Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Vánoční příběh Agáty a Matěje: Vánoce u nás a ve světě

Vánoční příběh Agáty a Matěje: Vánoce u nás a ve světě

Tipy na vánoční dárky a tvoření 22. 12. 2022 6 minut
Tereza Kotilová
Ahoj rodičové, tak jsme se rozhodli vám dát takový oddychový přídavek v podobě vánočních tradic. Protože to, jak se slaví Vánoce u nás, neplatí jinde a naopak. Věděli jste to? My jsme z toho docela vykulení, protože tradice v některých zemích jsou fakt prapodivné. Díky za naše vykrajování jablíček a lití olova. No pojďme si o těch úplně nejvíc prapodivných povyprávět a uvidíte sami.

Víte, jak se slaví Vánoce u nás a ve světě?

Nejprapodivnější vánoční tradice

Věděli jste, že na Islandu nosí dárky hodným dětem vánoční skřítci, kteří je ukládají do připravených bot za okny? A jeden z dárků musí být vždy kus nového oblečení, protože když Islanďan nedostane žádné nové oblečení, může ho sežrat vánoční kočka. To nám teda malinko připomnělo naše Velikonoce a pokakání od beránka. Ale na tom Islandu to mají krapet děsivější.

V Bulharsku nosí dárky Ježíšek stejně jako u nás. Má to tedy chudák dost štreku, objet všechny země a obdarovat každé natěšené dítě. Ale představte si, že Bulhaři stolují na zemi, na ubruse podloženém slámou. Víte proč? Je to vzpomínka na chlév, kde se Ježíšek narodil.

Mysleli jsme si, že Itálie není daleko, že tam Ježíšek ještě trefí. Ale kdepak. V Itálii  naděluje dárky čarodějnice Befana, která přichází komínem, stejně jako americký Santa, a naděluje dárečky do připravených ponožek.

V Norsku na Štědrý večer vycházejí zlé čarodějnice a hledají košťata, na kterých by se prolétly. Proto každá rodina svá košťata schovává tak pečlivě, aby je čarodějnice nenašly.

A trošku závidíme Austrálii, protože tam díky velkému časovému posunu, slaví Vánoce mezi prvními na světě. Sváteční hostinu mívají na pláži a na dárečky, na ty si ale musí počkat až do rána dalšího dne, až jim je přinese Otec Vánoc. Žádnej vánoční klokan, jak tvrdil Matěj. 😃 No to my bychom teda nedospali. A víte, jak je to u našich protinožců s vánoční výzdobou? Místo světélek si do oken lepí vánoční přání a pohlednice a soutěží mezi sebou, kdo jich má více.

Vánoce u nás a ve světě
 

10 zvyků našich českých Vánoc

Tak, a teď si pojďme říct něco k těm našim tradicím. Protože ne každý se drží všech vánočních tradic a zvyků. My jich dali dohromady deset. Schválně, jaké jsou oblíbené u vás, a které letos zkusíte prvně. Jsou nějaká tradice, které třeba vůbec neznáte?
 

1. Pečení cukroví a vánočky

My začínáme péct cukroví většinou po Mikulášovi. To abychom do Vánoc všechno nesnědli. I když loni se nám to s perníčky vcelku povedlo. Hehe. Ty máme totiž nejradši. A do motání vánočky se pouštíme den před Vánoci, abychom ji na Štědrý den čerstvou posnídali a zapili kakaem. Jééé jak se na to těšíme. Tak trochu jiné pečení perníčků si můžete vyzkoušet s naší sadou Pan Perníček Oskar a jeho Skořička.

Pan Perníček Oskar a jeho Skořička
 

2. Vánoční stromeček

Ať už jedle, smrk či borovice, živý či umělý, vánoční stromeček snad zdobíme všichni. Nebo je tu někdo, kdo ne? My máme doma většinou živou jedličku, protože krásně a na dlouho provoní celý náš obývák. Zdobíme klasickými vánočními koulemi a mezi ně přidáváme námi ručně vyráběné ozdobičky.
 

3. Jmelí

To známe zatím hlavně od rodičů. Mamka většinou dostane jmelí od babičky, zavěsí ho nad dveře nebo na lustr a o Vánocích pod ním pak s tátou mlaskají jednu pusu za druhou. Prý, aby jim láska vydržela dlouhá léta.
 

4. Betlém

Tak na betlému nám maminka vysvětlovala narození Ježíška. Uprostřed jsou jesličky, ve kterých Ježíšek leží, kolem něj stojí rodiče Marie a Josef, také zvířátka a jejich pastýři a v neposlední řadě i tři králové přicházející se svými dary. Jeden takový betlém najdete i u nás ke koupi a stažení. Výhodou tohoto produktu je, že vám skočí do e-mailu ihned po jeho koupi a zaplacení, takže se můžete pustit do špolečné výroby ještě dnes a vyprávět si na něm příběh Ježíška
 
Betlém ke stažení a vytvoření

 

5. Štědrovečerní večeře

Hostina na Štědrý večer, na tu se vždycky moc těšíme. U nás doma se připravuje na první chod rybí polévka. Následuje smažený kapřík, kterého si jdeme den před Vánoci vybrat a k tomu bramborový salát. Ale kamarádi říkali, že oni baštěj něco jinýho. Jak to máte vy? A prostíráte taky navíc pro případnou nečekanou návštěvu? My jsme vždycky hrozně nervózní, jestli teda někdo zazvoní a přisedne k nám ke stolu. Vždycky nad tímto tématem vedeme velmi tajuplnou debatu o tom, kdo tomu pocestnému teda jako půjde otevřít, když se u nás nesmí po celou dobu hodování vstávat od stolu. To je zase takzvaná vánoční pověra, kterou doma držíme. Protože údajně, ten, co od stolu vstane dřív, tak ten na příští rok s ostatními u stolu sedět nebude. A protože nám vždycky moc chutná a chceme si pochutnat i napřesrok, tak sedíme jak přikovaní po celou dobu a vydržíme i tátovo trojité přidávání. Odměnou nám pak je kapří šupina schovaná pod dojedeným talířem. Ta má přinášet dostatek penízků v příštím roce.
 

6. Rozbalování dárků od Ježíška

Asi vám nemusíme nijak dlouze vysvětlovat, že to je ten středobod našeho těšení se už od měsíce října. Doufáme, že Ježíšek vyslyší naše touhy a že nás třeba taky něčím překvapí. To on totiž parádně umí.
 

7. Krájení jablíček

Už jste v tom jablíčku někdy našli něco jiného než hvězdičku? A to jako jde? My vám všem přejeme samé hvězdičky, protože ty značí zdraví a štěstí do dalšího roku.
 

8. Lití olova

Tak tohle miluje náš dědeček, ten se v tom lití rozžhaveného olova do nádoby s vodou vždycky úplně vyžívá, a co tam vidí za ty obrazce, to nechápeme. Asi mu mezi ty dioptrie přidali doktoři nějakou fantazijní, protože fantazii tu on má snad bujnější, jak my dva dohromady.
 

9. Pouštění lodiček ze skořápek

To zase baví nás. A moc. Dáváme vždycky lodičkové závody a skořápky si odlišíme různě barevnými svíčkami. Prý se říká, že když se lodičky drží při sobě, bude tak v následujícím roce držet i rodina. Když se něčí lodička od ostatních vzdálí, tak ten dotyčný se vydá za velkým dobrodružstvím do světa. No, když my ale vždycky foukáme jak zběsilý, tak u nás se to těžko posuzuje. Kolikrát se totiž z našich lodiček spíše stanou ponorky. A to znamená co? Víte někdo?
 

10. Půlnoční mše

Na půlnoční mši jsme prý ještě prťata, říká maminka s tatínkem. Tak snad příští rok už konečně zjistíme, jak taková půlnoční probíhá.

Krásné Vánoce 
Ať už má každá země jakékoliv tradice, jedno je podle nás po celém světě jednotné. To, že Vánoce jsou ty nejkrásnější svátky v roce. Alespoň v našich dětských očích určitě. Tak se usmějte, a pohlédněte na ty letošní Vánoce našima dětskýma očima, uvidíte, že hned budou veselejší.

Krásné Vánoce!
 
Internetový obchod
Sdílet
Tereza Kotilová Píšu pro vás inspirativní články na Agátin blog. Takové články, které vám pomohou s výběrem her, hraček a pomůcek pro vaše děti. S velikou radostí některé hračky z Agátina světa osobně testuji v praxi, a to pod odborným dohledem mé dcery Rozálie.