Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Do školky bez slziček? Jde to!

Do školky bez slziček? Jde to!

Rozvíjíme předškoláky 27. 8. 2023 3 minuty
Tereza Kotilová
Nástup do školky je důležitým milníkem v životě každého dítěte i rodiče. Končí období, kdy bylo celé dny s rodiči a nastává období odloučení na několik hodin denně. Maminky se většinou vrací zpět do zaměstnání a dítě bude trávit nějakou denní dobu ve školce. Je pochopitelné, že vzájemné odloučení může vyděsit i vás, ale je to další krok vedoucí k osamostatňování dítěte. Možná se nástup do školky první dny neobejde bez slziček, ale společně to jistě zvládnete. Přinášíme vám několik tipů a rad, které mohou pomoci.

Do školky bez slziček? Jde to!

9 tipů, jak ulehčit první dny ve školce

Nástup do školky by neměl být stresujícím a nejistým skokem do neznáma. Malé dítě totiž netuší, co ho ve školce čeká. Dozví se pouze informace od nás, rodičů. Proto je důležité, abychom dítě na školku pozitivně naladili a sdělili mu co nejvíce informací o tom, jak bude takový den ve školce probíhat. Každý rodič si přeci přeje, aby nástup do školky proběhl hladce a dítě tam chodilo s úsměvem. Připravili jsme pro vás několik rodičovských tipů, které pomohly i nám: 
 

1. Spokojený rodič = spokojené dítě

Velmi důležitý je váš osobní pocit. Pokud dítě vycítí nejistotu z vás, bude také pochybovat. Musíte být sami přesvědčeni, že školka bude pro vaše dítě přínosem. 

AGÁTIN TIP: Pokud by vaše dítě přeci jen mělo ze školky strach, vyzkoušejte k jeho překonání knížku Nechci do školky!, kde společně zjistíte, že se není čeho obávat, ba naopak, ve školce se dá zažít spoustu legrace. Nebo si společně projděte knížku První den ve školce, která obsahuje rady, jak se připravit na první dny ve školce.
 

2. Povídejte si společně o školce nebo si na ni hrajte

Vysvětlete dětem, jak to ve školce chodí, co se tam dělá a co nového se tam naučí. Řekněte jim, že poznají mnoho nových kamarádů, se kterými zažijí spoustu legrace, budou si společně hrát s novými hračkami, co doma třeba vůbec nemáte a chodit na hezké procházky či na hřiště. Na školku si doma můžete i hrát.

AGÁTIN TIP: Jednotlivé denní činnosti včetně času stráveného ve školce s kamarády vám pomůže přiblížit medvídek v naší skvělé didaktické hře Medvídkův den od značky Djeco.
 
Didaktické puzzle Djeco - Medvídkův den

 

3. Ukažte dítěti školku, do které bude chodit

Školku můžete společně navštívit v rámci dnů otevřených dveří, které školky každoročně pořádají. Je to příležitost k poznání se s učitelkami a stejně tak s prostředím školky. Děti tu mohou nasát barvitou atmosféru. Nestihli jste den otevřených dveří? Projděte se alespoň kolem školky a zkuste si říct, co je na ní pěkného zvenku. V jakém okénku nejspíš bude školáčkova nová třída plná kamarádů?

AGÁTIN TIP: K vysvětlení, co všechno se dá ve školce během roku zažít za veselé dobrodružství dobře poslouží krásně ilustrovaná knížka z naší nabídky Rok ve školce.


 

4. Připravte dítě na odloučení

Právě odloučení je nejčastější příčinou dětských slziček. Dítě může mít obavy, že ho do školky odvedete, a už se pro něj nevrátíte. Proto nikdy neutíkejte ze školky bez rozloučení. Nástup do školky by neměl být prvním okamžikem, kdy je dítě odděleno od rodičů. Kristýna doporučuje předem vyzkoušet hlídání v blízkém rodinném či dětském centru, aby si dítě zvykalo na krátkodobé odloučení. Komunikace s vrstevníky a nové možnosti hraní a poznávání jsou pro děti také skvělou zkušeností, na kterou můžete ve společné přípravě na školku navázat. 
 

5. Naučte dítě co největší samostatnosti

Veďte děti k samostatnosti ve stravování, hygieně i oblékání. Ve školce se bude cítit sebejistěji a klidněji, když tyto základní úkony zvládne samo bez pomoci učitelek.
 

6. Velký význam mají rituály

Zaveďte jednoduchý scénář, který budete dodržovat. Voďte dítě do školky vždy ve stejný čas a vyzvedávejte ho ideálně taktéž ve stejnou hodinu. Jelikož takhle malé děti ještě často neznají hodiny, používejte konkrétní vyjádření času, kdy je vyzvednete, např. po obědě, po svačině, až se vyspinkají.
 

7. Zvyšujte sebedůvěru dítěte

Ujistěte ho, že to hravě zvládne, a že mu věříte. Dítě by mělo mít ke školce kladný vztah. Proto nikdy dítě školkou nestrašte.

AGÁTIN TIP: Co takhle na první dny či měsíce zavést prosté samolepkování? Namalujte si společně obrázek třeba na větší karton od krabice, kam budete za každý zvládnutý den lepit samolepku a velký obrázek školkové docházky tak společně dotvářet. Kreativitě se meze nekladou.

8. Nešetřete s chválou

Oceňujte dítě, když něco zvládne, když se něco nového naučí. Pochvalte ho za zvládnutý den ve školce, pozitivně jej motivujte. Nedoporučujeme však odměňovat dárky – děti si rády zvykají! Nikdy neříkejte dětem "Opravdu nemusíš být smutný.", "Podívej se na kamaráda, jak je šikovný!", "Kluci nepláčou, tak toho nech.", "Nezlob, nebo tě tady nechám.". V dětech vyvoláte především pocit nejistoty a snížíte tím jejich sebevědomí. 

9. Vymyslete talisman s příběhem

Dejte s sebou dítěti do školky talisman a vymyslete společně příběh, který pomůže zahnat slzičky, když bude nejhůř. Třeba oblíbený plyšák, kterého když dítě obejme, maminka to ucítí a vyšle obejmutí zpět.

AGÁTIN TIP: Co takhle vytvořit si spolu originální talismany svépomocí a už u výroby si povídat příběh plyšáčka, který dokáže zahánět smutek a propojovat maminku s dítětem i na dálku. Příběh si můžete vymyslet svůj a talisman bude vyšitý vámi, takže v něm bude něco z vás a navíc do něj můžete zašít třeba společné tajemství. Využít k tomu můžete naše kreativní sady.

9 tipů, jak ulehčit první dny ve školce

AGÁTIN TIP NA ZÁVĚR: Dítěti se určitě půjde do školky lépe, když ho vybavíte krásným zvířecím batůžkem, do kterého si může dát své nezbytnosti i talismany. Batůžek sám o sobě se může stát takovým talismanem do školky a zároveň skvělým parťákem na nová dobrodružství.



Věříme, že vám alespoň některé naše tipy a ozkoušené rady pomohly a vaše první dny ve školce přinesou vám i vašemu čerstvého školáčkovi jen úsměv na tváři a spoustu nových zážitků, o kterých si budete moct ve společných chvílích donekonečna povídat.

Internetový obchod
Sdílet
Tereza Kotilová Píšu pro vás inspirativní články na Agátin blog. Takové články, které vám pomohou s výběrem her, hraček a pomůcek pro vaše děti. S velikou radostí některé hračky z Agátina světa osobně testuji v praxi, a to pod odborným dohledem mé dcery Rozálie.