Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Školní rok se blíží: 10 tipů, jak se připravit v pohodě a bez stresu

Školní rok se blíží: 10 tipů, jak se připravit v pohodě a bez stresu

Tipy pro rodiče školáků 7. 8. 2021 2 minuty
Tereza Kotilová
Prázdniny utíkají jako voda a dvouměsíční volno, letní radovánky, dobrodružné cestování, ponocování s kamarády a vyspávání do oběda pomalu končí. Nový školní rok je na dohled! Přechod z prázdnin do školních lavic není kolikrát jednoduchý ani pro ostříleného školáka. Kromě setkání s kamarády totiž nastanou i povinnosti, učení a pevný režim. A stejně jako školák se školnímu režimu musí přizpůsobit i rodiče. Nemějte z toho obavy, připravili jsme pro vás 10 tipů, jak se dobře připravit a zvládnout nejen první školní dny na jedničku v pohodě a bez zbytečného stresu.

Školní rok se blíží: 10 tipů, jak se připravit v pohodě a bez stresu

10 tipů, jak se připravit na nový školní rok bez stresu

1. Nastavte si společně denní režim

Během prázdnin mají děti volnější režim. Mají dovoleno ponocovat, vyspávat a každý den čelí novému dobrodružství. Aby návrat do "běžného školního režimu" nebyl velkým šokem, je dobré ho začít postupně přizpůsobovat. "Ze své zkušenosti vím, že dětem se nikdy nechce opouštět prázdninový režim a vždy trochu vzdorují, ale buďte důslední. Jde nejen o jejich dobro, ale i o to vaše!", říká Kristýna, máma 3 dětí školou povinných. Poslední týden před začátkem školního roku upravte časy usínání a vstávání podle školního režimu, ať si děti pomalu zvykají.

Tip na příští prázdniny: Naplánujte si na poslední týden prázdnin příměstský tábor, kde je nastolen režim podobný tomu školnímu. Děti se většinou na tábor těší, takže jim nevadí posunout časy usínání a vstávání zpátky, jak byly před prázdninami zvyklé.
 

2. Seznamte školáka s prostředím školy

Pokud se chystáte do školy poprvé, seznamte děti s prostředím školy. Společně najděte třídu a seznamte ho s paní učitelkou/panem učitelem. Ukažte mu, kde má svoji skříňku a vysvětlete, které věci si v ní bude nechávat. A co takhle si před začátkem školního roku udělat procházku kolem budoucí školy a společně si říct, co je na ní prozatím pěkného zvenku. Zkuste také tipovat, v jakých oknech asi bude prvňáčkova třída.
 

3. Kontakty jsou důležité

Tenhle tip je hlavně pro vás rodiče. Nezapomeňte si uložit telefonní číslo a e-mail na paní třídní učitelku. Během roku by se kontakty mohly hodit.
 

4. Plánování dodá jistotu a sebevědomí

Naplánujte si ranní činnosti tak, aby šlo vše hladce. Vše má svůj čas a je potřeba natrénovat vlastní ranní rytmus. Příprava by měla probíhat už v předvečer. Popovídejte si společně o tom, jak bude následující den probíhat a na co se těšit. Dobrým pomocníkem je v tomto případě plánovací kalendář v jakékoliv podobě. Čím dříve začnete, tím lépe. Školák bude jistější a sebevědomější. A hlavně bude s přehledem vědět, co ho kdy čeká.

Dbejte také na správné stravování, protože s vydatnou snídaní a zdravou svačinou lépe funguje mozek a tělo má dostatek energie. Pro zpestření svačin pořiďte dětem hravou krabičku i láhev.


 

5. Najděte školním potřebám své místo

Z místa pro hraní je potřeba vyčlenit prostor, kam si školák bude moci uložit školní potřeby a bude zde mít i svůj koutek pro přípravu. Ideální je dětský pokojíček. Organizovaná pracovní plocha je nejlepší řešení, ale praxe může být odlišná. Kristýna pobaveně říká: "Před nástupem do školy jsem řešila pořízení ergonomické židle a stolu, nejlépe polohovatelného. Byla to v uvozovkách nejhorší investice, protože děti dělají nejraději úkoly všude možně, jen ne u psacího stolu :-)." Může se stát, že se vám nepodaří udržovat školní prostor čistý a dobře organizovaný. Buďte na to připraveni a zbytečně se tím nestresujte! Úkoly se dají psát všude 😉
 


 

6. Samostatné cestování do školy a zpět

Konec prázdnin je vhodnou dobou na trénink samostatného cestování do školy. Nestresujte děti tím, že by měly zvládnout cestu do školy a zpět samy bez nácviku hned první den školy. Společně cestu projeďte nebo projděte pár dní před začátkem školního roku, upozorněte na nebezpečná místa a poté nechte školáka vyzkoušet cestu bez doprovodu.  
 

7. Společné cestování do školy a zpět

A když do školy vyrazíte některé dny společně, ať už autem nebo pěšky, využijte tento čas a popovídejte si se školákem o tom, jaký bude den. Školák bude jistější, bude vědět, co ho čeká!
 

8. Informace jsou důležité

Třídní učitel by měl mít možnost poznat školáka co nejlépe, a to nejen po stránce znalostní, ale i v širších souvislostech. Má-li vaše dítě speciální potřeby jako např. užívání léků, alergie, informujte třídního učitele. Stěhování, narození sourozence, úmrtí v rodině a ostatní citlivé události, které se vám naskytnou, je dobré taktéž se školou komunikovat.


 

9. Užijte si první školní den společně

Máte doma malého školáka? Zkuste si na jeho první školní den naplánovat den volna. Školáček bude rád a potěšíte ho, že není na všechno sám. Užijte si tento den spolu a udělejte z něho sváteční událost. Po škole ho vyzvedněte a zajděte spolu třeba do cukrárny nebo na oběd. Ideální příležitost povyprávět si, jaký to byl výjimečný den, co se událo, s kým sedí v lavici a co ho z celého dne nejvíce zaujalo. Může se z toho stát krásná rodinná tradice a zažijete jedinečné chvilky, na které nikdy nezapomenete.
 

10. Všechno má svůj čas

Školou začíná nové období, které neznamená jen povinnosti a starosti. Přináší i radost z učení a připravuje děti do života. Zbytečně se nestresujte, když vše v počátku není dokonalé, každý potřebuje jiný čas. Některé předměty jdou lépe a jiné hůře. Co nebaví dnes, může bavit zítra. Zůstaňte klidní, trpěliví a o všem příjemném i nepříjemném mluvte. Komunikace je základ úspěchu.

Nový školní rok bez stresu - Všechno má svůj čas

Nástupem do školy příprava nekončí, ale naopak vše začíná. Je důležité být připraven po celý školní rok. Zůstaňte v pozitivním názoru na školu, protože emoce jsou nakažlivé. S negativním přístupem půjde vše hůře a výsledky tomu budou také odpovídat. Vždyť s úsměvem a dobrou náladou jde všechno líp.

Internetový obchod
Sdílet
Tereza Kotilová Píšu pro vás inspirativní články na Agátin blog. Takové články, které vám pomohou s výběrem her, hraček a pomůcek pro vaše děti. S velikou radostí některé hračky z Agátina světa osobně testuji v praxi, a to pod odborným dohledem mé dcery Rozálie.