáka pro případné obohacení hráčů na poli vědomostí.


Zdroj obrázku: www.deskovehry.com
 

Stojí to za to?

Hra Na křídlech právem patří k tomu nejcennějšímu, co svět deskových her za poslední měsíce přinesl.  Nic nebylo zanedbáno, v každém detailu je spousta odvedené práce, ale také viditelného nadšení a radosti z předávání znalostí a informací o tom, jak bohatý je svět našich okřídlených přátel, bez nichž by život na zemi zřejmě nemohl fungovat. Pokud máte rádi hry, u kterých je potřeba přemýšlet, ale zvládnou je i mladší děti, „ptačí hra“ od Mindoku je perlou mezi ostatními a velmi dobře se hodí i jako vhodný dárek, který nezevšední.

Internetový obchod
Sdílet
Monika Domincová Monika je naší externí posilou, autorkou mnoha recenzí a hodnocení společenských her a stavebnic na blogu Agátina světa. Její zálibou je hledat edukativní rozměry napříč hrami a rozvíjet hrou svou dceru Karolínu.