Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog 3 tipy pro snadné čištění školního batohu

3 tipy pro snadné čištění školního batohu

Tipy pro rodiče školáků 4. 7. 2023 3 minuty
Tereza Kotilová
Školní batoh či aktovku děti používají 10 měsíců, 5 dní v týdnu. Je jednou z nejvyužívanějších školních pomůcek a v porovnání s jinou výbavou podstupuje obrovské zatížení. A určitě s námi budete za jedno v tom, že čistý a udržovaný školní batoh je lepší než špinavý a zatuchlý školní batoh. Ale jak ho udržet čistý a pěkný po celé ty měsíce nošení? Inspirujte se našimi 3 jednoduchými tipy, které vám v tom pomůžou.

3 tipy pro snadné čištění školního batohu
 
První školní dny za námi a z batohu vašeho školáka už se linou nevábné vůně po zapomenuté svačině, nebo má první zabahněné šrámy na těle? Je pravdou, že jde fakticky o nejvytíženější školní pomůcku, kterou vaše školou povinné dítě využívá skoro denně. Proto je potřeba se o školní batoh dobře starat, aby vydržel v dobré kondici ne jednu sezónu.

V první řadě doporučujeme poučit školáka, že je v jeho vlastním zájmu, aby denně vypakoval svačinové boxy a případné zbytky svačiny mimo ně. Stačí totiž jeden den a takový rozmačkaný banán může udělat pěknou neplechu. Pokud máte doma čerstvého školáka, tak první dny dělejte prohlídku kapes společně, ať takovýmto nepříjemnostem předejdete. Stejně tak proveďte velkou kontrolu na konci školního roku, než batoh schováte do skříně k odpočinku přes letní prázdniny. Doporučujeme také školní batoh pravidelně čistit, avšak dejte pozor na to, jak. Některé úkony batohům neudělají dobře.

Jak batohy rozhodně nečistit

Zdánlivě rychlé a nenáročné řešení nabízí praní v pračce. Taková aktovka se sice do pračky díky své konstrukci nevejde, ale školní batoh by se přeci vešel. Ano, batoh se do pračky opravdu vejde, ale rozhodně vám tento postup nedoporučujeme. Výrobce Topgal uvádí hned 3 důvody, proč školní batohy neprat v pračce:
  • V pračce dochází k poškození zátěru proti dešti.
  • Může dojít k poškození tisku batohu nebo použitých aplikací.
  • Prací prášky jsou poměrně silné a mohou poničit látku. Hrozí také poškození zádového systému, popruhy se mohou zachytit v pračce, odření příslušenství (např. přezky a zipy) a navíc může dojít i k poničení pračky. 

 

Čím se řídit při čištění batohu

Doporučujeme vždy dodržovat pokyny k údržbě uvedené na cedulce přímo od výrobců. Naleznete je zpravidla v hlavní komoře aktovky. 
Čím se řídit při čištění batohu

Obr. 1: Výrobek se nesmí prát
Obr. 2: Ruční praní
Obr. 3: Výrobek se nesmí bělit
Obr. 4: Výrobek se nesmí žehlit
Obr. 5: Výrobek se nesmí čistit chemicky
Obr. 6: Výrobek se nesmí sušit

Pokud stále trváte na "snadném" čištění v pračce, vyndejte před praním zádový systém s hliníkovým rámem. Nikdy však batoh nesušte v sušičce! Pokud dojde při takto zvoleném nevhodném čištění k poničení batohu, výrobce vám nebude moci uznat závady a tím ani vaši reklamaci.

Jak tedy na to?

Nejlepší způsob, jak vyčistit školní batoh či aktovku, je osprchování ve vlažné vodě a pak k čištění použít jemnou houbičkou či hadřík z mikrovlákna (s použitím malého množství jemných tekutých mycích či pracích prostředků). Poté batoh opět osprchujte a nechte ho důkladně vyschnout. Takovéto čištění vám nezabere více než 15 minut a máte jistotu, že školní brašnu nijak nepoškodíte.

"Čistíme takto školní batohy Topgal našich dětí již řadu let. Batoh po takovémto ošetření vypadá téměř jako nový. V teplejším počasí uschne dokonce přes noc, jinak běžně během víkendu a v pondělí je opět připravený do školy." Říká Kristýna, zakladatelka Agátina světa.

Chcete-li zvýšit voděodolnost batohu, můžete ho po vyschnutí naimpregnovat.

3 tipy na čištění školního batohu přímo od nás 

1. Jak odstranit větší skvrny

Pokud i po celkovém očištění školního batohu zůstaly uvnitř či zvenku velké skvrny, můžete zkusit odstraňovače skvrn pro textil, které najdete v běžných drogeriích. Před použitím na vnější látku batohu vždy udělejte pokus na méně viditelném místě. Rozhodně na větší skvrny nepoužívejte rozpouštědla a podobně silné přípravky! Šetrným řešením v odstraňování skvrn může být přírodní žlučové mýdlo, které je běžně k dostání ve většině drogeriích a funguje perfektně.

2. Jak zbavit batoh zápachu

Každý si pamatujeme ze svého dětství, jak nám v aktovce občas zůstalo zapomenuté jablko či obložená houska. Nic moc pěkného ani voňavého. Tomu lze v první řadě předejít umístěním svačiny do kvalitního svačinového boxu. Avšak kam školák vrátí nedojedenou svačinu zpět, to už neuhlídáme. A takový zápach ze zapomenuté svačiny přímo v batohu může přetrvávat i po běžném vyčištění batohu. Proto doporučujeme vyzkoušet na suchou látku nasypat jedlou sodu a nechat působit do dalšího dne. Druhý den sodu vyklepejte či odsajte vysavačem (na nízkou intenzitu sání, aby se nepoškodila vnitřní látka batohu) a zápach by měl být fuč.

3. Jak na zatuchlý batoh či propocené popruhy

Pokud už v zapomenuté svačině začaly řádit plísně a zápach batohu je tak opravdu velmi silný, můžete prostory batohu a postižená místa omýt vlažnou vodou s octem. Ocet nepříjemný zápach raz dva vytáhne. Dobře funguje i na zápach propocených ramenních popruhů.

3 tipy na čištění školního batohu


Doufáme, že vám naše tipy na snadnou údržbu pomohly a školní batoh vašeho školáka bude minimálně tento školní rok ve skvělé kondici.

Internetový obchod
Sdílet
Tereza Kotilová Píšu pro vás inspirativní články na Agátin blog. Takové články, které vám pomohou s výběrem her, hraček a pomůcek pro vaše děti. S velikou radostí některé hračky z Agátina světa osobně testuji v praxi, a to pod odborným dohledem mé dcery Rozálie.