Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog ŠKOLA je DOMA: Eduludo hry 1

ŠKOLA je DOMA: Eduludo hry 1

Rozvíjíme předškoláky 9. 4. 2020 2 minuty
Tereza Chaloupková
Francouzskou firmu Djeco není třeba představovat. Mají vynikající hry a hračky v pestrém designu, který zaujme každé dítě. Na některých krabicích však kromě známého loga zelené ještěrky ještě najdete logo dvou dětí s nápisem Eduludo. To jsou krabice s přidanou hodnotou, protože kromě zábavy se při nich také děti učí hrou a rozvíjí tak různorodé předškolácké schopnosti.

Dnes se zaměříme na 4 kouzelné krabice, jejichž název končí -ix. Jde o Animocolorix, Quantitix, Coloformix a Topologix.

Princip všech čtyř krabic je stejný, ale důležitý. Cílem je pochopení systému souřadnic. Vždy se jedná o mřížku 5x5, tedy 25 čtverečků, do kterých se pokládají kolečka jako správná řešení. Každá krabice obsahuje 20 karet – zadání. Po položení všech žetonů kartu obrátíte a porovnáte správný výsledek se svým. Mohlo by se zdát, že je to pro děti těžké, ale troufám si tvrdit, že od 3 let už má cenu tuto krabici pořídit a za pomocí návodných otázek a spolupráce s dospělými to zvládnou i mladší děti.

Z mého pohledu jdou hry seřadit podle náročnosti, i když je na všech uváděn věk 3/4 – 6 let.

                    

Začala bych s hrou Animocolorix. Hra rozvíjí zrakové rozlišení barev a rozpoznání zvířátek. Na kartě se zadáním dítě najde dané zvířátko, určí, jakou má barvu, a k danému zvířátku umístí do mřížky pod správnou barvu žeton. Po umístění pěti žetonů kartu se zadáním otočíte a dítě se hned dozví výsledek své práce. Náš Jonášek si vymyslel obměnu této hry, a to, že se nedívá na zadání karty, ale na její výsledek. Vyskládává žetony do mřížky podle správného řešení, což je na mřížce 5x5 taky bezvadný trénink prostorové orientace.

                    

O něco náročnější je hra Quantitix, kde děti procvičí počítání do 5, ale také logické myšlení a matematické představy. Vyberou si zvířátko, spočítají, kolik jich na obrázku je, a položí žeton pod příslušnou číslici. U číslice je zobrazen i daný počet teček, což je velmi šikovné. Hra je už o něco složitější, když je zvířátek třeba pět, dítě už si musí pamatovat, které započítalo a které ne.
 

Třetí hrou je Coloformix. Zařadila jsem ji jako druhou nejnáročnější, protože do mřížky děti umisťují více žetonů, a to až 13. Procvičí se zde rozpoznání tvarů a k nim příslušných barev. Daný tvar se však může na zadání v obrázku objevit ve více barvách. Takže děti neví, kolik žetonů mají přesně umístit, a o to více musí být ve střehu. Na pozornost dětí je to mnohem náročnější. Stane se, že i šikovný školák na nějaký tvar v dané barvě zapomene.

                 

Malá poznámka, kde jsme dělali chybu: při hledání tvarů a barev se počítají pouze tvary, které mají silnější orámování o něco tmavší barvou. Někdy by třeba jako kruhy děti počítaly oči, ale pokud nejsou orámované tmavší barvou, do řešení nepatří.

Poslední hrou je Topologix. Hra rozvíjí především orientaci v prostoru spolu s předložkami. V této verzi se ovšem přidává třetí proměnná, a to je ještě obrázek na žetonu. Děti určí žeton s daným zvířetem, věc, u které se dané zvíře vyskytuje, a určí, zda je nad / pod / před / za / v daném předmětu. Hezky se zde dá natrénovat řeč, tvorba vět či popis pestrých obrázků. 

                    

Otázkou na závěr zůstává, kterou hru vybrat, když chcete jenom jednu. To vám bohužel neporadím. Určitě bude hrát velkou roli věk dítěte. Postupujte od jednodušších k těm složitějším. Třeba nakonec skončíte u všech čtyř her, jako se to stalo u nás. Každá má určitě svůj význam.

 

Internetový obchod
Sdílet
Tereza Chaloupková Tereza, maminka dvou kluků a učitelka 1. stupně ZŠ, je naší externí posilou. Sdílí s námi své pedagogické zkušenosti a radí, jak školní děti rozvíjet hravě a zábavně.