Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog 5 tipů na svačiny do školy i na výlet

5 tipů na svačiny do školy i na výlet

Tipy pro rodiče školáků 6. 9. 2022 4 minuty
Tereza Kotilová
Pokud máte doma malého školáka, jistě víte, že příprava svačiny pro děti do školy nebo na výlet je někdy obtížná. Není to ani tak samotná příprava, jako to, co na svačinu vymyslet. Svačina je přitom velmi důležitou součástí stravy, protože pokud dítě nemá dostatek energie, rychle se projeví únavou a nedostatečnou schopností soustředit se.

Tipy na svačiny do školy i na výlet

Z čeho by se svačina měla skládat? 

Kvalitní svačina by se měla skládat z pečiva nebo obilovin, pomazánek, sýru či jiných proteinových složek. Pokud jde o pečivo, vhodnější je celozrnné pečivo nebo kváskový chléb. Určitě bychom neměli ve výživově vyvážené svačině zapomenout na ovoce a zeleninu, stejně jako na kvalitní nápoj. Pro větší děti můžete přidat oříšky. Energetická hodnota svačiny by měla obsahovat asi patnáct procent denního příjmu.  

Jak dítě svačinkou zaujmout? 

Zájem dítěte o svačinu zvýšíme tím, že jídlo bude pestré v barvě a chuti a nemělo by být stejné každý den. Doporučuje také zkusit dítě do přípravy zapojit, ať si svačinu samo nakombinuje dle své chuti. Malými ozdobami a hezkou krabičkou můžeme svačinu povznést ještě výše. Z mých zkušeností mohu určitě doporučit svačinové krabičky Maped. Jsou prakticky členěné a hodí se do školy i na výlet.  

Pojďte se podívat na 5 zajímavých tipů, čím svačinovou krabičku naplnit. 
 

1. TIP: Vajíčková tortilla

Vejce jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, a proto jsou rozhodně vhodná na zpestření svačiny. Zakomponované v tortille je navíc snadno přepravíte i do školy.

Co budeme na tortillu potřebovat? 

tortilla, 2 vejce, mozzarella, špenát, máslo, sůl, černý pepř 

Jak na to?  

Na troše másla opečeme omeletu ze dvou vajíček. Jakmile je z jedné strany opečená, položíme na ní tortillu a necháme péct z druhé strany. Na vrch postupně pokládáme mozzarellu, špenát a případně další dobroty, co má vaše dítě rádo. Když máte hotovo, přeložte, nechte vychladnout a nakrájejte na menší kousky, dle vaší svačinové krabičky

Vajíčková tortilla

2. TIP: Plněný jahodový croissant

Milují vaše děti sladkosti? Tu a tam je můžete překvapit i se sladkou svačinou. Vyzkoušejte kombinaci jahod, pribiňáčka a čerstvého croissantu. Nezapomeňte však do svačinového boxu přibalit i další čerstvé ovoce.  

Co budeme na croissant potřebovat? 

croissant, pribiňáček, jahody, máta 

Jak na to? 

Rozřízněte croissant a rozprostřete vrstvou pribiňáčka. Uspořádejte jahody nakrájené na plátky a ozdobte čerstvou mátou. 

Jahodový croissant

3. TIP: Toustový chléb s tvarohovou pomazánkou

Tvarohové pomazánky asi dobře znáte. Ale určitě ji můžete prostřídat i za jinou populární kombinaci. Aby byla svačina zajímavější, můžete si pomoci různými vykrajovátky a připravit tak netradiční překvapení. Nezapomeňte opět přidat spoustu zeleniny nebo ovoce.  

Co budeme potřebovat? 

200 g tvarohu, 2 ks vařených vajec, 3 ks okurek, 1 ks čerstvé mrkve, 1 ks menší cibule, 100 g tatarské omáčky, 100 ml bílého jogurtu, sůl, černý pepř  

Jak na to? 

V misce smíchejte tvaroh, jemně strouhanou čerstvou mrkev, sterilizované okurky nakrájené na malé kousky, jemně nasekanou cibuli a jemně nasekaná vejce natvrdo. Pak přidejte tatarskou omáčku a bílý jogurt. Vše smíchejte dohromady a dochuťte solí a černým pepřem. Nechte ji pár hodin uležet v lednici a podávejte s toastem nebo čerstvým pečivem. 

Toustový chléb s tvarohovou pomazánkou

4. TIP: Domácí Brumíci

Můžete si také připravit občerstvení den předem. Co takhle upéct domácí medvídky Brumíky pro děti, kteří budou určitě zdravější než ty z obchodu. Můžete je naplnit nejen čokoládou, ale také čerstvým ovocem nebo ořechovým máslem. 

Co budeme na Brumíky potřebovat? 

2 šálky polohrubé mouky, 1/2 šálku cukru, 1 šálek mléka, 3/4 šálku oleje, 1 ks prášku do pečiva, 2 ks vejce, 1 polévková lžíce kakaa 

Jak na to? 

Smícháme všechny ingredience a uděláme těsto, které vložíme do formiček medvídků. Část těsta smíchejte s kakaem a použijte na tmavé části medvídků. Dovnitř můžete také vložit kousek čokolády. Pečeme při 180 °C asi 20 minut.  

Domácí Brumíci

5. TIP: Špízy z tortilly 

Také tortilly mohou být připraveny různými způsoby. Můžete je natřít pomazánkovým máslem nebo svým oblíbeným mazáním, doplnit šunkou, čerstvým salátem a zarolovat. 

Co budeme na špízy potřebovat? 

tortilla, pomazánkové máslo, šunka, salát 

Jak na to? 

Tortillu potřete pomazánkovým máslem. Naskládejte šunku a salát. Srolujte a nakrájejte na menší kousky. Napíchněte na špejli a máte originální svačinové špízy. Podávejte se zeleninou a ovocem. 

Tortillové špízy



Za svačinovou inspiraci včetně fotografií děkujeme Škatuľka v kuchyni.

Internetový obchod
Sdílet
Tereza Kotilová Píšu pro vás inspirativní články na Agátin blog. Takové články, které vám pomohou s výběrem her, hraček a pomůcek pro vaše děti. S velikou radostí některé hračky z Agátina světa osobně testuji v praxi, a to pod odborným dohledem mé dcery Rozálie.