Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog ŠKOLA je DOMA: Eduludo hry 3

ŠKOLA je DOMA: Eduludo hry 3

Rozvíjíme předškoláky 20. 4. 2020 2 minuty
Tereza Chaloupková
Poslední dvě hry ze série Eduludo od Djeco, které si představíme, rozvíjí především matematické dovednosti. Jde o šikovné hry Počítáme zvířátka a Poznáváme délky.

Hra Eduludo - Počítáme zvířátka procvičí číslice, určení počtu a také sčítání do 10. V krabici najdete velký rybníček, 40 zvířátek, 9 kartiček leknínů s číslicemi (2-10) a 30 oboustranných karet se zadáním a řešením. Prvním krokem hry je vybrat jednu kartu se zadáním: zadání nám říká, kolik a kterých zvířátek máme položit na rybníček. Až je dítě umístí, spočítá všechna zvířátka na rybníčku a přiloží správný leknín s výsledkem. Pak kartičku se zadáním otočí a zkontroluje, zda se číslice na jeho leknínu shoduje s číslicí na druhé straně karty se zadáním.

Pro mladší děti lze vymyslet bezvadné další aktivity mimo základní princip hry. Rodič může udělat dvě hromádky zvířátek, můžete se bavit, kde je více, kde je méně, kam přidat, aby bylo stejně. Dalším námětem je řadit lekníny s číslicemi od 2 do 10 nebo přiřazovat k leknínům s číslicí správný počet zvířátek

                   

Starší děti mohou u každého zadání tvořit a zapisovat příklady ze zadání do sešitu nebo třeba na mazací tabulku. Určitě jim rodič také může vymyslet příklady na odčítání. Je to také jistým způsobem zamaskovaná slovní úloha, která u dětí moc v oblibě není.

Poslední Eduludo hrou, kterou si představíme, je Eduludo - Poznáváme délky. Skládání různě dlouhých dílků prověří a potrénuje odhad. Tato pomůcka obsahuje 48 dřevěných dílků různé délky, 12 oboustranných karet s různými obrazci a malé karty se správným řešením. Dřevěné díly jsou moc příjemné do ruky. Na každém dílku jsou naznačené rýhy, kolik obsahuje malých částí pro snadnou orientaci. Cílem hry je naskládat správné dílky do obrazce tak, aby žádný nevyčníval a ani nebyl příliš krátký.

Jak už bývá zvykem, najdete zde šikovně zadání ve 3 obtížnostech. U karet úrovně 1 děti skládají bez omezení dílky na obrazec. U karet s úrovní 2 jsou dané délky úseček, které můžete při sestavování používat, a u karet úrovně 3 máte dané délky úseček, které máte k sestavení obrazce použít, i jejich přesný počet. Na malých kartičkách si pak děti zkontrolují své řešení.

               

Hra již vyžaduje určitou obratnost a jemnou motoriku, aby si děti obrazce nerozbily. Moc se mi líbí také dovednost, kterou děti získají porovnáváním jednotlivých délek. Třeba, když si pod dílek s 10 naznačenými částmi dají vedle sebe dílek s 6 a se 4 částmi a zjistí, že je to stejně dlouhé. Opravdu bezvadná hra na objevování, zkoumání a procvičení mozkových závitů.

 

Internetový obchod
Sdílet
Tereza Chaloupková Tereza, maminka dvou kluků a učitelka 1. stupně ZŠ, je naší externí posilou. Sdílí s námi své pedagogické zkušenosti a radí, jak školní děti rozvíjet hravě a zábavně.