Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog O výchově hrou s Veselou chaloupkou 5: Předškolák 2.díl

O výchově hrou s Veselou chaloupkou 5: Předškolák 2.díl

Tipy pro výběr her a hraček 24. 2. 2020 3 minuty
Tereza Chaloupková
V pátém dílu seriálu Veselá Chaloupka pokračuje pedagožka Tereza Chaloupková v tématu předškolák a doporučuje hry pro rozvoj vašeho dítěte.
Další schopností, kterou je důležité rozvíjet, je orientace v prostoru, to znamená pojmy nahoře - dole - vpravo - vlevo - uprostřed. Pomůcka, která mě naprosto nadchla, je hra Edulodo – Kde stojí žirafa? Vymyslet ji mohl snad jen učitel, který ví, jak je potřebné toto procvičovat. Mimo skládání do mřížky dle přiložených kartiček mohou rodiče dítěti diktovat, kam položí danou věc (např. žirafu doleva nahoru) a tím toto téma parádně procvičit.

V tomto období nesmíme opomenout také rozvoj předmatematických schopností, které jsou pro úspěšný start ve škole nesmírně důležité. V ruku v ruce s nimi rozvíjíme i paměť a logiku. Třeba prostřednictvím her Skládáme tvary, kde jsou prakticky odstupňované kartičky podle obtížnosti, bezva didaktické pomůcky Quantitix, kde se děti učí pracovat se souřadnicemi a zároveň počtem do 5 nebo třeba Dominem – Animo, kde z jedné strany procvičíme zrak a z druhé stejný počet kytiček. Tedy pojmy méně, více, stejně. Stejně jako ve hře Jedna, dva, tři - domino.


Závěrem bych zase ráda zmínila osvědčené společenské hry pro toto období. V tomto věku se velmi začíná projevovat osobnost a individualita každého dítěte. I přesto by závěry her měly končit (pokud je můžete částečně ovlivnit) velmi vyrovnaně výhrami, ale také prohrami… Trpělivým vysvětlováním… Postupným vracením se ke hrám, u kterých to prostě „nešlo“… Na konci tohoto období dítě vstoupí do základní školy, kam musí přijít psychicky připravené umět se vypořádat s úspěchem i neúspěchem… a také dělat třeba věci, které si tam úplně samo nevybere a které se mu třeba i nebudou chtít dělat. Takže první hru vybereš ty, druhou vyberu já… nenásilnou formou… podsouvat i věci, které nejsou tak populární, ale je fajn je procvičit.

Hrou, kde se opravdu procvičí nervy, a to nejenom dětí, je Akrobat od Janod. Lze ho pojmout kooperativně – stavíme společně nebo individuálně – staví si každý sám a sám si to také možná pokazí.

Hra Příšerky ze skříně od Granna procvičí paměť celé rodiny a věřím, že společnými silami zaženete před spaním všechny příšerky zpátky do skříně.

Pozornost procvičí krabičky V kostce – moje první obrázky. U této hry rozhodně nestačí ji dětem jenom koupit, ostatně jako u všech, ale stejně důležité je naučit si s ní hrát a třeba i ukázat postup při zapamatování obrázků na kartičce.

Velkou náhodu, risk i první taktizování zažijete při hraní hry Djeco – Animo kostky, která se jen tak neohraje. Líbí se mi, že zde mají všichni rovné šance.

Djeco má také bezva karetní hry, které lze vzít kamkoliv jednoduše s sebou. Jednou z nich je Kde spí můj medvídek. Tato hra krásně natrénuje pokládání otázek, které tvořit je pro některé děti pěkný oříšek.

Nejčerstvější hra, ověřená dnes, je Savanimo od Djeco a jsem z něho moc nadšená! Děti už musí myslet při hledání správného řešení na více kroků dohromady. Bonusem je 6 gumových zvířátek, které jsou součástí hry, a které nám dnes po bytě za sebou v zástupu chodila na výlet. Nebyla bych to já, abych při tom mimo hru neprocvičila pojmy "Kdo jde první? Kdo jde před žirafou? Kdo jde hned za hrochem?" :)

 

Internetový obchod
Sdílet
Tereza Chaloupková Tereza, maminka dvou kluků a učitelka 1. stupně ZŠ, je naší externí posilou. Sdílí s námi své pedagogické zkušenosti a radí, jak školní děti rozvíjet hravě a zábavně.