Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog 3 důvody, proč dětem v každém věku dopřát pohled do zrcadla

3 důvody, proč dětem v každém věku dopřát pohled do zrcadla

Tipy pro výběr her a hraček 13. 1. 2024 2 minuty
Tereza Kotilová
Také se vaše dítě rádo nakrucuje před zrcadlem, pozoruje své výrazy a občas svůj odraz pusinkuje či oblizuje? Nemějte obavy, že by vám doma vyrůstal malý narcísek. Všechny děti totiž velká zrcadla i hračky se zrcátky milují od narození. A to je dobře. Proč? To vám objasníme právě v tomto článku. Přečtěte si 3 důvody, proč dětem v každém věku dopřát pohled do zrcadla.

3 důvody, proč dětem v každém věku dopřát pohled do zrcadla

1. Láska k zrcadlům vychází z lásky k lidským tvářím

Od narození děti baví pozorovat lidské tváře. Vždyť je právě to, na co hledí od malinka nejvíce, na tvář své maminky, která své novorozeně nosí, kojí, naklání se k němu při očním kontaktu i hře. Každá nová tvář je pro miminko novým podnětem ke zkoumání. A co teprve až objeví tu svoji v zrcadle. Dítě zprvu netuší, že kouká na sebe samo, to začíná vnímat nejdříve od 18 měsíců, dřív ne. Ale i tak je průzkum jeho tváře, výrazů a pohybů v zrcadle velice zajímavý, protože zrcadlo opakuje vše, co udělá.
 
AGÁTIN TIP: Jak poznáte, že dítě už v zrcadle vnímá odraz? Zkuste vzít jeho oblíbenou hračku do ruky a ukázat mu jí za jeho zády v odrazu zrcadla. Pokud se za ní otočí jejím směrem, tak už chápe, že jde o odraz.


 

2. Zrcadlo podporuje sebepoznávání a rozvíjí

Kromě toho, že dítě zkoumá v zrcadle sebe samo postupně snad všemi smysly, tak společné natřásání před zrcadlem a povídání si skrze něj upevňuje pouto mezi vámi a dítětem, protože dítě (cca od těch 18 měsíců) vidí v zrcadle svoji tvář a známou tvář maminky hned vedle sebe. Také může být skvělým odrazovým můstkem pro vývoj řeči. Pro dítě je totiž důležité vidět, co dělají při mluvení rty, aby samo začalo zkoušet mluvit a zrcadlo pomáhá zaměřovat se na detailní pohyby právě třeba úst.


 

3. Pohled do zrcadla zdravě posiluje sebevědomí

Děti jsou zrcadly fascinovány v každém věku. Poté, co se okoukají, osahají a celé toto spojení procítí všemi zbylými smysly, se před zrcadlící plochou naučí mít rády samy sebe. Tím, že se znají a vědí, jak vypadají, cítí se pak sebevědoměji v pokročilém věku i v dospělosti. Umí vyzdvihnout své přednosti i nedostatky a mají lepší vztah ke svému tělu – nestydí se za něj, protože pohled na něj jim připadá samozřejmý a naprosto přirozený. Což je pro život velice důležité.



Z toho plyne, nebojte se obklopit své děti zrcadly a bezpečnými hračkami se zrcátky v každém věku. Máte už starší děti, které přicházejí na chuť společenským a vzdělávacím hrám? Pak určitě zkuste originální hru se zrcadly od oblíbené značky Djeco - Zrcadlové obrázky. Oč jde se blíže dozvíte v naší recenzi
 
Internetový obchod
Sdílet
Tereza Kotilová Píšu pro vás inspirativní články na Agátin blog. Takové články, které vám pomohou s výběrem her, hraček a pomůcek pro vaše děti. S velikou radostí některé hračky z Agátina světa osobně testuji v praxi, a to pod odborným dohledem mé dcery Rozálie.