Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Správné držení pera je důležitější než si myslíte!

Správné držení pera je důležitější než si myslíte!

Rozvíjíme předškoláky 19. 8. 2019 2 minuty
Kateřina Hrubešová
Generace našich dětí umí mnohem dřívem psát na klávesnici a psaní rukou se učí později. Jak píšeme ovlivňují právě počítače, tablety a mobily. Blíží se konec klasického psaní rukou? Je to správně? Proč je důležité psát rukou?

Psaní podporuje správný rozvoj mozku

Podle odborníků má psaní rukou vliv na propojování používání jazyka, správné držení psací pomůcky, formování písmen a držení těla. Při klasickém psaní je nutné zapojit zrak, koordinaci ruka-oko, svalovou paměť, správného uchopení tužky a formování písmen. To znamená, že psaní rukou zapojuje důležitá centra v mozku, které dají signál přes receptory pro pohybový aparát. Možná vás bude zajímat, že při psaní rukou zapojujeme až 500 svalů! Psaní rukou provádíme velmi náročnou činnost, kterou se mozek rozvíjí. Navíc podporuje tvořivost, má vliv na lepší soustředění a zlepšuje jemnou motoriku. Rozvoj grafomotoriky je klíčový pro správný rozvoj mozku. Čím dříve začneme rozvíjet tyto oblasti, tím snáze budou zvládnuty běžné úkony každodenního života.



Součástí předškolní přípravy jsou grafomotorické aktivity. Pokud dítě ve věku čtyř až pěti let neprojevuje zájem o kreslení, bude v 1. třídě v nevýhodě a bude se při výuce psaní trápit. Zjistěte příčinu a vytvořte podnětné prostředí plné činností, které rozvíjejí hrubou a jemnou motoriku. Jednou z příčin často bývá špatný úchop psacího náčiní. Na správný úchop psacího náčiní je vhodné dbát již od útlého věku a základem je správný výběrem psacího náčiní.


 

4 stupně k správnému úchopu - to je německá značka Pelikan

Německá značka Pelikan vyvinula čtyřstupňový systém psacích pomůcek Griffix® ve spolupráci s odborníky na grafomotoriku. Každý stupeň odpovídá pro určitý věk dítěte a tomu odpovídá i váha a velikost psací potřeby. Samozřejmostí je ergonomický tvar, který podporuje správné a pohodlné držení a brání předčasné únavě ruky. Tyto kvalitní psací pomůcky jsou navrženy vždy ve verzi pro leváky nebo praváky, aby dětem maximálně "sedly" do ruky.

Nejmenší děti potřebují do ruky pastelku, jejíž tuha je pevná, nezlomí se a má syté barvy. Skvělou volbou je začít trénovat voskovou pastelkou, která má na svém konci smajlík. Pokud dítě drží správně voskovku, vidí smajlík. Proč právě smajlík? Je to první kresba, kterou dítě většinou nakreslí. Když se dítě zdokonalí v kresbě, pokračuje druhým stupněm - tužkou, následně inkoustovým rollerem a nakonec přejdou na plnící pero.
 

1. Voskovka

Voskovka Griffix® podporuje optimální úchop díky svým ploškám pro oporu prstů. Speciální tvar voskovky podporuje správnou koordinaci pohybů s uvolněním svalů ruky a připravuje tak na správné držení pera v budoucnosti. Skvěle tím usnadní dětem první kroky při psaní a malování. Je vhodná pro předškolní děti, které se teprve učí ovládat psací potřebu. Síla namalované čáry a sytost barvy nám napoví, zda dítě vyvíjí velký tlak psací potřeby na papír.  

2. Tužka

Děti se ještě daleko předtím, než se ve škole začnou učit psát, pokoušejí samy o první pokusy. Doporučujeme zvolit tužku Griffix®, která je ideálním tréninkovým nástrojem pro pokročilé psaní. Díky svému ergonomickému tvaru se tužka snadno drží. Vzdálenost hrotu od úchopu je stejná jako u plnícího pera.

3. Inkoustový roller

Mezistupněm mezi tužkou a plnícím perem je inkoustový roller Griffix®. Výhodou je, že se nerozmazává, hladce klouže po papíře a umožňuje plynulé psaní. Také musíme vyzdvihnout i to, že při vyvinutí většího tlaku na papír nedochází k deformaci hrotu oproti plnícímu peru.  

 

4. Plnící pero

Absolutním vrcholem je plnicí pero Griffix®. Vyžaduje rozcvičenou a uvolněnou ruku, aby nedošlo k poškození hrotu plnícího pera. Ten je umístěn v ideálním úhlu pro dětskou ruku. Při správném držení je zajištěn rovnoměrný přísun inkoustu. 

Griffix® i pro leváky

Pokud máte doma dítě, které spontánně používá levou ruku, podpořte jeho úchop speciální pomůckou pro leváky. Je velkou chybou přeučovat děti na pravou rukou, protože jejich úchop je zrcadlově obrácený a psací potřeba pro praváky je pro ně nevyhovující. Griffix vyvinul psací potřeby zvlášť pro "praváky" a "leváky". Poznáte je snadno: označení "L" pro leváky a "R" pro praváky.

Internetový obchod
Sdílet
Kateřina Hrubešová Kateřina se stará o Facebookovou stránku Agátina světa, je také autorkou mnoha článků na Agátině blogu. Zkoumá vlastnosti našich hraček do nejmenšího detailu. O své poznatky se dělí v pravidelných článcích, které jsou součástí našich newsletterů.