Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog 7 tipů, jak rozvíjet děti, když zrovna nejsou ve škole

7 tipů, jak rozvíjet děti, když zrovna nejsou ve škole

Tipy pro rodiče školáků 23. 3. 2020 5 minut
Kristýna Křížová
Jak my, rodiče, můžeme přispět k tomu, aby dítě vnímalo učení ve škole a pestrý rodinný život jako jednotný a zajímavý a obohacující proces, směřují ke stejnému cíli: k jeho všestrannému osobnímu rozvoji a vzdělání. Podpořme ho vhodnými aktivitami v rámci, které mu ulehčí ve škole. Inspirujme se školou a obohaťme rodinný život o přínosné společné zážitky. Tady jsou naše tipy.

1. Nepřestávejme číst.

Čtení dětem výrazně unadňuje učení: rozšiřuje všeobecný rozhled, pomáhá lépe vnímat zadání cvičení i texty v učebnicích a usnadňuje zvládání gramatiky a prvopisu. Ne každé dítě je rozený knihomol, navíc na cestě od prvního čtení k "pořádné" literatuře na děti čas od čas čekají nástrahy. Přejít od jednoduchých příběhů ke komplexnějším knihám nebývá vůbec jednoduché. Proto čtěme i větším dětem a pomožme jim prohloubit vztah ke knížkám. Budeme-li číst třeba i desetiletému školákovi (třeba on jeden odstavec, vy druhý), budeme přirozeným příkladem toho, že čtení je příjemná věc, a pomůžeme mu dorůst v samostatného čtenáře.

2. Pomáhejme s domácími úkoly.

Pomožme dětem s organizací domácích úkolů, pracovního stolu, času na úkoly apod. Pomáhejme i větším školákům. Během školní docházky jsou okamžiky, kdy učivo svým množstvím i složitostí najednou přejde na vyšší náročnost než doposud, a vaše dítě se může v nové situaci cítit ztracené. Vypracování domácího úkolu nebo opakování látky je samozřejmě úkolem dítěte. Naším úkolem je podpořit ho, aby úkoly a učení nebralo jako nutné zlo a aby se nebálo si říci o pomoc. Pozitivní atmosféra u domácích úkolů se projevuje v celkovém pozitivním postoji ke škole a především ke vzdělávání se. Inspiraci, jak dítěti pomoci, můžete čerpat i z šikovných příruček pro rodiče.

3. Dítě je osobnost 

Každé dítě má své silné stránky, na které může být hrdé, a slabé stránky, se kterými bojuje. Nesrovnávejme dítě se sourozenci nebo spolužáky. Snažme se témata, které dítěti nejdou, zvládnout přes jeho silné stránky. Jak říká Kristýna Křížová, zakladatelka Agátina světa: "Takto se podařilo překonat nechuť mého syna ke gramatice a pravopisu. Libuje si v matematice, baví ho, že je logická. Samozřejmě z ní má tím pádem dobré výsledky. Překvapivě ho bavila i vyjmenovaná slova, protože v nich také viděl logiku: našel si kořen slova a pak už snadno odvodil, zda se v daném slově píše y či i. Jednou jsem si s ním tedy povídala o tom, že gramatika a pravopis jsou vlastně také aplikace logiky. Je samozřejmě nutné naučit se znát gramatická pravidla, dál už nám při jejich aplikaci pomůže logika. Byla jsem překvapená, jak toto jednoduché přirovnání snadno přijal a začal se i na češtinu dívat jako na příležitost pohrát si s logikou (samozřejmě, učit se gramatické poučky stále nepatří mezi jeho koníčky)."

4. Využívejte každou příležitost 

Každý den přináší mnoho témat k povídání. A povídání, vysvětlování, diskuse přinášejí obohacení, nové informace, vnímání událostí v kontextu. Okomentujete-li s dítětem pamětní desku na sousedním domě připomínající padlé z 2. světové války, dítě si bude snadněji pamatovat její letopočet; připojíte-li vyprávění o tom, jak v té době žila vaše rodina (prarodiče), bude dítě lépe vnímat dopad velkých dějinných událostí na všednodenní život.

5. Rozšiřte kulturní obzory kvalitními a tématickými filmy

Filmy se staly součástí našeho života a je těžké si představit svět bez nich. I děti se těší na pohádku v televizi, v kinech či v autě na tabletu. Důležité je rozlišit vhodnost obsahu pro dítě. Dobře vybraný film skýtá v sobě mnoho podnětů pro objevování a pamatování informací a faktů. Pusťte si společně film a na téma potom diskutujte. I film nosí estetický a emociální prožitek stejně jako literatura. V současnosti jsou filmy a dokumenty nejvíce sledovány online za pomoci online internetového připojení. Audiovizuální portály Aerovod, Dafilms.cz a Jsns.cz se zaměřují na nekomerční produkci, najdete zde velké množství dokumentů, historických filmů a vzdělávacích pořadů.  

6. Rozvíjejte kritické myšlení.

Je totiž jednou z klíčových kompetencí pro úspěšný život. Využijte společný čas u večeře nebo třeba o víkendové procházce a "schválně" diskutujte na nejednoznačná témata. Argumentujte na témata běžného dne i na zásadnější témata (adekvátně věku dítěte). Domácí úkoly ano nebo ne? Je hraní her na počítači škodlivé nebo ne? Jsou známky důležité nebo ne? Rozdělte si role, kdo bude zastávat Ano a kdo Ne. Učte dítě dívat se na věc z různých úhlů, vnímat i formulovat argumenty. Jistě budete navíc sami překvapeni, jak zajímavé názory vaše dítě může mít.

V současné době se linou zprávy o koronaviru ze všech stran. Posloucháme zprávy, čteme noviny, neustále sledujeme aktuality na mobilu a mluvíme s partnery, jak tuto situaci zvládnout. Děti nás poslouchají, přemýšlejí, bojí se o sebe a své nejbližší. Mluvte s dětmi klidně a vysvětlete jim, co se děje. Pamatujte, že děti se chovají jako my. Pokud budeme nervózní, budou i oni. Jsou naším zrcadlem.

7. Povzbuzujte sportovního ducha a fair play

Výhry a prohry se v životě střídají a je třeba umět je zvládat, stejně jako je to vlastní sportovcům. Inspirujte se velkými jmény českého či světového sportu. Motivujte děti umět přijmout prohru, dokázat se znovu namotivovat (třeba k doučení se látky, která napoprvé dítěti zcela "nesedla"). Inspirativní jsou například tenisové zápasy. Tenista, který prohrává, často skvěle ukazuje, jak dokáže situaci neúspěchu "ustát", nevzdávat zápas a hrají do poslední chvíle. Je-li dítě u domácího úkolu bezradné, unavené, demotivované, ukažte mu, že sportovec se musí dokázat nadechnout a bojovat dál. Dokáže to i dítě a pak bude mít pěkný pocit z překonání sebe sama.

Internetový obchod
Sdílet
Kristýna Křížová Kristýna je zakladatelka a duše Agátina světa, kterému dává směr. Spolu se svou sestrou Lucií zkoumají české i zahraniční značky, aby do Agátina světa zařadily ty nejlepší hry a hračky. Protože jen hry, hračky, knížky a stavebnice, které vynikají přínosem pro děti, kvalitou zpracování, bezpečností i designem mohou patřit do Agátina světa. A takový je pak svět, který pro nás tvoří.