Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Hravá příprava na zápis do 1. třídy ZŠ

Hravá příprava na zápis do 1. třídy ZŠ

Tipy pro rodiče školáků 15. 3. 2024 2 minuty
Tereza Kotilová
Blíží se zápisy do škol. Inspirujte se našimi tipy, jak hravě připravit svého předškoláka na zápis a vstup do 1. třídy.

Hravá příprava na zápis do 1. třídy ZŠ
 

1. Připravte dítě na samostatnost a odpovědnost

Vstup do 1. třídy je pro dítě velkým zlomem. I když bývají paní učitelky milé a příjemné, dítě bezpochyby pocítí velkou změnu. Ve škole se od něj bude očekávat samostatnost a odpovědnost za své věci a úkoly. Připravujte dítě na tuto novou etapu postupně. Vymýšlejte mu drobné úkoly doma či na výletech. Nechte ho zabalit si batůžek se svými věcmi na výlet či na dovolenou. Požádejte ho, ať ve známém místě dojde koupit vhodnou drobnost (vstupenku, pečivo...). Předškoláček si také může zkusit předat jednoduché vzkazy sousedům v domě.

Formou hry můžete podpořit jeho ohleduplné chování v kolektivu dětí i jeho bezpečnost v novém, samostatnějším životě.

2. Uvolňujte zápěstí grafomotorika

I v digitalizované době je pro děti důležité mít při vstupu do školy uvolněné a rozcvičené zápěstí. Společně se správným úchopem ruky ovlivní, jak se prvňáčkovi bude dařit psaní, a jak se tedy bude celkově v 1. třídě cítit. Využijte jednoduchá a zábavná grafomotorická cvičení, která jeho ruku dobře připraví na psaní. Pohlídejte také držení tužky či pastelky a přiměřený tlak.

Zajímáte se o grafomotoriku více? Přečtěte si náš 3dílný seriál zaměřující se na rozvoj grafomotoriky od mala až po školní věk:
 
✏️ Rozvoj grafomotoriky: 1. díl Hrubá motorika
✏️ Rozvoj grafomotoriky: 2. díl Jemná motorika
✏️ Rozvoj grafomotoriky: 3. díl Vizuomotorika

AGÁTIN TIP: Stáhněte si zdarma naše grafomotorické omalovánky pro předškoláky.

Grafomotorické omalovánky pro předškoláky

3. Rozvíjejte řeč, slovní zásobu a výslovnost

Správná výslovnost a široká slovní zásoba jdou ruku v ruce. K tomu skvěle poslouží spoustu "povídacích her". Je-li potřeba, využijte k rozvoji řeči, slovní zásoby i správné výslovnosti logopedické sešity či hravé interaktivní knížky, u kterých dítě zcela jistě nebude mít pocit, že se něco „učí“. 

4. Podpořte všeobecný rozhled dítěte

Hrajte hry zaměřené na širší rozhled. V rámci hry budete spolu přirozeně mluvit, vylepšovat výslovnost a rozvíjet všeobecný přehled. Ten pak dítěti velmi pomůžu během prvního roku ve škole. Skvělým a zábavným pomocníkem mohou být knížka Žvanda a Melivo či vědomostní hry, které děti učí poznávat svět kolem sebe.


Zajímá vás více? Přečtěte si další zajímavé články k přípravě na 1. třídu. Víte už, jaký batoh vašemu budoucímu prvňáčkovi pořídit – bude to aktovka nebo batoh?

Internetový obchod
Sdílet
Tereza Kotilová Píšu pro vás inspirativní články na Agátin blog. Takové články, které vám pomohou s výběrem her, hraček a pomůcek pro vaše děti. S velikou radostí některé hračky z Agátina světa osobně testuji v praxi, a to pod odborným dohledem mé dcery Rozálie.