Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Školní taška může způsobit zdravotní problémy. Jaké jsou nejčastější chyby při nošení?

Školní taška může způsobit zdravotní problémy. Jaké jsou nejčastější chyby při nošení?

Tipy pro rodiče školáků 13. 6. 2018 3 minuty
Kristýna Křížová
Vybrat správný školní batoh či aktovku není jednoduché. Tady platí víc než jinde známé pořekadlo: Dvakrát měř a jednou řež! Design a cena jsou zpravidla základní parametry, jimiž se řídíme při výběru. Ale to nestačí. Při výběru školní aktovky platí několik zásad, které bychom měli dodržovat. Navíc správným výběrem to nekončí. Důležité je i správné nošení. V případě, že dítě nosí školní aktovku nesprávně pět dní v týdnu, je jen otázkou času, kdy se objeví zdravotní problémy.

Nesprávný batoh může být příčinnou bolestí zad i končetin. Chybějící či nedostatečné polstrování ramenních popruhů může způsobit bolesti a zhmoždění trapézových svalů. Bederní pás je také důležitý. Pokud chybí u batohů s těžším obsahem, může dojít k přetížení šíjových svalů a krční páteře. Následkem je poté bolest hlavy, krku, ramen nebo mezi lopatkami. Podívejte se na tři nejčastější chyby při nošení školní aktovky.

1. Nastavení ramenních popruhů příliš vysoko

Při výběru školního batohu či aktovky bychom si měli všímat zádového systému. Školní taška musí na zádech perfektně sedět a odpovídat vzdálenosti mezi rameny a křížovou kostí. Batoh nesmí zasahovat pod hýždě. Výšku batohu lze upravit pomocí ramenních popruhů, které by měly být polstrované a jejich šířka by měla odpovídat nosnosti batohu.

Na obrázku má školačka příliš utažené ramenní popruhy. Školní batoh je moc vysoko a zatěžuje krční páteř. Ramení popruhy zaryté do ramen mohou způsobit bolest v oblasti krční páteře a zpomalit proudění lymfy. Školačka nemůže volně hýbat krkem a batoh jí překáží v pohybu rukou směrem vzad. Špatně nastavená velikost batohu může způsobit přetížení svalů podél páteře, což zapříčiní vadné držení těla.

Školní taška by měla být umístěna v ose těla. Správný tvar spolu s umístěním nutí dítě chodit zpříma.

Nastavení ramenních popruhů příliš vysoko

2. Špatně rozložená zátěž

Mějte na paměti, že špatné rozložení zátěže může také vést k bolesti zad nebo dokonce vadnému zakřivení páteře. Školáci mezi první a pátou třídou jsou ohroženi nejvíce, jelikož jsou ve vývoji a rostou rychleji. Často mívají na zádech až šestikilovou zátěž. Obecně platí, že těžké předměty mají být co nejblíže k ose, tedy zádům dítěte. Doporučujeme občas zkontrolovat obsah školní tašky. Děti rády zapomínají v taškách hračky či svačiny z předchozího dne.

Při velké zátěži je důležité nastavit ramenní popruhy rovnoměrně. Pokud má školní batoh jeden popruh kratší než druhý, zatěžujete více jednu stranu. Vadným držením těla může vzniknout skolióza, lordóza či kyfóza.  

Školačka má příliš velký batoh ke své postavě a navíc rozložení zátěže není v těžišti batohu. Dlouhodobé přetížení vede ke zvětšené bederní lordóze. Z toho mohou plynout později následky na meziobratlových destičkách nebo výrůstky na obratlích. 

Špatně rozložená zátěž

3. Volné ramenní popruhy

Batoh na jedno rameno či volně spadlý až ke stehnům se může zdát trendy, ale děti si tím zadělávají na velké zdravotní potíže. Školní batoh by měl být přitažen ramenními popruhy k zádům. Neměl by odstávat, aby nedocházelo k nadměrnému zatížení krční a hrudní páteře. Přetížení krční páteře zvyšuje svalové napětí v oblasti šíje, což může způsobit například chronickou bolest hlavy. Přetížení hrudní páteře vede ke zvětšené hrudní kyfóze. 

Na obrázku je znatelné, že školačka má málo přitažené ramenní popruhy. Batoh nepřilíná k páteři a dochází k přetížení páteře v oblasti krku a hrudníku. Školačka má vysunutou bradu směrem dopředu, ramena stočená směrem k hrudníku a na zádech a krku se ji tvoří malý hrb. Toto jsou první známky kulatých zad neboli kyfóze, která se projevuje propadlým hrudníkem a bolestmi zad mezi lopatkami a hrudní kosti. Brada vysunutá dopředu má negativní vliv na krční páteř, s čímž jsou spojeny bolesti hlavy.

Stačilo by přitom ke správnému nošení tašky využít horního nastavení ramenních popruhů. Přitažením popruhů aktovka lépe přilne k páteři a její nošení nepovede k vadnému držení těla. Předejdete tak pozdějším problémům s kulatými zády, které se u dětí jen velmi těžko napravují.

Volné ramenní popruhy

Internetový obchod
Sdílet
Kristýna Křížová Kristýna je zakladatelka a duše Agátina světa, kterému dává směr. Spolu se svou sestrou Lucií zkoumají české i zahraniční značky, aby do Agátina světa zařadily ty nejlepší hry a hračky. Protože jen hry, hračky, knížky a stavebnice, které vynikají přínosem pro děti, kvalitou zpracování, bezpečností i designem mohou patřit do Agátina světa. A takový je pak svět, který pro nás tvoří.