Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Hrajeme si na botaniky: Tipy na herbář pro děti

Hrajeme si na botaniky: Tipy na herbář pro děti

S dětmi do přírody 16. 4. 2024 4 minuty
Tereza Kotilová
Konečně nám převažují slunné dny, díky kterým kvetou překrásné květiny všude kolem nás. Taky by je vaše děti stále trhaly? Někdy sice s hezkou úvahou – dát si je doma do vázy pro radost. Někdy však bez rozmyslu – prostě jen tak. V obou případech květina po pár dnech uvadne...Taková škoda. Co takhle utrhnout květinu s jasným úmyslem – něco se o ní dozvědět, vylisovat si ji a navždy ji uložit do vlastního herbáře? Pojďte se s námi podívat, jak by mohl herbář vypadat, a jak se dozvědět o kytičkách něco více.

Hrajeme si na botaniky: Tipy na vlastní herbář 

Vyrobte si svůj vlastní herbář 

Pokud hledáte praktickou sadu na lisování květin i jejich následné zakládání, pak sáhněte po kreativní sadě Vyrob si sám – malý botanik, která obsahuje lis a 24stránkový herbář. Lis si musíte nejprve vlastnoručně sestavit za pomoci návodu a přiložených pomůcek. Žádný strach, je to snadné.

Vyrob si herbář

Poté se můžete s dětmi pustit do prvního lisování nasbíraných květin. Po pár dnech si pak děti vylisované rostliny nalepí do přiloženého sešítku nebo do svého vlastního herbáře s libovolnou poznámkou třeba jejich názvu, místa a data sklizně.



Tuto kreativní sadu od oblíbené značky Djeco doporučujeme i malým vášnivým botanikům, kteří našli zalíbení v rostlinách. Formát je malý čtverec, tedy se vejde i do batůžku na výlet.

Lisuj květiny

Herbář pro děti plný zajímavých informací

Chcete-li herbář, ve kterém se navíc děti o květinách něco naučí, pak zvolte Herbář pro děti. Kniha obsahuje zajímavé informace o našich nejznámějších 15 rostlinách, které jsou ideální pro lisování a rostou v našem bezprostředním okolí.

Jak s herbářem pracovat? Pokuste se najít v přírodě dle ilustrací květinu, vylisujte si ji a vložte do speciální fólie, která je součástí každé dvoustránky. Praktická fólie zaručí, že vylisovaná květina zůstane v bezpečí na věky věků ve dvojstránce plné zajímavých informací o ni. Můžete si také dopsat místo a datum nálezu. Vznikne tak váš první opravdický herbář, který bude botanikům čtenářům dobře sloužit nejen v zakládání rostlin, ale i v získávání informací o nich. Formát je malinko širší A4.

Herbář pro děti

Kreativní tvoření z květin

To, že vylisované květiny jsou i krásnou ozdobou a materiálem pro domácí tvoření, jistě napadlo nejednoho z nás. A proto tu máme pro opravdové kreativce sadu, se kterou se vyřádí na maximum. Jde o sadu na lisování a následné tvoření z květin. Součástí je jak lis na květiny, tak 8 předtištěných přáníček a knížka s předpřipravenými ilustracemi k dekoraci vylisovanými květinami. V sadě najdete také lepidlo i lepicí pásky, tedy máte vše kompletně pohromadě a můžete se pustit do kreativní letní zábavy. 

Učíme se o květinách a motýlech 

Zajímá vás více informací o různých květinách kolem vás? Chcete užitečné tipy, co z si připravit z bylinek nebo si udělat přehled v názvosloví? Pak pro vás máme 2 tipy, které vám pomohou rozšířit si znalostní bázi květin a bylin. A jeden bonusový tip na pochytání motýlků.

Bylinkář

Vyzkoušejte přírodní kouzla naší babičky. V domku u lesa žije babička Kytička. Zná každou bylinu, strom i keř a dobře ví, jak s jejich květy, plody či kořeny nejlépe naložit. Své vědomosti předává malým vnučkám, učí je poznávat přírodu kolem sebe a využít její plody v domácí lékárně. U toho se dozvědí něco ze starých tradic a tzv. „babských“ receptů. No nezní to úžasně? Za doprovodu krásných a detailních ilustrací se v knize Bylinkář děti naučí, jak léčivé byliny správně rozpoznat, sbírat, sušit, lisovat do herbářů i jak z nich vyrábět masti nebo tinktury. Taktéž zjistí, které jsou nejedlé a jedovaté.

Bylinkář

Tato bohatě ilustrovaná kniha pro celou rodinu vznikla ve spolupráci s tvůrci časopisu Raketa a bude skvělým doplňkem právě k herbáři. 

Expedice příroda: 50 květin

Chcete mít rozum v hrsti nebo spíše vždy po v batůžku na každém výletu? Pak jsou ideální volbou kartičky Expedice příroda: 50 květin. Díky kartám v této krabičce zvládnete hravě určit 50 našich známých květin. Na kartách najdete základní informace, několik zajímavostí navíc, názornou ilustraci i bonusovou kvízovou otázku, která prozkouší vaše znalosti. Co si budeme povídat, tohle je ideální průvodce pro všechny milovníky přírody

Expedice příroda: 50 květin

Chyťte si svého motýla

Kdo podle vás neodmyslitelně patří ke květinám? Určitě včelky, které je opilují, a také motýli! Pojďte se seznámit s těmi nejznámějšími pomocí originální kreativní sady od české značky Pipasik – Moje sbírka motýlů. Naleznete v ní 6 poznávacích karet k dotvoření. Na kartách jsou tito motýli: lišaj smrtihlav, martináč hrušňový, otakárek fenyklový, babočka paví oko, bělásek zelný a žluťásek řešetlákový. Balení navíc obsahuje vyobrazení motýlů ve skutečné velikosti, z nichž je možné vytvořit vlastní sbírku motýlů.

Pipasik: Moje sbírka motýlů

Agátin TIP na závěr: Pokud se rozhodnete uplatit hned své nově nabité znalosti o bylinkách v praxi a vyrobíte si nějakou pochutinu, přijdou vám možná k označení vhod některá naše razítka. Můžete si s nimi také originálně dozdobit své herbáře. 
 
Razítka k herbářům

Ať si vyberete kteroukoliv sadu pro lisování květin či herbář plný zajímavých informací, podělte se s námi o výsledek v naší Agátině hravé poradně

Internetový obchod
Sdílet
Tereza Kotilová Píšu pro vás inspirativní články na Agátin blog. Takové články, které vám pomohou s výběrem her, hraček a pomůcek pro vaše děti. S velikou radostí některé hračky z Agátina světa osobně testuji v praxi, a to pod odborným dohledem mé dcery Rozálie.