Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Čteme malým dětem 1,5 až 3 roky

Čteme malým dětem 1,5 až 3 roky

Čteme s Agátou 7. 3. 2024 3 minuty
Tereza Kotilová
Čtení je velmi důležitou činností pro zdravý vývoj dítěte. A teď máme na mysli naše předčítání malým dětem. Takovéto pravidelné čtení obohacuje slovní zásobu nejmenších posluchačů a dětských výroků tak rychle přibývá. Když dětem čteme, učíme je trpělivě naslouchat a porozumět příběhu, také správné výslovnosti či artikulaci, a stejně tak spisovnému jazyku. Pokud příběh dítě zaujme, pokouší se představit si ho, čímž zapojuje svou fantazii a nadále ji rozvíjí. V neposlední řadě může být čtení velmi výchovnou metodou, která děti učí vcítit se do druhých a prožívat s nimi jejich emoce, seznamuje je pomocí příběhů se základními lidskými hodnotami a učí je rozlišovat správné od nesprávného.

Tipy na dětské knihy: Úsměv pro žabku

Budujte kladný vztah ke čtení odmala

Společně strávený čas je nejvíc, co můžete pro své dítě udělat a za co vám bude dřív nebo později vděčné. Navíc společně strávený čas nad pěknou knihou vytváří pevné pouto mezi rodičem a dítětem. Jen zavzpomínejte na své dětství, když jste při čtení měli maminku jenom pro sebe a patřila vám veškerá její pozornost. Nebylo to krásné?

Dítě si samo vztah ke knihám nevybuduje, musíme mu ukázat cestu a jít příkladem. Doporučujeme začít už v útlém věku, a to správným výběrem. I přesto, že maličké dítě ještě neumí číst, bude se s knihou postupně seznamovat po svém a naučí se s ní zacházet. Nemějte obavy, že by knihy vaše dítě nezaujaly. Dětské knihy určené pro ty nejmenší jsou totiž bohatě ilustrované a obsahují malé množství textu.

Přečtěte si našich 7 tipů, jak děti motivovat ke čtení již od útlého věku.

Tipy na knihy pro děti 1,5 až 3 roky

Krásné ilustrace vyvolávají u dětí zájem a zapojují se do čtení otázkami, které vyvolávají další otázky. Dětem se tak rozšiřuje slovní zásoba, logické a abstraktní myšlení a získávají přehled o světě kolem sebe. Odborníci se shodují, že četba knížek u předškolních dětí ulehčuje učení a pomáhá dosahovat úspěchů.

Do Agátina světa vybíráme pro vaše děti knihy, které se nám osvědčily s dětmi nebo nás zaujmou krásnými ilustracemi a zajímavým obsahem. V našem sortimentu najdete bohatý výběr knížek pro všechny děti na světě. Inspirujte se našimi tipy na oblíbené knihy.

Příběhy nejen na dobrou noc

I když děti ještě nemusí chápat celou podstatu příběhu, krásné ilustrace je upoutají. Dejte dětem k ději své vysvělení, přiobrazte přiběh k prožité situaci a hned jim bude jasné, o co jde. Užijte si společné chvíle s knížkou nejen před spaním.

Učíme se barvy

Svět není černobílý. Svět je barevný! Červená, modrá, žlutá a zelená – to jsou základní barvy, které by dítě mělo znát kolem druhého roku. Ze začátku děti barvy pouze rozeznávají, později se je naučí pojmenovávat. Chce to trochu trpělivosti, děti se postupně všechny barvy naučí a vy ani nebudete vědět jak. Přesto malý tip od nás je, že zábavnou formou si barvy zapamatují lépe. Zkuste to s knihou, která vede k poznávání barev.

Básničky pro nejmenší

Společné chvíle s malými dětmi obohatí krásné básničky a říkanky, které mají v rozvíjení verbálních schopností a paměti dítěte nezastupitelnou úlohu. Používají je logopedi, učitelé ve škole i školce, pomocí říkanek se děti učí pohybovým aktivitám a základním dovednostem.



A co za dětské knížky frčí u vás? Podělte se s námi a inspirujte tak další rodiče, kteří zrovna hledají tu pravou knížku pro společné čtení se svými dětmi. Zaskočte za námi do Agátiny hravé poradny.

Internetový obchod
Sdílet
Tereza Kotilová Píšu pro vás inspirativní články na Agátin blog. Takové články, které vám pomohou s výběrem her, hraček a pomůcek pro vaše děti. S velikou radostí některé hračky z Agátina světa osobně testuji v praxi, a to pod odborným dohledem mé dcery Rozálie.