Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Čteme s Agátou: Mušlenčiny léčivé pohádky pro dětskou duši

Čteme s Agátou: Mušlenčiny léčivé pohádky pro dětskou duši

Čteme s Agátou 19. 3. 2024 3 minuty
Tereza Kotilová
Hledáte knížku, pomocí které byste mohli dětem vysvětlit emoce, se kterými se vypořádávají každý den? Pak jste ji právě našli. Mušlenčiny léčivé pohádky pro dětskou duši tohle dokážou. Pojďte se mnou a mou tříletou Rozálkou otevřít tuhle nádhernou knížku, začíst se a poznat s Mušlenkou třeba Hamtíka, draka Bouřliváka, Egona, Jasněnku, Valentýnku a další její přátele.

Čteme s Agátou: Mušlenčiny léčivé pohádky pro dětskou duši

O čem Mušlenčiny léčivé pohádky pro dětskou duši jsou? 

Taky se s vašimi dětmi občas děje něco, co ony samy nejsou schopné pochopit, natož to popsat, či se s tím vypořádat? Myslím tím emoce. A nejen emoce spojené s bouřením, slzami či vztekem, ale někdy je potřeba pochopit více do hloubky i emoce pozitivního rázu. Smích je zdravý, vyjadřuje dobrou náladu, ale ne vždy je určitý druh smíchu vhodný – např. posměch. Přesně tohle se v knížce Mušlenčiny léčivé pohádky pro dětskou duši dočtete a s dětmi názorně vysvětlíte na laskavých příbězích. Tak se pojďme začíst a pochopit společně s dětmi vlastní emoce...

“Haló, haló, tady jsem!” ozývá se něžný, sametový hlásek. Že nevíš, kdo na tebe volá? To je přece Mušlenka! Možná ji ještě neznáš, ale je pořád s tebou a chrání tě. Bedlivě střeží tvoje kroky a dává dobrý pozor, aby se ti něco zlého nestalo. Pokud ji ještě nevidíš, tak ji požádej, aby se ti ukázala. Opakuj po mně:  

Mušlenko, prosím, zjev se mi teď, 
životní cestou dobře mě veď. 
Hlídej mé kroky, vždy při mně stůj,  
po celé roky mě opatruj. 
Dodej mi odvahu a trochu síly, 
ukaž se alespoň na malou chvíli. 

Už ji vidíš? 

Mušlenčiny léčivé pohádky pro dětskou duši
 
To byl úryvek z příběhu o Mušlence, která celou knížkou provází. Seznámí vás nejdřív s tím, co dokáže ona a posléze vás zavede do domečku každého svého kamaráda, pomůže vám pochopit jeho smýšlení a chování, a navede vás, co každému z nich pomáhá ovládnout se. Mušlenka také v příbězích klade otázky k zamyšlení, čímž se příběh stává otevřeným a je jen na vás, jaký prostor dáte při čtení vašim dětem, a kam vás jejich fantazie zanese.

Mušlenčiny léčivé pohádky pro dětskou duši

Co kamarád, to jedna emoce. Poznáte třeba draka Bouřliváka, který představuje vztek a když zrovna zuřivě běsní, je těžké až nebezpečné se k němu přiblížit. Tenhle drak ale není špatný, jeho vztek přichází a zase odchází a je důležité ho neignorovat, ale pochopit ho. Jeho běsnění má totiž svůj důvod. Upozorňuje na věci, které si nepřejeme, a které nám ubližují. Napadá vás, co by drak Bouřlivák asi potřeboval? Co by mohlo zastavit jeho běsnění? Co by ho zklidnilo? Tak přesně o tom si u příběhu můžete s dětmi povídat a přicházet spolu na vhodná řešení konkrétních situací.

Mušlenčiny léčivé pohádky pro dětskou duši

Co si z příběhů s Rozálkou odnášíme?

Já osobně jsem z knížky unešená! Příběhy jsou opravdu tak krásně psané, že se čtou samy. Rozálka naplno vnímá a hltá každičký příběh, a vždy se těší na další. Každý večer čteme jeden příběh a zároveň prolistujeme obrázky toho, který nás čeká následující den. Aktuálně čteme knížku podruhé. Já sama si díky laskavým příběhům uvědomuji, jak některé emoce vznikají, proplouvají nejen dětskou duší, a jak jim pomoct proplout co nejsnáz a dokázat je přitom vnímat a utřídit.

Příběhy jsou psané hodně detailně a některé vyjadřování je složitější, pro tříleté dítě zatím nepochopené. Avšak kolikrát na dítě my rodiče valíme slova ve větách, která taktéž chápat nemohou. Věřím, že to nejdůležitější si každý z příběhů odnese, protože s Rozálkou už jsme se spolu ocitly v situaci, kdy jsme si v emoci na knížku vzpomněly a využily její učení.  

Dovolím si tedy knížku doporučit klidně od 3 let, protože názvy postav jsou poutavé a hezky pamatovatelné. Opakovaným čtením věřím, že i tak malé děti dokážou více vstřebat a učit se s emocemi pracovat stejně tak dobře, jak to díky Mušlence zvládnou postavy z knížky. Horní věkové ohraničení bych neudávala, neboť mně samotné je knížka přínosem a obohatila můj pohled na emoce. Věřím, že to samé po prvním přečtením řeknete i vy a budete s radostí číst tyhle příběhy vašim dětem zas a znova. Délka jednoho příběhu je na tři minutky čtení, takže ideální na večerní rychlouspávačku. 

Mušlenčiny léčivé pohádky pro dětskou duši

Informace o knížce Mušlenčiny léčivé pohádky pro dětskou duši

Je většího formátu plná nádherně něžných ilustrací, které zaujmou oči rodiče i dítěte. Celá kniha se dělí na několik krátkých příběhů, díky kterým můžete číst vždy jeden před spaním a hledat společně danou emoci v uplynulém dni. Pokud by dítě daný den mělo prožitou silnou, ať už pozitivní či negativní emoci, může mu právě tato knížka pomoci se uvolnit, zpracovat ji a vklidu usnout.

Autor: Romana Suchá
Ilustrátor: Ema Pavlovská
Nakladatelství: CPress
Počet stran: 96
Rok vydání: 2022
Rozměry: 215 x 280 mm
Téma: emoce
Doporučení: 10 z 10

Mušlenčiny léčivé pohádky pro dětskou duši

Přečtěte si nejen Mušlenčiny léčivé pohádky pro dětskou duši, ale omrkněte i další knížky zabývající se dětskými emocemi.



Dejte nám vědět v Agátině hravé poradně jaké knížky patří k oblíbeným u vás doma, nebo na jakou knížku z naší nabídky vám chybí recenze. Rádi pro vás recenzi zpracujeme.

Internetový obchod
Sdílet
Tereza Kotilová Píšu pro vás inspirativní články na Agátin blog. Takové články, které vám pomohou s výběrem her, hraček a pomůcek pro vaše děti. S velikou radostí některé hračky z Agátina světa osobně testuji v praxi, a to pod odborným dohledem mé dcery Rozálie.