Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Vánoční příběh Agáty a Matěje: Čas adventní je tady

Vánoční příběh Agáty a Matěje: Čas adventní je tady

Tipy na vánoční dárky a tvoření 13. 11. 2022 4 minuty
Tereza Kotilová
Ahoj rodičové, tady Agáta a Matěj. Čas adventu nám ťuká na dveře a s ním u nás začínají opravdický vánoční přípravy. Adventní kalendář máme nachystaný, úklid jakž takž zmáknutý, ale zejtra stejně zase uděláme bordel a bude to nanovo. Tak to prostě je, takže se úklidem do posledního drobku úplně nestresujte a spíše se zaměřte na vánoční výzdobu, která by do první adventní neděle měla být nachystaná. Lepší, než se stresovat a shánět vánoční dekoraci na poslední chvíli, je začít pozvolna a užívat si to. Co myslíte? Proto pro vás tentokrát máme tipy ohledně adventního věnce, což je podle nás společně s kalendářem taková dominanta adventního času. A víte, co každá svíčka na věnci znamená?

Vánoční příběh Agáty a Matěje: První adventní týden je tady

Originální adventní věnec

Jakému adventnímu věnci dáváte přednost? Koupíte již hotový, necháváte si vyrobit věnec se svíčkami dle vašich představ, nebo zasednete ke stolu s dětmi a tvoříte každý rok originální adventní věnec podle vaší fantazie? Pokud jdete cestou kreativní tvorby, mrkněte se určitě na Agáta TV, kde najdete inspiraci, jak si letos adventní věnec vyrobit velice snadno. Hlavní je totiž strávit čas spolu a pobavit se u toho. Náš návod je tak jednoduchý, že tuhle tvorbu zvládnou společně s dětmi klidně i tatínci.
 

My si nedávno přinesli z naší společné procházky malé roztomilé šišky, nádherně voňavé jehličí a nějaké ty klacíky. Maminka mezitím koupila 4 krásné svíčky v přírodních barvách. O víkendu se tak chystáme vyrobit originální adventní věnec inspirovaný samotnou přírodou. To je náš plán pro letošní rok, tak nám držte palce, ať to vyjde. A jakou cestou půjdete letos vy? Pochlubte se nám v Agátině hravé poradně a inspirujte ostatní, co ještě stále nevědí.


 

Víte, co znamenají jednotlivé svíčky na adventním věnci?

Ať už dáváte přednost jakémukoliv adventnímu věnci, víte, co znamenají jednotlivé svíčky na něm, v jakém mají být složení, a jak je zapalujeme? My to nevěděli, ale už to díky mamince a tatínkovi víme, a rádi vám tyto zajímavé informace předáme.

První adventní neděli se říká Železná neděle. Zapalujeme během ní první svíčku na adventním věnci. Ta nese jméno Naděje a symbolizuje takzvanou Svíci proroků. Jde o památku prorokům, kteří předpověděli narození Ježíška. Letos první adventní neděle připadá již na 27. listopadu. Od zapálení první svíčky postupujeme dále v zapalování proti směru hodinových ručiček.

Druhou adventní neděli, která se jmenuje Bronzová neděle, zapalujeme svíčku druhou. Ta nese jméno Mír a říká se jí také Svíce betlémská. Představuje lásku a Ježíškovi jesličky. Letos připadá druhá adventní neděle na 4. prosince.

Třetí adventní neděli neboli Stříbrnou neděli, zapalujeme svíčku třetí. Ta se jmenuje Přátelství a říká se jí také Svíce pastýřská. Vyjadřuje radost z toho, že přicházejí slavnostní okamžiky. V tento rok připadá třetí adventní neděle na 11. prosince.

Čtvrtou adventní neděli, které taky říkáme Zlatá neděle, zapalujeme svíčku poslední. Říkáme jí Láska, a nejspíše právě proto by měla být tradičně růžová a jako jediná tak odlišná od ostatních. V letošním roce připadá čtvrtá adventní neděle na 18. prosince.


 

Vánoční knížky přibližující atmosféru Vánoc

Co víc vám pomůže navodit atmosféru Vánoc, než kouzelná vánoční dekorace a knížky s vánoční tematikou? O chvilce relaxu si prostě zapalte svíčku na adventním věnci a pusťte se do společného vánočního čtení, prohlížení a vyprávění. Takhle se tvoří kouzlo Vánoc!

 
Tak jak jste na tom vy? Připravují se u vás doma už Vánoce, nebo ještě nejste na tuto vlnu naladění? Pokud se teprve ladíte, snad jsme vám třeba trošku pomohli. Hlavně žádný stres, vždyť adventní čas je hlavně o pohodě, společně stráveném čase a odpočinku. Tak si to užijte v klidu po svém. A pokud se chcete dál ladit a těšit s námi, tak se tu příští týden stavte, napíšeme společně Ježíškovi.

Přejeme vám od srdíčka krásný adventní čas za nás všechny z Agátina světa!
Internetový obchod
Sdílet
Tereza Kotilová Píšu pro vás inspirativní články na Agátin blog. Takové články, které vám pomohou s výběrem her, hraček a pomůcek pro vaše děti. S velikou radostí některé hračky z Agátina světa osobně testuji v praxi, a to pod odborným dohledem mé dcery Rozálie.