Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Pažravo.sk: Příroda kolem nás je tím nejzajímavějším hřištěm

Pažravo.sk: Příroda kolem nás je tím nejzajímavějším hřištěm

Recenze 21. 6. 2021 6 minut
Daniela Dušek
Pojďte si se mnou zavzpomínat na své dětství. Zavřete oči a představte si sami sebe, někdy ve věku 5-6 let. Jste tam? Schválně co byla pro vás ta největší zábava? U mě to byly chvíle, které jsem mohla trávit se svými kamarády venku. V podstatě jsem velkou část svého dětství strávila pobíhající venku s kamarády či sousedy. Samozřejmě, někdy jsem na to doplatila potlučenými koleny, modřinami či nějakou tou krvavou ránou, ale pokud by mi někdo řekl, abych mu vyjmenovala věci, které si z dětství pamatuji, tak by to byla především ta dobrodružství, která se odehrávala právě v přírodě.

Terra Kids - Zažijte opravdové dobrodružství
 
Zažít dobrodružství venku v digitální době – jde to?

Když se nám narodila dcerka, řekla jsem panu J., že bych byla velmi ráda, kdyby zažila a zkusila alespoň drobeček toho, co jsme zažili my dva v době, kdy technika byla opravdu něco výjimečného. Dnes v této digitální době a zároveň pandemické, sedí děti často před obrazovkami – čemuž naprosto rozumím, vždyť já sama pracuji převážně u počítače, ale ráda se od veškeré té techniky oprostím a jdu relaxovat ven. A ráda bych, aby to uměla i naše dcerka. Proto jsem před skoro dvěma lety koupila na e-shopu Agátin svět nádobu s lupou od Terra Kids, která je součástí značky HABA.

Dobrodružství přirozeně vede k ochraně přírody

Jelikož máme prostornou zahradu a les na dosah, kde jsme poměrně často, dcerku baví sledovat vše možné, co se v přírodě odehrává. Samozřejmě je to normální dětská zvědavost, která je v každém dítěti. Nicméně já bych ji v tom ráda podpořila, jelikož i já sama jsem jako dítě sbírala berušky, nosila mámě domů živé žáby a lupou sledovala vše, co se v přírodě dalo najít, a nejen tam. Pevně ​​věřím, že dcerka si to všechno zkusí také. Jen ty žáby by mi domů nosit nemusela. Zatím mi přišla s nadšením ukázat pouze žížalu, ale to je asi jen začátek. Myslím si, že od objevování a důkladného prozkoumávání tajů přírody je už jen krůček k ochraně přírody. A právě proto bychom měli být jako rodiče nápomocní a přispívat k přírodovědné gramotnosti našich děti, jak jen to jde. A když to jde hravou formou, je podle mě vyhráno.
 

Víte, co je přírodovědná gramotnost?

Zatímco jsme my před 20 lety kreslili na Den Země různé katastrofální obrázky znečištěné přírody, naše děti v takové přírodě často reálně žijí a je na nás, jejich rodičích, abychom jim vysvětlovali, ukazovali a vedli je k tomu, jak se o přírodu starat. Právě proto jsem ráda, že dcerka už je ve věku, kdy se o přírodu opravdu zajímá a je fascinována vším, co se pohybuje.

Ráda bych vám ukázala, jakou výbavu máme doma my, a co všechno momentálně najdete i na e-shopu Agátin svět. Některé kousky jsou spíše pro starší děti, na ně je dcerka ještě malá, ale pokud máte doma malého dobrodruha, který si už v přírodě leccos osahal a chce jít dál, najdete v nabídce například kapesní nožík nebo dokonce celou sadu pro malé dobrodruhy.


Co u nás ale sklidilo největší nadšení? Jednoznačně hmyzí hotel. Přiznám se, že já byla dlouhé měsíce trochu proti, protože hmyz jako takový mi není moc po chuti, ale stále mi v hlavě blikala kontrolka, že bych své strachy neměla přenášet na malou, takže jsem nakonec souhlasila a vybrala právě hmyzí domeček od Terra Kids. Montáž jsem se rozhodla přenechat na pana J. s asistencí naší dcerky. Kromě dřívek s dírkami, které jsou součástí balení, můžete do domečku vložit například slámu nebo nějakou vysušenou trávu a po nějakém čase se v hmyzím hotelu jistě zabydlí nějaký ten hmyz, který oceníte hlavně pokud jste zahrádkáři, nebo právě malí dobrodruzi. Takové domky prý rády obydlují berušky, včely samotářky, škvoři či dokonce stonožky. Pokud se chcete ujistit, že se tyto domky nestanou krmítkem pro ptáky, našla jsem doporučení, že je fajn překrýt ho pletivem. My jsme mu našli místo na zahradě přesně v místě, kde jsem vysadila luční kvítí a od té doby každý den zvídavě vyhlížíme první podnájemníky.

Hmyzí hotel Terra Kids
 

Krmení a pozorování ptáků

Z okna máme výhled na strom, na kterém je krmítko pro ptáčky, které již dříve vyrobili společně pan J. s dcerkou. Denně tak vidíme několik druhů ptáků, jak se na něm zastaví a občerství se. Proto jsem se rozhodla pořídit naučné kartičky s 50 druhy ptáků žijících v naší přírodě. Díky nim se nyní společně bavíme o tom, které ptáky můžeme vidět u nás na zahradě, čteme si jejich popisy a pomalu se učíme i jejich jména. Abychom vše viděli opravdu zblízka, máme i dalekohled, se kterým si můžeme to naše ptactvo přiblížit až 30x. Já osobně se přes něj pořádně dívat neumím, neptejte se mě, jak je to možné, ale když ten dalekohled vezme do rukou jakýkoliv mužský jedinec, je z něj okouzlen.

Tip na dobrodružství pro vaše děti

Až dcerka trochu povyroste, chystám se udělat jí na zahradě takové dobrodružné hledání pokladů s mapou a kompasem. A k tomu už si právě vyhlížím potřebnou výbavu na Agátině světě. Líbí se mi tenhle kompas, pomocí kterého dcerka dokáže najít tajný poklad na zahradě a zároveň se při tom naučí určovat světové strany. Díky karabině ho lze snadno uchytit na poutko od oblečení i na batoh.
 

Posviťte si na temnou letní noc

Na co se však velmi těším je toto kempingové světlo, neboť pevně věřím, že se nám během léta podaří přespat venku, a právě toto světlo bude pro naší letní dobrodružnou noc jako stvořené. Svítí opravdu intenzivně, není to žádné noční světélko do pokojíčku, ale opravdu kvalitní venkovní osvětlení, takže ho můžete využívat i na terase pro běžné činnosti. A dokonce v něm najdete i tajnou skrýš.
 
Posviťte si na temnou letní noc s lucernou Terra Kids

My máme to štěstí, že máme dvůr a zahradu, takže dcerka tráví opravdu hodně času venku, někdy se jen tak hrabe v písku a vykřikuje pokaždé, když objeví něco živého. Jindy něco s nadšením sázíme či kopeme, ale vždy s velkým ohledem na to, že je to naše příroda, kterou si chceme chránit.

Článek vznikl ve spolupráci s blogerkou Danielou, www.pazravo.sk
Internetový obchod
Sdílet
Daniela Dušek Daniela, marketérka, která se ocitla ve světě hraček odkdy se jí narodila dcerka. Píše blog, tvoří podcasty a nejen na Instagramu ukazuje tipy na zajímavé dětské hračky, které mají u dětí úspěch.