Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Jak správně nosit školní batoh?

Jak správně nosit školní batoh?

Tipy pro rodiče školáků 6. 9. 2023 5 minut
Tereza Kotilová
Radujete se, jak jste letos skvěle zvládli výběr školního batohu? Drželi jste se našich rad a tím pádem je spokojený školák i jeho záda? Skvělé! Ale nezapomeňte, že stejně jako správný výběr, je důležité i správné nošení aktovky či batohu. V případě, že dítě nosí školní brašnu nesprávně pět dní v týdnu, je jen otázkou času, kdy se objeví první zdravotní problémy. Proto pro vás máme základní informace, jak správně školní batoh nosit.

Vnitřní organizace školní tašky

Při výběru školní tašky si všímejte i vnitřního prostoru. Vaše dítě musí nosit do školy mnoho pomůcek – penál, knihy, sešity, přezůvky, svačinu, pití apod. Na první pohled se nezdá, že by výbavička do školy mohla vážit pěkných pár kilo. Váha batohu by neměla přesahovat 15 % hmotnosti dítěte. Pro průměrného prvňáčka to je cca 3 kg, ale zpravidla bývá obtížné tuto normu dodržet. V každém případě kontrolujte obsah aktovky, ať vaše dítě nenosí více, než je nezbytně nutné. Ale neděste se, tento problém snadno vyřešíte.

Jak správně nosit batoh? Vnitřní organizace školní tašky

V asijských a afrických zemích je běžné, že lidé nosí na hlavách těžký náklad. Ten lze unést pouze, když je váha nákladu správně rozložená. Špatně umístěné těžiště dostává záda do nesprávného postavení. Pokud je těžiště nákladu daleko od páteře, prohne se bederní páteř více dopředu, tedy do záklonu. Budete nuceni přesunout těžiště zpět do pozice kolmé k pánvi mírným předklonem, a to proti odporu, což zádovým svalům vůbec nesvědčí. Správným rozložením obsahu aktovky můžete zabránit nesouměrnému zatížení zádových svalů.

Základní pravidlem je ukládat vždy těžké věci nejblíže zádům! Mezi nejtěžší pomůcky prvňáčků patří knihy, které umístěte do hlavní komory batohu, tedy ke stěně zádového systému. Pracovní sešity, desky a ostatní pomůcky většího formátu vložte do čela hlavní komory. Některé aktovky mají v hlavní komoře přepážku, která umožňuje přehlednější uspořádání knih a sešitů. Penál a ostatní drobnosti mají své místo v přední kapse, která je na čelní straně batohu. Váhu aktovky často zvyšuje i láhev s pitím. Kristýna, zakladatelka Agátina světa a máma tří školních dětí, doporučuje rodičům dávat dítěti do školy prázdnou láhev, aby si vodu dolilo samo až ve škole.

Nepodceňujte ramenní popruhy

Ramenní popruhy jsou velmi důležité proto, aby dítě mělo školní batoh na zádech ve správné pozici. Rozhodně by měly být nastavitelné, aby se délka ramenních popruhů mohla přizpůsobit dalšímu růstu dítěte. Popruhy nesmí být moc dlouhé, ale nesmí ani zaškrcovat. Obecně lze říci, že pokud ramenní popruh tvoří rovnoměrný oblouk, je délka zad ideální. Ramenní popruhy se zpravidla nastavují ve dvou bodech – na bocích a ramenou.

Pásky se utahují směrem dolů, aby popruhy seděly těsně na ramenou. Děti velmi rychle rostou, proto doporučujeme pravidelně kontrolovat délku ramenní popruhů. Také nezapomínejte ověřit jejich délku v různých ročních obdobích, kdy se popruhy zkracují a prodlužují podle množství oblečení. 

Jak správně nosit batoh? Nepodceňujte ramenní popruhy

 

Dotahovací pásky umístěné v horní části popruhů mají také svoji funkci. Slouží k dokonalému přilnutí aktovky k zádům dítěte. Aktovka na zádech dítěte po správné úpravě dobře sedí a nepadá z ramenou. Pásky přitáhněte dopředu tak, aby batoh seděl svisle souběžně se zády. Tím přenesete váhu batohu do nižších částí. Doporučený úhel přitažení pro správné usazení batohu na zádech je cca 45°.

Jak správně nosit batoh? Nepodceňujte dotahovací pásky
 

Hrudní popruh není zbytečnost

U batohů je samozřejmostí hrudní popruh. Ten je obzvlášť důležitý u malých dětí, protože zajistí perfektní přilnutí aktovky k zádům dítěte po celé délce. Batoh dítěti dobře sedí a nepadá z ramenou. Zapínání je na přezku, kterou si děti i bez pomoci rodičů snadno zapnou.

Podstatné je správné nastavení délky hrudního popruhu. Pokud utáhnete příliš, může bránit dýchání, pokud málo, ramenní popruhy přenesou váhu do podpaží a tlak může vyvinout zdravotní potíže jako např. brnění prstů. 

Jak správně nosit batoh? Hrudní popruh není zbytečnost

 

Jak má tedy vypadat správně usazená školní aktovka?

Školačka na obrázku vlevo názorně předvádí, jak by měla školní taška správně sedět na zádech. Aktovka perfektně přilíná k páteři a délka zvolené tašky odpovídá vzdálenosti mezi rameny a křížovou kostí. Dokonalé usazení aktovky na zádech zajišťují správně nastavené hrudní popruhy na bocích a ramenou a zapnutý hrudní pásek. Všimněte si vzpřímeného postavení školačky oproti obrázku vpravo, kde má školačka vysunutou bradu směrem dopředu, kulatá ramena stočená směrem k hrudníku a na zádech a krku se ji tvoří hrb. 

Jak má tedy vypadat správně usazená školní aktovka?

Nyní už si můžete pořádně oddechnout, protože díky tomuto návodu víte, jak má vaše dítě správně nosit školní batoh a neničit si tak záda ve vývoji.

Internetový obchod
Sdílet
Tereza Kotilová Píšu pro vás inspirativní články na Agátin blog. Takové články, které vám pomohou s výběrem her, hraček a pomůcek pro vaše děti. S velikou radostí některé hračky z Agátina světa osobně testuji v praxi, a to pod odborným dohledem mé dcery Rozálie.