Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog RECENZE: Gravitrax

RECENZE: Gravitrax

Recenze 25. 3. 2020 2 minuty
Monika Domincová
Pokud zavítáte na Kreativní festival Agátina světa, je pár pokladů, které velmi brzy upoutají vaši pozornost, a to již z velké dálky. Oblíbené kuličkodráhy všeho druhu rozhodně mezi ně patří.

Vyzkoušeli jsme již kuličkodráhu Clementoni a považovali jsme ji za to nejlepší, co jsme dosud vyzkoušeli. Gravitrax, podobně jako kuličková stavebnice Clementoni, poskytuje tzv. step by step seznamování se s možnostmi různých stavebních dílů díky navrženým jednoduchým funkčním variantám drah pro začátečníky. Nemůžete se odtrhnout a jeden po druhém skládáte neobvyklé modely, dokud má návod co nabídnout.


Není nutné a asi ani možné obě stavebnice kuličkových labyrintů porovnávat. Obě jsou dobré, každá jinak, ale v obou případech záleží mimo jiné na tom, jaké díly a kolik jich máte k dispozici a jak jste zdatní v složitějším kombinování funkcí různých součástí. Neméně zajímavá jsou sdílená řešení nadšenými uživateli, která jsou volně dostupná na internetu. Určitě si jich pár vyhledejte. Opravdu to stojí za to. Po jejich shlédnutí považuji koncept skládání kuličkových bludišť za velmi netradiční umění, jež má již své umělce - experty.


Co je však absolutně největším přínosem do života dětí a dospělých, je možnost proniknout do světa architektů a stavitelů, kteří od první chvíle musejí vědět, kam míří jejich úsilí a kam bez hlubokého a pořádného promyšlení všech kroků a souvislostí nelze dojít. Je potřeba zkoumat zákonitosti fyzikálního světa, ať už přes různě velké či těžké kuličky, rozličné mechanismy jejich propadávání (např. na cosi jako trampolínku, která kuličku vymrští do správné výšky a správným směrem) nebo narážení (přenos síly), ale také vymrštění nahoru soustavou speciálních dílů.


To, že se kulička nebude kutálet do kopce, většina malých i větších stavebních inženýrů bezpochyby zná, ale ono to s tou setrvačností pohybu a využití gravitace jen v její nejmenší míře, aby nám dala možnost prodloužit a zkomplikovat dráhu, není tak jednoduché. Na první pohled se může zdát, že postavíte pár cestiček a bludišť a zájem o stavebnici skončí. Jenže jakmile opustíte rámec návodu, kdy nemusíte tolik přemýšlet (spíše jde o přesnost stavění a kopírování již předem stanoveného řešení), začíná velké dobrodružství, které nezná meze. I proto je vhodné dráze vyhradit určité konkrétní místo v pokojíčku či jinde doma, aby bylo možné pracovat i na složitějších projektech. Startovní sadu můžete obohacovat většími či menšímo rozšířeními a efektními prvky, vyberte si, jak bude vaše velkolepá dráha nakonec vypadat.

Představte si na chvíli skutečnost, že se sejde parta dětí a před nimi na stole leží krabice plná variabilních dílů futuristicky laděných ve svém grafickém zpracování. Zkuste odhadnout, co se bude dít dál… A pak si hlavně dobře naplánujte, co s tím získaným časem uděláte vy.

 

Internetový obchod
Sdílet
Monika Domincová Monika je naší externí posilou, autorkou mnoha recenzí a hodnocení společenských her a stavebnic na blogu Agátina světa. Její zálibou je hledat edukativní rozměry napříč hrami a rozvíjet hrou svou dceru Karolínu.