Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Agáta má ráda Lindex

Agáta má ráda Lindex

Festivaly, akce, soutěže 14. 3. 2024 5 minut
Tereza Kotilová
Ptáte se nás, proč má Agáta ráda Lindex? Tak se na to pojďme společně podívat a možná se dozvíte něco, co jste dosud nevěděli. A pozor, v závěru článku na vás čeká pozvánka.

Pozvánka na otvíračku prodejny Lindex

Lindex a udržitelnost 

Věděli jste, že módní společnost Lindex je tu již více než 65 let? Fíha, to je dlouhá doba. Za tu dobu se svět hodně změnil a vyvinul. A snad víc, než kdy dřív narůstá pocit naléhavosti v oblasti udržitelné módy. Změna klimatu, sociální nerovnosti a rostoucí počet obyvatel ovlivňují cestu, jakou právě Lindex jde. Ano, asi nejsou na své cestě zcela dokonalí, ale nikdy neprohlásili, že již došli do cíle. Pokračují dále a snaží se přizpůsobit dnešnímu světu tak, aby plnili jeho čím dál těžší nároky... Ve společnosti Lindex je udržitelnost součástí každodenní pracovní náplně. 

“Nejsme ani zdaleka dokonalí, ale jsme odhodláni převzít zodpovědnost a pokračovat v naší cestě, abychom přispěli ke změně, a to nejen teď, ale i v budoucnu. Proto jsme se zavázali k udržitelnosti – usilujeme o dosažení změny pro příští generace. Náš závazek se týká tří oblastí: podporovat ženy, respektovat planetu a zasazovat se o lidská práva.” 

Agáta má ráda Lindex

1. Podpora a inspirace žen po celém světě 

Lindex podporuje a zároveň inspiruje ženy po celém světě. Celý řetězec je plný žen – od polí s bavlnou až po zkušební kabinky. Ženy na polích sbírají bavlnu, spřádají nitě, tkají látky a šijí oděvy. Vytvářejí návrhy modelů, propagují je, rozhodují o tom, jakým směrem se bude společnost ubírat. 

Lindex investuje a využívá obchodní sílu ke zlepšení zdraví a blahobytu žen na trzích i v komunitách, kde působí. Odstraňuje rozdíly mezi ženami a muži a zajišťuje, aby ženy měly stejné příležitosti k naplnění svého potenciálu jako muži. 

2. Chování k planetě s úctou 

Změna klimatu má dopad na všechny části světa a ohrožuje globální rozvoj. Lindex usiluje o cirkulární koloběh v módním průmyslu a snaží se omezit změnu klimatu minimalizací ve využívání přírodních zdrojů. To není snadný úkol – je to však rozhodně cesta. Lindex dal slib, že do roku 2025 bude 100 % materiálů používaných ve společnosti z recyklovaných nebo z udržitelných zdrojů. 

3. Zajištění lidských práv 

Chod společnosti Lindex závisí na rozhodnutí, rukou a řemeslném umu lidí. K těmto lidem neodmyslitelně patří jejich práva a důstojnost, ať už jde o kohokoli. Společnost Lindex se snaží, aby se základní lidská práva dodržovala napříč celým řetězcem –aby pracoviště byla bezpečná, zdravotně nezávadná a disponovala řádnými pracovními podmínkami. Lindex chce pracoviště, kde se každý cítí respektován, oceňován a vítán. V módním průmyslu je transparentní dodavatelský řetězec jednou z největších výzev, ale zároveň je také stavebním kamenem pro pokrok ve všech oblastech udržitelnosti.  
Agátin svět spojil síly s Lindex

Agátin svět a udržitelnost

My v Agátině světě taktéž přemýšlíme nad životním prostředím a udržitelností při každém našem kroku.  

1. Materiály hraček 

Soustředíme se na výběr hraček z přírodních materiálů, které pocházejí z udržitelných zdrojů (papír, dřevo, kaučuk, guma, textil) či recyklovaných/biodegradabilních materiálů (biodegradabilní plast, recyklovaný plast). Krásným příkladem recyklace plastů mezi našimi produkty mohou být školní batohy Ergobag vyráběné z recyklovaných plastových láhví.

Aktuálně je cca 25 % her, hraček, školních batohů a potřeb v naší nabídce vyrobeno šetrně k přírodě. 

2. Obaly 

Snažíme se omezit obaly ve všech našich krocích. Proto vám vaše objednávky chodí v pokaždé jiné „ošklivé krabici“. Ve skutečnosti to je však nádherný příklad toho, jak nám není ochrana životního prostředí jedno a snažíme se využít již použité krabice na maximum a vaší objednávce vždy vybrat krabici na míru. Také u nás nenajdete plastové výplně balíků. Když v krabici místo zbývá, vyplňujeme ho vždy kartony či papírem. A ještě jeden hezký příklad od našich dodavatelů, který jde ruku v ruce s tématem ochrany životního prostředí, je ekologicky šetrná impregnace školních batohů. Díky ní nedochází ke stékání neekologických preparátů do půdy. 
 
AGÁTIN TIP: Pojďte si společně s dětmi vyrobit z krabice od vaší objednávky domeček pro panenky.

3. Místo výroby a přeprava 

Vybíráme převážně dodavatele, kteří nám jsou geograficky blíže, a kteří dávají přednost ekologické dopravě z výroby k nám. Samozřejmě se snažíme co nejvíce kreativních hraček a her hledat i mezi našimi lokálními dodavateli. 
 
Aktuálně je cca 20 % her, hraček, školních batohů a potřeb v naší nabídce vyrobeno v Evropě, čímž snižujeme uhlíkovou stopu při dopravě zboží do České republiky. 
 
Loni jsme také nově společně s GLS spustili možnost zvolit si zelenou dopravu z Agátina světa směrem k vám domů. Více o této zelené dopravě si přečtěte v našem podrobnějším článku

Zelená doprava s GLS

4. Kvalita 

Soustředíme se na kvalitní hry, hračky a školní batohy, kde jsme si jistí, že něco vydrží a není tak nutné kupovat zanedlouho náhradu. 
 
Chcete si být jistí, že u nás nakupujete hry a hračky, které splňují podmínky ekologického výrobku? Pak si jednoduše ve filtraci v levém sloupci zaškrtněte pole „ano“ právě u filtru ekologický výrobek. 

Ekologický výrobek v Agátině světě
 

3 tipy, jak se podílet na ochraně životního prostředí

1. TIP: Uvědomělá rozhodnutí 

Jedním z nejlepších způsobů, jak se podílet na ochraně životního prostředí, a jak zajistit lepší budoucnost příštím generacím, je chovat se svědomitě. Díky Lindexu můžete mít ve svém šatníku oblečení, které se vám skutečně líbí, a když se o něj budete dobře starat, dlouho vám vydrží. Díky Agátině světě můžete pořídit kvalitní hry a hračky, které opět při určité péči vydrží a zabaví několik generací. 

2. TIP: Recyklace 

Textilní materiály lze používat mnohem déle, než si většina z nás myslí. Opětovným použitím a recyklací oděvů můžete prodloužit jejich životnost a využít je, i když je již nepotřebujete. Hračky, které vaše děti již v ničem nerozvíjí můžete poslat dále do oběhu tam, kde ještě dobře poslouží, či je schovat dalším generacím. Recyklovat s námi můžete i krabice od objednávek. Už jste četli náš poslední tip na výrobu ramínek na oblečky pro panenky z kartonových krabic od objednávky? 

3. TIP: Péče  

Když budete o své oblečení i hračky pečovat, vydrží vám mnohem déle. Což je lepší, jak pro životní prostředí, tak pro vaši peněženku. Přečtěte si naše tipy, jak na péči o hračky a jejich organizaci
 

Pozvánka na otvíračku prodejny Lindex

s výhradně dětským sortimentem

Kdy? 21. 3. 2024
Kde? OC Šestka
 
Pozvánka na otvíračku prodejny Lindex
Internetový obchod
Sdílet
Tereza Kotilová Píšu pro vás inspirativní články na Agátin blog. Takové články, které vám pomohou s výběrem her, hraček a pomůcek pro vaše děti. S velikou radostí některé hračky z Agátina světa osobně testuji v praxi, a to pod odborným dohledem mé dcery Rozálie.