Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Kreslení a malování – perfektní zábava pro malé i velké

Kreslení a malování – perfektní zábava pro malé i velké

Rozvíjíme předškoláky 13. 3. 2019 2 minuty
Kateřina Hrubešová
Říkáte si, jestli vaše dítko není na kreslení ještě malé? Není, nechte jej experimentovat s barvami a výtvarnými technikami klidně již od jednoho roku a budujte v něm vztah k umění již od útlého věku.

Rozdíl mezi kresbou a malbou

Základním stavebním prvkem kresby jsou linie, body a více či méně zastíněné plochy. Jedná se tedy o ohraničené tvary. Malba je oproti tomu vytvářena systematickým nanášením barev v souvislé vrstvě.

Od čmárání k první kresbě

Kreslení pro děti znamená nejen spoustu legrace, ale zároveň zcela nový vhled do umělecké sféry. Navíc vám zůstane krásná památka, kterou si můžete zvelebit svůj domov. Dejte proto svému potomkovi možnost se kreativně vyjádřit již kolem prvních narozenin.

Jedná se o motorickou činnost na principu kyvadlového pohybu paže. Právě tato činnost je součástí procesu seznamování dítěte s fyzickými dispozicemi těla. Stačí tedy obyčejná pastelka, křída nebo tužka a „cvičení“ může začít.

První skutečné kresby vznikají kolem 2. – 4. roku věku dítěte. Jsou vždy sestaveny z několika prvků (bod, přímka, kruh, kříž a další kvadratické tvary. Z jejich kombinací se pak postupně vynořuje například lidská postava.



Tip: barviček není nikdy dost, ale když své ratolesti pořídíte kufřík plný kreslících potřeb, je to záruka úspěchu – ať už z něj časem vyroste či nevyroste úspěšný malíř.

Malování pomocí prstů

V malování za pomoci prstových barev se mohou děti realizovat již od velmi útlého věku. Do 2 let by měly být děti při této tvorbě raději pod dohledem. Pro ty z vás – rodičů – kteří si chcete kreativní den se svými ratolestmi užít se vším všudy, zkuste si namalovat svůj vlastní obraz!




Skvělé prstové barvy si rychle a jednodušše dokážete vyrobit i doma. Vyzkoušejte náš návod. Co budete potřebovat a jak na to?

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky studené vody
  • Potravinářské barvy

Mouku dejte do misky a postupně přidávejte studenou vodu, a to do té doby, než vznikne hladká kašovitá hmota. Hmotu rozdělte do jednotlivých kelímků a následně přimíchejte potravinářské barvivo. Když se tedy barva dostane dítku do úst, nehrozí mu žádné nebezpečí.
 

Představivost dětí však nezná mezí. Předtím, než začnete malovat či kreslit, nezapomeňte svým ratolestem vysvětlit, kde mohou tvořit a kde to naopak není vhodné. V opačném případě vás pak čeká méně tvůrčí odpoledne s malířskými barvami.

Internetový obchod
Sdílet
Kateřina Hrubešová Kateřina se stará o Facebookovou stránku Agátina světa, je také autorkou mnoha článků na Agátině blogu. Zkoumá vlastnosti našich hraček do nejmenšího detailu. O své poznatky se dělí v pravidelných článcích, které jsou součástí našich newsletterů.