Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Hračky jako terapeutický nástroj

Hračky jako terapeutický nástroj

Agáta pomáhá 16. 10. 2019 1 minuta
Kateřina Hrubešová
Stovky dětí se ročně obrací na Dětské krizové centrum. Vyhledávají odbornou pomoc kvůli traumatům, která jim způsobuje týrání, sexuální zneužívání nebo zanedbáváním. Hračky hrají důležitou roli v terapeutickém procesu. Pomáhají dětem překonávat emočně bolestivé traumatické zážitky. Kreativní lepidla, maňásci nebo xylofon se tak v rukách terapeutů stávají efektivními nástroji, jež dětem pomáhají nahromaděné emoce ventilovat a postupně se vypořádávat s traumatickým zážitkem.

Hračky propojují svět dospělích a dětí

Každý člověk má pět základních smyslů: zrak, sluch, čich, chuť a hmat. Malé dítě musí tyto smysly nejdřive poznat, zažít a naučit používat. A právě hračky jsou skvělým učebním nástrojem, jak poznávat okolní svět, zdokonalovat motorické dovednosti, rozvíjet fantazii a smysly. Hračky také pomáhají vytvářet pouto mezi rodiči a dětmi. Mají i svoji roli v terapeutickém procesu. "Děti se díky nim více otevřou, což jim umožní sdílet i nepříjemné zážitky, kterými si prošly. Na svá trápení už nejsou sami,“ popisuje Jana Pěchová, preventistka Dětského krizového centra.

„Pro terapii jsou vhodné téměř všechny hračky a hry. Pomáhají dětem posilovat kontakt s emočním prožíváním, při ventilaci pocitů a prožitků, uvědomování a naplňování svých potřeb a hranic, posilování sebepojetí. Různé panenky a figurky nám zase pomáhají při přehrávání různých situací,“ říká Michaela Kolumpková, psycholožka Dětského krizového centra.

Foto: Mgr. Zora Dušková, ředitelka Dětského krizového centra, na slavnostním detašovaného pracoviště DKC na Rozstylském náměstím v Praze.
 

Hračky pomáhají i v Dětském krizovém centru

Dětské krizové centrum muselo v loňském roce odmítnout více než sto vážně ohrožených či tramatizovaných dětí a to z kapacitních důvodů. Letos se podařilo získat nové prostory, které byly slavnostně otevřeny 10. října 2019. Velmi nás těší, že Agátin svět mohl být součástí slavnostního otevření a mohl předat vstupní dar v podobě her a hraček, které vybaví novou terapeutickou hernu. 

„Jako matky nás příběhy a počet týraných nebo jinak ohrožených dětí naprosto šokoval. Jestli jim hračky pomohou na chvíli zažít příjemné pocity, uvolnění a odreagování, pak splní svůj účel více než vrchovatě. 
Terapeutická herna je místem setkání psychoterapeutky a dítěte, které si prošlo tramatizující situací. Vybírali jsme hračky společně s psycholožkou Mgr. Michaelou Kolumpkovou, které povzbuzují sebevyjádření," vysvětluje Kristýna. 

Foto: Soubor her a hraček pro detašovaného pracoviště DKC na Rozstylském náměstím v Praze.
Internetový obchod
Sdílet
Kateřina Hrubešová Kateřina se stará o Facebookovou stránku Agátina světa, je také autorkou mnoha článků na Agátině blogu. Zkoumá vlastnosti našich hraček do nejmenšího detailu. O své poznatky se dělí v pravidelných článcích, které jsou součástí našich newsletterů.