Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Den Země a udržitelnost v Agátině světě

Den Země a udržitelnost v Agátině světě

Tipy pro výběr her a hraček 22. 4. 2024 3 minuty
Tereza Kotilová
Každoročně na 22. dubna připadá v kalendáři Den Země. Jde o celosvětovou událost zaměřenou na podporu ochrany životního prostředí. Přečtěte si tipy, jak se zapojit i s dětmi a jak k tématu udržitelnosti přistupujeme my v Agátině světě.
Den Země, jak už z názvu vyplývá, oslavuje Zemi. Každý rok se v tento den konají po celém světě různé festivaly, oslavy, úklidové práce a informačně-vzdělávací akce zaměřené na podporu životního prostředí. Různé organizace i jednotlivci veřejně prezentují, jak právě oni pomáhají zlepšovat naši Zemi a snaží se přesvědčit široké okolí, aby to dělali také. Cílem je tedy posílit veřejný zájem o problematiku životního prostředí a jeho ochranu.
 
Den Země 2022
 
 

Jak se zapojit i s dětmi?

Chcete se zapojit i vy a nevíte jak? Sledujte různé informační kanály (internet, zprávy, venkovní vývěšky), akcí se jistě ve vašem blízkém okolí chystá mnoho. Tady pár tipů, jak se zapojit, od nás.

Jedny z nejznámějších projektů v rámci této události se jmenují Ukliďme svět a Ukliďme Česko. Jde o dobrovolnické úklidové akce, které probíhá na území celé České republiky. Cílem je uklidit nepořádek v přírodě, který tam nepatří. I vy se můžete jednoduše přidat tak, že se nahlásíte k naplánovanému úklidu ve vašem okolí, či zorganizujete úklid na místě, které si vyberete. Co třeba navrhnout úklid kolem vašeho oblíbeného místa či hřiště, kam chodíte s dětmi a nelíbí se vám, že všude kolem se povalují odpadky.

Takovouto úklidovou akci si můžete zorganizovat klidně i sami ve své blízké komunitě. Domluvte se s kamarády či sousedy, vezměte si rukavice, pytle, popřípadě hrábě a nějaké napichovadlo na odpadky a vyrazte do nejbližší zeleně. Společně tak alespoň trochu ulevíte přírodě a zvelebíte si své okolí.
 

Co vlastně znamená udržitelnost v oblasti hraček přímo v Agátině světě?

My v Agátině světě taktéž přemýšlíme nad životním prostředím a udržitelností při každém našem kroku. 
 

1. Materiály hraček

Soustředíme se na výběr hraček z přírodních materiálů, které pocházejí z udržitelných zdrojů (papír, dřevo, kaučuk, guma, textil) či recyklovaných/biodegradabilních materiálů (biodegradabilní plast, recyklovaný plast). Krásným příkladem recyklace plastů mezi našimi produkty mohou být školní batohy Ergobag vyráběné z recyklovaných plastových láhví.

Aktuálně je cca 25 % her, hraček, školních batohů a potřeb v naší nabídce vyrobeno šetrně k přírodě.


 

2. Obaly

Snažíme se omezit obaly ve všech našich krocích. Proto vám vaše objednávky chodí v pokaždé jiné „ošklivé krabici“. Ve skutečnosti to je však nádherný příklad toho, jak nám není ochrana životního prostředí jedno a snažíme se využít již použité krabice na maximum a vaší objednávce vždy vybrat krabici na míru. Také u nás nenajdete plastové výplně balíků. Když v krabici místo zbývá, vyplňujeme ho vždy kartony či papírem. A ještě jeden hezký příklad od našich dodavatelů, který jde ruku v ruce s tématem ochrany životního prostředí, je ekologicky šetrná impregnace školních batohů. Díky ní nedochází ke stékání neekologických preparátů do půdy.

3. Místo výroby a přeprava

Vybíráme převážně dodavatele, kteří nám jsou geograficky blíže, a kteří dávají přednost ekologické dopravě z výroby k nám. Samozřejmě se snažíme co nejvíce kreativních hraček a her hledat i mezi našimi lokálními dodavateli.

Aktuálně je cca 20 % her, hraček, školních batohů a potřeb v naší nabídce vyrobeno v Evropě, čímž snižujeme uhlíkovou stopu při dopravě zboží do České republiky.

Loni jsme také nově společně s GLS spustili možnost zvolit si zelenou dopravu z Agátina světa směrem k vám domů. Více o této zelené dopravě si přečtěte v našem podrobnějším článku.

Zelená doprava

4. Kvalita

Soustředíme se na kvalitní hry, hračky a školní batohy, kde jsme si jistí, že něco vydrží a není tak nutné kupovat zanedlouho náhradu.

Chcete si být jistí, že u nás nakupujete hry a hračky, které splňují podmínky ekologického výrobku? Pak si jednoduše ve filtraci v levém sloupci zaškrtněte pole „ano“ právě u filtru ekologický výrobek.


Ekologický výrobek v Agátině světě


Jak se zapojujete vy? Dejte nám vědět své tipy do naší facebookové skupiny Agátina hravá poradna.

 

Internetový obchod
Sdílet
Tereza Kotilová Píšu pro vás inspirativní články na Agátin blog. Takové články, které vám pomohou s výběrem her, hraček a pomůcek pro vaše děti. S velikou radostí některé hračky z Agátina světa osobně testuji v praxi, a to pod odborným dohledem mé dcery Rozálie.