Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog ŠKOLA je DOMA - Přírodověda

ŠKOLA je DOMA - Přírodověda

Tipy pro rodiče školáků 29. 5. 2020 3 minuty
Tereza Chaloupková
Prvouka a na ni navazující přírodověda jsou předměty, které my rodiče můžeme doma docela snadno s dětmi zvládnout. Lidské tělo, přírodu okolo nás i hvězdné nebe nad námi můžeme s dětmi poznávat opravdu hravě a tak, aby to vlastně moc školu ani nepřipomínalo.
Když je škola doma, proč si nezahrát na pana učitele nebo paní učitelku? Co má každý správný učitel nebo učitelka? Ukazovátko! Právě dřevěné ukazovátko najdete v úžasné didaktické sadě Magnetická tabule – lidské tělo od francouzské značky Janod.



Pomocí tohoto ukazovátka se děti učí ukázat a pojmenovat jednotlivé části těla, a to hned na několika soustavách. V krabici je základní magnetická tabule s obrysem lidského těla k zavěšení. Dítě si může vybrat ze 4 soustav, které postaví. Tělo, cévní soustava s vnitřními orgány, svalová soustava a kosterní soustava. Každá má 18 magnetických dílků, které jednoduše přicvaknete na tabuli.

U základního těla se také můžete rozhodnout, jestli budete skládat holku nebo kluka. V krabici jsou také přiloženy karty s českými názvy všech částí. Nejprve dítěti můžete říkat části těla, ono je ukazuje. Těžším úkolem bude, aby dítě samo tělo popisovalo.
Tip: Napište lístečky s názvy částí těla, dítě si poskládá správnou soustavu a lístečky přiloží na správná místa.



Škola nemusí být jenom doma, ale také všude v přírodě, kam se vydáme. Děti venku tráví čas nejraději, můžeme proto nenápadně přenést školu právě do přírody.



Každý rodič není zoolog a botanik, který pozná kdejakou rostlinku nebo třeba druh žáby, proto mu při vzdělávání svých dětí pomohou kartičky Expedice příroda od značky Mindok. Můžete si vybrat z celé škály témat (tam, kde je třeba vaše největší slabina): 50 lesních zvířat, 50 zvířat a rostlin našich potoků a rybníků nebo třeba 50 plodů našich zahrad.

Kartičky lehce dáte do kapsy nebo batohu. Při procházkách vám pomohou určit název zvířete nebo rostliny podle obrázku.



Na každé kartičce najdete také kvízovou otázku, která má na zadní straně řešení. Tam je také třeba latinský název, typ listů, výskyt nebo zajímavosti.


Tip: Vyberte pro děti pár karet se zvířaty a rostlinami, které budou mít šanci najít při vašem výletu. Kdo najde zvíře nebo rostlinu první, získává kartu. Přečtěte si nějakou zajímavost! Na konci výletu nezapomeňte na sladkou odměnu pro všechny.
 
Během výletu možná zabloudíte a začne se stmívat, můžete venku pozorovat hvězdy a učit se názvy souhvězdí. A když nezabloudíte? Vůbec to nevadí. Můžete hvězdy pozorovat doma, a to přímo v pyžamech a z postele! Existuje totiž Mapa noční oblohy 3D, kterou si doma sestavíte, zapnete světýlko a souhvězdí máte přímo na stropě!



Na mapě najdete jejich latinské názvy. Můžete si s dětmi povídat o vesmíru a o tom, co jim souhvězdí připomínají.
Tip: Vyhledejte si báje o souhvězdích a nějaké dětem před spaním převyprávějte.



 

 

Internetový obchod
Sdílet
Tereza Chaloupková Tereza, maminka dvou kluků a učitelka 1. stupně ZŠ, je naší externí posilou. Sdílí s námi své pedagogické zkušenosti a radí, jak školní děti rozvíjet hravě a zábavně.