Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog RECENZE: Potomac - DJECO

RECENZE: Potomac - DJECO

Recenze 8. 4. 2020 2 minuty
Monika Domincová
Hra Potomac patří mezi ty malebné až kouzelně zpracované příběhové deskové skvosty, jež se výborně hodí i jako dárek pro menší děti. Nádherná ilustrace, roztomilý koncept, který ovšem vyžaduje trochu přemýšlení a taktiky. Kvalitní dřevěné figurky zvířátek a bytelné lodičky nabízí navíc možnost si vyhrát a vytvářet vlastní příběhy. I má osmiletá dcera, která se ke hře dostala díky své mladší kamarádce, nemohla odtrhnout pozornost a přehrávala si své „divadélko“ plné napětí pořád dokola. Tvůrci hry právem tvrdí, že princip hry může zaujmout děti od 5 do 10 let. Je to tak.


Hra je opravdu důmyslně vymyšlená tak, aby ji zvládl předškoláček, ale i větším dětem poskytne neméně dobrý zážitek. U nás jsme si hraní oblíbili také proto, že navíc jde o kooperativní koncept. Všichni se snažíme pomoci zvířátkům a není až tak důležité, kdo hodí kostkou či posune lodičku. Táhneme za jeden provaz, ale jsme také nuceni domluvit se na společných krocích.

Pokud jste zcestovalí  a už od dětství máte rádi právě zeměpis, možná víte, že Potomac je řeka na severovýchodě USA, která tvoří přirozenou hranici mezi státy Maryland a Virginie. Je dlouhá skoro 600 kilometrů a pramení v Apalačském pohoří. To všechno zavání dobrodružstvím a spoustou přírodního bohatství.

Kolem řeky žije tolik zvířátek, že se autoři nemohli splést, pokud pro svou hru vybrali právě ta, která jsou nám známá a mezi dětmi oblíbená, a to lišku, zajíčka, srnku, vydru nebo mývala. Jelikož v pravidlech hry nejsou výslovně jmenované druhy zvířat, zapátrali jsme i s dcerkou v encyklopediích a společně jsme hledali různé znaky, které jednoznačně každou figurku identifikují. Nejtěžší rozhodování  nastalo u vydry. Mohla to být lasička nebo hranostaj. Nakonec to vyhrála typická říční obyvatelka, která je dokonale vybavena pro plavání i lov právě ve vodě.

Cílem hry je všech šest zvířátek bezpečně převézt na lodičce na druhý břeh řeky a schovat do lesa před vlkem. Vlk brázdí břehy a čeká na svou kořist. Lodička se pohybuje ne vždy tak, jak by se nám hodilo.

Náhodu do hry vnáší kostka, která nevyžaduje schopnost počítat. Každý symbol znamená určitý krok ve hře. Hýbeme kterýmkoliv z našich zvířátek nebo vlkem. Symbol řeky rozpohybuje loďku, která dokáže nabrat neomezený počet pasažérů. Musíme tedy společně taktizovat tak, že neustále kalkulujeme možná rizika a někdy zkrátka musíme vsadit na štěstí.


Pohyb lodičky přináší určitý časový rámec. Pokaždé, když padne na kostce symbol vody, posuneme loďku po  řece o jedno pole. Lodě máme k dispozici dvě. Druhá nastupuje do hry, jakmile ta první opustí hrací plochu. Jen ať na ní nemáme nějaké zvířátko, jinak skončí pod vodopádem a hra tak končí.     
Hru lze obohatit bonusovými kartami – ty nám umožňují určité výhody. Zastavit vlka, nebo ho přeskočit. Kulaté kartičky se položí na pole s obrázkem lesa.  Jakmile nějaké zvířátko na toto pole vstoupí, kartička je naše a lze ji použít ve hře. Pouze však jednu v každém kole. To ale úplně stačí, aby hra získala další dynamiku a pestrost.

Jak už jsem se zmínila, hru Potomac lze bez obav doporučit jako pěkný dárek, kterým nezklamete žádné dítko ani rodiče. Má krásné grafické zpracování a princip hry je dostatečně jasný a jednoduchý pro menší děti, ale zároveň nebude nudný ani pro ty větší. I já sama jsem si hraní užila i několikrát po sobě, protože příjemné napětí provází hru od začátku až do konce. 

 

Internetový obchod
Sdílet
Monika Domincová Monika je naší externí posilou, autorkou mnoha recenzí a hodnocení společenských her a stavebnic na blogu Agátina světa. Její zálibou je hledat edukativní rozměry napříč hrami a rozvíjet hrou svou dceru Karolínu.