Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Ekologické hračky v Agátině světě

Ekologické hračky v Agátině světě

Tipy pro výběr her a hraček 20. 4. 2023 3 minuty
Tereza Kotilová
Snažíme se produkovat méně odpadu, zakládáme si domácí komposty, používáme látkové pleny, látkové tašky, pěstujeme vlastní zeleninu a vaříme zdravě. Okolí nám častokrát přiděluje nálepku eko-matka, která je poslední dobou vnímána spíše negativně. Není třeba se stydět za to, že posloucháme svůj vnitřní hlas a přemýšlíme nad tím, jaký vliv mohou mít některé látky na lidský organismus a životní prostředí, ve kterém žijeme. S hračkami pro děti to není jinak! Je lepší sáhnout po ekologicky a zdravotně nezávadných hračkách, které neohrožují naše ratolesti, ani naši přírodu. Podívejte se, jak se ekologické hračky vyrábějí a jaké můžete pořídit v Agátině světě.

Jak se vyrábějí ekologické hračky pro děti?

Dobře zvolená hračka hraje významnou roli v rozvoji psychických a motorických dovedností dítěte.
Ovlivňuje jeho pohled na svět, a především ho dokáže zaujmout a zabavit. V dobách dětství našich prarodičů se hračky přirozeně vyráběly z přírodních materiálů, jako je například dřevo, sláma, bavlna nebo hlína. Po druhé světové válce nastal zlom ve výrobě hraček. Začal se používat lacinější plast. Levnější plastové hračky postupně vytlačovaly ty dřevěné. Dnešní generace rodičů se naštěstí více zajímá o materiálové složení a dost často upřednostňují právě hračky z přírodních materiálů. Věděli jste, že v Agátině světě máme i kyblík na písek z kvalitních recyklovaných materiálů, včetně PET lahví vylovených z oceánů. 

Celkově při výběru hraček buďte obezřetní a dávejte přednost přírodním materiálům. Děti, hlavně miminka a batolata, používají při zkoumání a objevování předmětu ruce a ústa. V našem sortimentu proto najdete spoustu ekologických hraček různých značek, kde nemusíte mít obavy, že by hračka dětem při ocucávání ublížila. 

Bezpečné hračky TEGU 

Znáte značku TEGU? Na první pohled obyčejná dřevěné stavebnice. Ale první dojem klame. Jednoduché dílky rozvíjí schopnosti dítěte, jako je jemná motorika, koordinace pohybu, kreativní myšlení či rozeznávání barev. Stavebnice je navíc magnetická a díky tomu děti dokážou poskládat opravdová veledíla. 

Bezpečné hračky TEGU 

Velmi oceňujeme u značky TEGU její ekologický přístup a zodpovědnost vůči svým zaměstnancům a životnímu prostředí. Vychází z principů fair trade, které stojí na nevykořisťování a dobrých pracovních podmínkách zaměstnanců nadnárodních korporací.

Batoh z plastu? V Agátině světě běžná věc

Plastové hračky mohou obsahovat škodlivé látky, ale není plast jako plast! V Agátině světě nabízíme batůžky Affenzahn od předního německého výrobce batohů Fond of bags. "Na veletrhu v Norimberku jsme objevili tyto krásné batůžky pro předškoláky. Oslovily nás nejen designem, ale především svou ekologickou výrobou. Batůžky jsou z 50 % vyrobené z recyklovaných PET lahví. V dnešní době jsou plasty všude kolem nás a jejich recyklace se stává řešením, jak snížit množství odpadu.", říká Kristýna

Kouzelná proměna PET lahví v batůžek Affenzahn

Ergonomické batůžky Affenzahn jsou šetrné k životnímu prostředí, což dokazuje prestižní ocenění bluesign®. Navíc jsou lehké, mají veselé barvy a zajímavý design. Pro výrobu většího batůžku je potřeba 6 PET lahví o obsahu 0,5l a menšího batůžku 3 PET lahve o obsahu 0,5l. Tento výrobní proces v porovnýní s běžnými výrobními metodami snižuje:

  • produkci odpadních vod o 20 %
  • spotřebu energie o 50 %
  • emisi nebezpečných látek o 60 %

Kouzelná proměna PET lahví v batůžek Affenzahn

  1. Shromažďování & třídění PET lahví
    Prázdné PET lahve se shromáždí a odvezou na třídící linku. Zde jsou roztříděny dle barev a čiré PET lahve jsou předány k recyklaci.
  2. Drcení lahví & odstranění nečistot
    PET lahve se drtí na malé vločky. Pomocí vody se odstraní nečistoty, jako jsou např. zbytky nápojů.
  3. Pelety z PET lahví
    PET vločky se roztaví a důsledně promíchají. Tavenina je tvořena hustými vlákny, které jsou následně rozřezány na 3mm pelety.
  4. Návin vlákna na cívku
    Pelety se znovu roztaví, vznikají velmi dlouhá vlákna, která se namotájí na cívky. Následuje předání do tkalcovny.
  5. Tkaní & tisk
    K výrobě velké plošné textílie se používá tkalcovský stav. Bílé plátno se potiskne po celé délce a obě strany jsou potaženy speciální ochrannou látkou, která dodá materiálu voděodolnou povrchovou úpravu.   
  6. Finální produkt
    Látka se rozstříhá podle základního střihu. Tyto střihy jsou navrženy tak, aby byl materiál efektivně využíván. 

Kouzelná proměna PET lahví v batůžek Affenzahn
 

Jaké další ekologické hračky a batohy v Agátině světě můžete pořídit?

Další jistou ekologickou volbou mezi batohy mohou být školní batohy německé značky Ergobag, které jsou zdravotně nezávadné a ze 100 % vyrobeny recyklací PET lahví. Dalšími eko značkami mezi batohy jsou např. školní batohy Step by Step, studentské batohy coocazoo či batohy do města i do přírody Deuter.

Proměna PET lahví ve školní batoh Ergobag

Djeco pro své produkty vybírá kvalitní a odolné materiály z udržitelných sektorů (FSC) a v obalovém materiálu nenajdete žádný jednorázový plast. Firma exportuje produkty do celého světa, a tak volí možnosti dopravy, které zbytečně nezatěžují životní prostředí.

Djeco

Máte rádi krásné vzdělávací a kreativní hračky pro děti? Pak si dejte do hledáčku francouzskou značku Janod, která se již více než 50 let specializuje především na produkci dřevěných her a hraček. Dřevěné hračky Janod jsou vyrobeny především z FSC® certifikovaného dřeva, které pochází z odpovědného lesního hospodářství. Všechny ostatní používané materiály jsou ekologické a bezpečné i pro nejmenší děti.  

Janod


Za belgickou značkou Lilliputiens stojí tým kreativních maminek, které se rozhodly spojit síly a udělat ze svého koníčka podnikatelský plán. I když jejich cesta nebyla snadná, z jejich roztomilých textilních hraček se stal fenomén. Tyto ekologické hračky jsou populární na celém světě.

Lilliputiens

Duhově barevné, neobyčejně velké a fantasticky kreativní jsou hračky a stavebnice od německé rodinné firmy Grimm's, která vyrábí přírodní, vysoce kvalitní a bezpečné dřevěné hračky pro děti. Všechny jejich kousky se vyznačují svým naprosto ojedinělým designem, barevným provedením a také svým ekologickým přístupem k výrobě samotné. Mezi hračkami najde každá věková kategorie zalíbení. Vhodné jsou dokonce i pro ty nejmenší.

Grimm's

Chcete si projít další značky, u kterých máte jistotu správné ekologické volby? Stačí si v naší filtraci zaškrtnout volbu "ekologický výrobek" a můžete vybírat. 

Ekologický výrobek v Agátině světě



Vybrali jste si nějaký ekologický produkt v Agátině světě? Nechte si ho zaslat od nás směrem k vám zelenou dopravou, kterou jsme nově zařadili do možností přepravy. Přečtěte si více v našem článku.

Zelená doprava

A jaké ekologické výrobky doporučíte bádajícím rodičům vy? Podělte se s nimi v naší facebookové skupině Agátina hravá poradna. Není nad to se vzájemně inspirovat.

Internetový obchod
Sdílet
Tereza Kotilová Píšu pro vás inspirativní články na Agátin blog. Takové články, které vám pomohou s výběrem her, hraček a pomůcek pro vaše děti. S velikou radostí některé hračky z Agátina světa osobně testuji v praxi, a to pod odborným dohledem mé dcery Rozálie.