Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Víte, jaké hračky u dětí frčí? Máme pro vás 5 tipů.

Víte, jaké hračky u dětí frčí? Máme pro vás 5 tipů.

Tipy pro výběr her a hraček 30. 11. 2019 1 minuta
Kristýna Křížová
Vedle oblíbených postaviček a plyšáků, které znáte z obrazovek, jsou stále oblíbenější kreativní a smysluplné hračky. Právě ty umožňují dětem rozvíjet jejich přirozenou kreativitu a fantazii a odkloní je ze světa digitální technologie, jako jsou televize a dotykové aplikace. Pojďme se podívat na největší trendy z oblasti netradičních hraček.

Být a bavit se spolu 

Společenské hry zažívají velký boom v posledních 2 letech, který reflektuje potřebu lidí trávit spolu čas: Reaguje tím na naši závislost na mobilních přístrojích. Na tuto skutečnost upozorňuje americký fotograf Eric Pickersgill, jenž vytvořil sadu fotografií, které nám ukazují, jak s pohledem do mobilního telefonu ve skutečnosti vypadáme.

Zdroj: Fotograf Eric Pickersgill, https://www.removed.social/united-states
 

Na trhu je velmi široký výběr klasických a moderních společenských her a každá hra má svoje pro a proti. Najdete mezi nimi obtížné hry, ale i rychlé a jednoduché. Takvoé hry jsou ideální pro rodiny s dětmi a věřte, že i tyto hry vás doslova pohltí. Zájem o společenské hry je velký a ze svých zkušeností můžeme říci, že roste i napříč všemi věkovými skupinami dětí, již od malinkých kolem 2 let až po rodiny s téměř dospělými dětmi.

Atraktivní zážitky lze mít i off-line 

S příchodem a rozvojem moderních technologií se zvýšil tlak na atraktivitu hračky, zejména u starších dětí. Vyžadují atraktivní a interaktivní hračky, které přilákají jejich pozornost. Výrobci vyslyšeli potřeby starších dětí a přišli s novinkami, které nabízejí skutečně atraktivní zážitky z hraní, a to leckdy i pro celou rodinu. Velké oblibě se těší stavebnice kuličkových drah nebo akčních dominových drah

Příběh hračky a její propracovanost, přírodní materiály

V dnešní době se s přílivem nekvalitních hraček z podivných materiálů, průmyslově vyráběných jako komerční artikl a produkt zvyšuje poptávka po kvalitních a bezpečných hračkách. Jedná se o hračky designované láskou k řemeslu a mají svůj příběh. Z hraček můžete cítit, že tvůrci při jejich výrobě mysleli na děti a nechtějí podlehnout módní vlně spojené s aktuální oblíbenou filmovou postavičkou. Pečlivý výběr přírodních materiálů a vyjímečné detailní zpracování je základ kvalitní hračky. Rodiče často volí dřevěné nebo textilní hračky. 

Hrát si ve svém vlastním světě 

Pasivní sledování pohádek na obrazovce nerozvíjí fantazii ani slovní zásobu. Děti mají neuvěřitelnou fantazii a mají potřebu utvářet si svůj svět, kde mohou prožívat své příběhy a ponořit se do nic. Svět dospělých je pro ně velkou inspirací a jeho nápodoba je jednou z nejdůležitějších forem dětských her. Chtějí poznat svět a tak se snadno ponoří do hry s domečkem, kuchyňkou, kde vaří své vlastní dobroty nebo s garáží, kde opravují autíčka.  

Zapojit ruce, hlavu i srdce

Rukodělné a experimentální aktivity se také těší velké oblibě. V dnešní době koupíte vše hotové a pro dítě nemají tyto hračky velký význam. Výtvory či výrobky vlastnoručně nebo s dopomocí rodičů vyrobené mají zvláštní význam. Ukrývají v sobě lásku, čas a usílí, které dítě vynaložilo při výrobě. Na závěr vítězí hlavně překvapení a nadšení z hotového výtvoru či experimentu. K vlastnoručně vytvořenému dílu mají děti silnější vztah. Je nutno podotknout, že tyto aktivity rozvíjí u dětí jemnou motoriku a logické myšlení. Řada rodičů si to uvědomuje a podporuje šikovnost dětských ručiček tvořivými sadami či experimentálními hrami a kompenzují tím čas strávený pasivními aktivitami.  

Internetový obchod
Sdílet
Kristýna Křížová Kristýna je zakladatelka a duše Agátina světa, kterému dává směr. Spolu se svou sestrou Lucií zkoumají české i zahraniční značky, aby do Agátina světa zařadily ty nejlepší hry a hračky. Protože jen hry, hračky, knížky a stavebnice, které vynikají přínosem pro děti, kvalitou zpracování, bezpečností i designem mohou patřit do Agátina světa. A takový je pak svět, který pro nás tvoří.