Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog RECENZE: Kde stojí žirafa? - DJECO

RECENZE: Kde stojí žirafa? - DJECO

Recenze 27. 7. 2020 2 minuty
Monika Domincová
Tradiční francouzská značka Djeco pro nás bývá zárukou kvalitního provedení, poutavé grafiky a promyšleného konceptu rozvoje těch pravých dovedností, které budou děti pro život potřebovat. Vyzkoušeli jsme proto logický hlavolam Kde stojí žirafa? pro děti od 4 let. Jak se nám líbil?


Velkou výhodou hry Kde stojí žirafa? je, že již relativně malé dítě může pracovat s hrou samo. Vybírá si zadání podle svých preferencí, nepotřebuje pomoc starších, a může si i samo zkontrolovat správnost řešení. Koncept tak odpovídá nejmodernějším přístupům k učení dětí, ať už jde o montessori metodiku či obecný princip, kdy dítě samo volí tempo a pracuje bez dopomoci.

Rodiče jistě ocení, že se jedná o jedinečný herní koncept k procvičení mozečku v oblastech, jež jsou pro děti v předškolním věku velmi zásadní (prostorové vnímání, práce s maticí) a často i dost těžké k pochopení. Jsou neopomenutelným základem pro další proces učení, a to v oblasti rozvoje řeči i matematiky a logiky.

Můžete tak rozvíjet dítě ještě v době, kdy třeba nerozumí tomu, jak umístit žetony do matice. Postupně k tomu samo dospěje. Žádný spěch. Jak jsem již zmínila, i osmileté dítě nad tím vším musí ještě dost intenzivně přemýšlet.
 

Co je cílem hry?

Kde stojí žirafa? je edukativní hra s prostorem, kde děti pracují s postavičkami zvířátek a dalších prvků. Těch je celkem šest. Naším úkolem je každému přiřadit správné místo na desce se šesti poli – třemi ve dvou řadách. Na kartě se zadáním jsou zobrazeny tři obrázky a za nimi v zákrytu další tři obrázky. Podle tohoto obrázku se dítě snaží umístit všech 6 figurek na správné místo. První tři pole jsou tedy zřejmá, ta zadní je potřeba domyslet podle toho, co vidíme přesahovat.

Může se nám to zdát jednoduché, ale pro děti je orientace v prostoru v nižším věku opravdu oříšek. Podobné hry jim velmi usnadní pochopit souvislosti a správně je pojmenovat. Hlavolam je určen pro děti od 4 do 6 let, rovněž však jej můžeme využít mnohem dříve. V tomto případě jsou zvířátka dost velká a stanou se tak oblíbenou hračkou.

V počátku si mohou děti jen umísťovat všech šest zvířátek a dalších prvků do políček. Můžeme u toho opět rozvíjet schopnost vyjadřovat se, popisovat, rozšířit tak slovní zásobu. Např. dospělý říká: „Položíme žirafu úplně vpravo dopředu, za ni postavíme slona, vedle žirafy postavíme palmu, která pak bude uprostřed“…atd.

Ve hře najdete 20 karet s různým stupněm obtížnosti - hra tedy může růst společně s dětmi.


Logická hra Kde stojí žirafa? je součástí řady naučných her Eduludo, v níž například tyto hry tematicky a věkově navazují na hru Kde stojí žirafa?:  COLOFORMIX, kde cílem je zaznamenat do matice počet barev, a SKLÁDÁME TVARY, které provází dítě základy geometrie, neboť z čtverců, kruhů a trojúhelníků sestavuje navržené obrázky.

 

Internetový obchod
Sdílet
Monika Domincová Monika je naší externí posilou, autorkou mnoha recenzí a hodnocení společenských her a stavebnic na blogu Agátina světa. Její zálibou je hledat edukativní rozměry napříč hrami a rozvíjet hrou svou dceru Karolínu.