Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Chystáme se do první třídy: Co by měl prvňáček zvládnout?

Chystáme se do první třídy: Co by měl prvňáček zvládnout?

Tipy pro rodiče školáků 24. 3. 2023 3 minuty
Tereza Kotilová
Nástup do školy je velkým zlomem v životě dítěte a vlastně i celé rodiny. Poradíme vám, jak se na toto nové období připravit tak, aby dítě novou situaci dobře přijalo, rádo ve škole objevovalo, učilo se nové a také, aby se ve škole s učiteli i spolužáky cítilo dobře. Jen koupit školní batoh totiž nestačí.

Co by měl prvňáček zvládat před nástupem do školy?

Co by měl váš nastupující prvňáček zvládnout?

Pokud vaše dítě už umí trochu číst a počítat, tím líp. Ale rozhodně to není povinnost. Do školy nastupuje proto, aby se právě počtům a čtení naučil. Velmi důležité jsou naopak dovednosti, které mu umožní se ve škole dobře cítit a nové učivo hladce zvládat. Které to jsou?

👉 Samostatnost: samostatné obouvání, oblékání i schopnost si alespoň v minimální míře ohlídat své věci bude vaše dítě potřebovat každý den od prvního dne školy.

👉 Rozvinutá motorika: šikovné prstíky dětem ulehčí první krůčky především v psaní. Pokud si nejste jisti, jak s jemnou motorikou pracovat, isnpirujte se v našem článku s tipy na rozvoj jemné motoriky.

👉 Správná artikulace: logopedické vady nebo nedokonalosti mohou dětem komplikovat vyjadřování a uplatnění se ve třídě. Čas mezi zápisem a nástupem do školy je ideálním obdobím, abyste na výslovnosti zapracovali. Pro úspěch vašeho dítěte ve škole je to opravdu klíčové! Ptáte se, jak na logopedii hravou formou? My víme.

Tip: Pokud chcete podpořit přípravu na čtení a počítání, podívejte se na hračky pro předškoláky. Mezi nimi najdete hravé didaktické hračky i tvořivé hry, které vaše prvňáčkovi pomohou s včeobecnými předpoklady pro 1. třídu.

Dovednosti, na které také nesmíte zapomenout

👉 Pozornost, soustředění, trpělivost a paměť: dítě, které nevydrží, ani pár minut v klidu sedět a poslouchat, se ve škole nebude cítit dobře. Nebojte, takových nás bylo hodně a všichni jsme to nakonec zvládli. Využijte dobu, která zbývá do nástupu do školy, na trénování pozornosti a paměti. Dítěti to jen prospěje. Pomoci mohou paměťové a postřehové hry.

👉 Slovní zásoba: vyjadřování i schopnost porozumět novému textu je pro hladkou školní docházku velice důležité. Jako rodiče v této oblasti můžeme snadno pomoci. Věnujme dětem více času, odložme tablety a telefony. Čtěme si s dětmi, vyprávějme si pohádky (můžeme si i vymýšlet nové a bláznivé příběhy), učme se básničky a písničky. Využít můžete každou chvilku, třeba i cestu či čekání: hrajte jednoduchý slovní fotbal a další slovní hry, které pomohou rozšiřovat a upevňovat slovní zásobu. Vřele doporučujeme hravou knížku Žvanda a Melivo, se kterou si s dětmi užijete mnoho zábavy i po nástupu do první třídy.

👉 Obratnost: každé dítě nemusí být vrcholovým sportovcem, ale každé dítě by mělo zvládat základy pohybu. Naplánujte si víkendy na kole, plavání nebo návštěvy lanových parků a hřišť, kde se vaše dítě protáhne a zapracuje na koordinaci svých pohybů. Ocení to nejen ve škole, ale dáte mu i dobrý základ pro zdravý vztah k pohybu. Ten bude velmi potřebovat: Česká republika je přeborníkem v obezitě, která čím dál tím víc ohrožuje i děti. Do dospělého života si pak ponesou jen zdravotní problémy.

👉 Vztah s ostatními dětmi: základy slušného chování a vzájemného respektu jistě vštěpujeme dětem odmala. Prvňáček by měl být schopen umět pozdravit, poděkovat, uklidit si po sobě atp. Nezapomeňme však také na schopnost respektovat a získat si přirozený respekt mezi dětmi. Stráví s nimi několik dalších let, proto je důležité pomoci dětem položit dobré základy jejich vztahu. Pomoc vám v tom může třeba hra Nešťourej se v nose. Příprava na tyto situace je zvlášť důležitá u jedináčků, kteří by měli ze školky již být připraveni, že nemusí být vždy centrem pozornosti. Pro všechny děti je důležité pěstovat smysl pro férovost, rovnocennost a práci ve skupině.

Tip od nás na závěr: Pověz mi předškoláku, kolik je hodin

Častým tématem pro předškoláky je čas. Děti by při vstupu do školy měly znát dny v týdnu, roční a denní doby. Naučit se hodiny není snadné, a proto trénujte hravou formou například s dřevěnými hodinami a stíratelnými kartami od značky Janod. Jasně očíslované hodiny mají nastavitelné barevné ručičky, které se plynule pohybují. S těmito hodinami nebude pro žádné dítě problém pochopit čas. Skvělá je také vzdělávací hra od francouzské značky Vilac Nauč se hodiny. Hra nabízí společnou aktivitu pro všechny členy rodiny. Hromada kartiček pomáhá dětem poznávat čas a také jej dobře využít. Nebo zkuste magnetickou knihu Hodiny.



Zajímá vás více? Přečtěte si další zajímavé články k přípravě na 1. třídu. Víte už, jaký batoh vašemu budoucímu prvňáčkovi pořídit – bude to aktovka nebo batoh?

Jaký batoh svému prvňáčkovi vyberete - aktovku nebo batoh?

Internetový obchod
Sdílet
Tereza Kotilová Píšu pro vás inspirativní články na Agátin blog. Takové články, které vám pomohou s výběrem her, hraček a pomůcek pro vaše děti. S velikou radostí některé hračky z Agátina světa osobně testuji v praxi, a to pod odborným dohledem mé dcery Rozálie.