Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Vady: pomoc doma nebo u odborníka? (1/2)

Vady: pomoc doma nebo u odborníka? (1/2)

Rozvíjíme předškoláky 31. 3. 2019 2 minuty
Kateřina Hrubešová
Všichni, kteří měli tu čest stát se rodičem se setkali se situací, kdy jejich dítko chvíli neposedí. Do jaké míry je to pouze rozdováděnost a kdy se naopak může jednat o poruchu pozornosti spojenou s hyperaktivitou. A co poruchy učení a vady řeči? Pojďme se podívat, jak je včas odhalit a pomoci své ratolesti s nimi pracovat.

Porucha pozornosti (ADD/ADHD)

Samotná porucha pozornosti (ADD) v sobě neskrývá hyperaktivitu. Děti i dospělí, kteří touto poruchou trpí, mohou působit, jako by žili v jiném světě. Často nereagují na podněty, obtížně se koncentrují, pokud se nejedná o jejich oblíbené téma. Problém nastává také ve chvíli, kdy se mají soustředit delší dobu.

ADHD je také poruchou pozornosti, ale spojená s hyperaktivitou (hyperkinetickou poruchou). Mezi bezradnými rodiči se často objevuje názor, že tato porucha je vymyšlená a jedná se pouze o omluvu pro nevychovanost. Její příznaky můžete zaznamenat již v předškolním věku, ale plně se projeví až ve chvíli, kdy je na dítěti vyžadována soustředěnost – tedy na začátku školní docházky.


Výskyt a diagnostika

Nejprve se své dítko snažte na tento systém fungování připravit, pokud se mu ale stále zhoršují známky, poraďte se s paní učitelkou a pro jistotu nechte dítě vyšetřit v pedagogicko-psychologické poradně. Porucha pozornosti a hyperaktivita u dětí bývá rozpoznána nejčastěji mezi 6. a 9. rokem věku. Na rozdíl od ostatních dětí však mohou na požadovaná pravidla reagovat agresivně nebo depresivně a mohou tak učitelům téměř znemožnit vyučování.

Specifické poruchy učení

Dyslexie - poblémy se čtením, ať už z hlediska rychlosti, správnosti, techniky čtení nebo porozumění čtenému textu.

Dysgrafie - porucha grafické podoby psaného projevu ve smyslu nedostatečné kontroly a organizace pohybu. Dítě v tomto případě nedokončuje slova či písmena, píše pomalu, často škrtá a křečovitě u psaní sedí.

Dyskalkulie - porucha matematických schopností. Dítko má problém s chápáním matematických operací i s logikou a základními postupy.

Dysortografie - specifická porucha pravopisu, která se projevuje vysokým počtem chyb a potížemi s užitím gramatických pravidel. Tato porucha se velmi často vyskytuje společně s dyslexií.

Učte se s dětmi a buďte trpěliví

Snažte se o maximální trpělivost a přípravu do školy si s vaším dítkem rozdělte do více kratších celků, mezi kterými budete dělat přestávky. Nekřičte na dítě, že mu jdou úkoly pomalu a neutrhujte se na něj, že je méně inteligentní.

Škola a vyhledání odborníků

Důležitá je však spolupráce se školou. Ve chvíli, kdy tyto problémy u své ratolesti odhalíte nebo máte podezření, neváhejte a navštivte pedagogicko-psychologickou poradnu. Pokud se dítě nezvládá s těmito poruchami vyrovnat, vyhledejte i dětského psychologa.

Škola vám naopak může pomoci tak, že vaší ratolesti upraví učební metody těch předmětů, se kterými má dítko největší problém. (například místo pravopisných diktátů bude dítě pouze doplňovat správnou gramatiku do předem vytištěného textu atd.)

Internetový obchod
Sdílet
Kateřina Hrubešová Kateřina se stará o Facebookovou stránku Agátina světa, je také autorkou mnoha článků na Agátině blogu. Zkoumá vlastnosti našich hraček do nejmenšího detailu. O své poznatky se dělí v pravidelných článcích, které jsou součástí našich newsletterů.