Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Krásné dětské knihy v Agátině světě: představujeme Radka Malého

Krásné dětské knihy v Agátině světě: představujeme Radka Malého

Čteme s Agátou 18. 6. 2018 2 minuty
Kristýna Křížová
Jedním z nejoceňovanějších mladých autorů knih pro děti je olomoucký spisovatel, básník, překladatel a pedagog Radek Malý. S jeho výbornými texty se děti mohou setkat jak ve školních slabikářích, tak i například v rodinné opeře Čarokraj, kterou aktuálně uvádí pražské Národní divadlo.
Nabízíme vašim dětem to nejlepší, co na českém knižním trhu vychází, proto u nás najdete i všechny dostupné knihy od Radka Malého, držitele řady literárních cen či nominací.

Nejmenší čtenáři se s hravými dětskými básničkami Radka Malého mohou setkat v originálním slabikáři Šmalcova abeceda, kde je autorem většiny říkanek, zaměřených vždy na jedno písmeno abecedy. K básničce pak přísluší i obrázek, na němž jsou vyobrazeny takřka výhradně předměty začínající na toto písmeno, takže někdy se nabízí vskutku dadaistický pohled. O co je ale bláznivější (například když se na jdenom místě sejde Fantomas a Ferda mravenec), o to děti více baví na něm hledat a pojmenovávat jednotlivé předměty. Každá dvoustrana je pak doplněna úkolem souvisejícícm s obrázkem či logickou hádankou. Knížku tak užijí děti od cca. do do 7 let.

Šmalcova abeceda Šmalcova abeceda 
Předškolákům a menším školákům jsou určeny hned dvě hravé básnické sbírky. V knize Kam až smí smích najdete to nejlepší, co ze své tvorby Radek Malý vybral: verše ze svého dnes již proslulého slabikáře (jedinečně ilustrovaného Matějem Formanem) a dalších čítanek a učebnic pro děti. K tomu přidal řadu krásné nové lyriky pro děti. S dívčí něhou a přitom s humorem poezii ilustrovala malířka Anna Neborová a klučičí prvek v podobě písma ze stavebnice Merkur přičinil typograf Marek Pistora podepsaný také pod nápaditým designem této po všech stránkách povedenédětské  knihy. 

Školáci menší i větší jistě ocení drobnou, ale nápady překypující knížku Poetický slovníček dětem v příkladech. Jde skutečně o dětský slovník poezie, ale nelekejte se! Každý pojem je popsaný vtipnou básničkou, která je i originálně typograficky zpracovaná, ilustrovaná, doplněná úkoly a hádankami...

Z řady básnických knih pro děti vybočuje příběh František z kaštanu, Anežka ze slunečnic. Vypráví o setkání a o dlouhém putování, které je nakonec podstatnější než to, k čemu vlastně máme dojít. Knihu ilustrovala Galina Miklínová, autorka grafické podoby například Lichožroutů či řady dalších kvalitních dětských knih.

Kniha poezie Listonoš vítr (za kterou je Radek Malý nominovaný na Magnesii Literu 2011 za dětskou literaturu) je určena větším čtenářům. Obsahuje melancholické podzimní verše, které snovými ilustracemi doprovodil Pavel Čech, uznávaná osobnost českého komiksu. Knížka Listonoš vítr bude literárním i výtvarným objevem pro všechny vnímavé malé čtenáře a jejich rodiče.

Mezi další knihy pro děti, na kterých se Radek Malý autorsky podílel, patří řada učebnic českého jazyka pro 1. stupeň ZŠ či kniha Natálčin Andulák od Ivony Březinové
 
Profil Radka Malého si můžete přečíst na Wikipedii či na jeho osobních stránkách.
 
Internetový obchod
Sdílet
Kristýna Křížová Kristýna je zakladatelka a duše Agátina světa, kterému dává směr. Spolu se svou sestrou Lucií zkoumají české i zahraniční značky, aby do Agátina světa zařadily ty nejlepší hry a hračky. Protože jen hry, hračky, knížky a stavebnice, které vynikají přínosem pro děti, kvalitou zpracování, bezpečností i designem mohou patřit do Agátina světa. A takový je pak svět, který pro nás tvoří.