Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Agáta pomáhá 2022: Příběh Klaudinky

Agáta pomáhá 2022: Příběh Klaudinky

Agáta pomáhá 18. 10. 2022 3 minuty
Tereza Kotilová
V rámci projektu Agáta pomáhá letos společnými silami střádáme dohromady finanční prostředky Společnosti pro ranou péči, která se stará o rodiny s handicapovanými dětmi od narození do 7 let. Pojďte si přečíst rozhovor s maminkou Klaudinky, a dozvědět se více o tom, jak tato péče funguje.

Seznamte se s Klaudinkou 

Klaudinka přišla na svět zcela nečekaně, a to skoro o 3 měsíce dříve, než měla. Tento její předčasný příchod způsobil krvácení do mozku a v půl roce života jí byla nastíněna diagnóza DMO spastická diperéza dolních končetin.

Agáta pomáhá 2022: Příběh Klaudinky

Rozhovor s maminkou Klaudinky

Pojďte si přečíst rozhovor s její maminkou o tom, jak to všechno začalo, jak a kdy zjistila, že je něco v nepořádku, jak ji napadlo oslovit Společnost pro ranou péči, a jak tato spolupráce fungovala. 

1) Kdy a jak jste zjistila, že je s Klaudinkou něco v nepořádku? Věděla jste, co v tu chvíli dělat, a na koho se případně obrátit? 

Klaudinčinu nynější diagnózu jakožto následek náhlého předčasného porodu ve 28tt, kdy došlo ke krvácení do obou komor mozku a prodělání infekci dýchacích cest, nám nastínila neuroložka v 6. měsíci jejího věku. Následně jsme začali pilně cvičit Vojtovou metodou a zhruba v 11. měsících byla diagnóza DMO přiklepnuta najisto. V tomto období jsem se dozvěděla o brněnské Společnosti pro ranou péči od kamarádky, která s ní už v té chvíli nějakou dobu spolupracovala. 

2) Oslovila jste ranou péči – jaké byly vaše dojmy z prvního kontaktu? 

Společnost pro ranou péči jsem kontaktovala zhruba kolem Klaudinky prvního roku a ihned jsme se domluvili na setkání. 

3) Co následovalo, jak se vše vyvíjelo, jak jste byla spokojena se službami Společnosti pro ranou péči?  

První setkání bylo moc milé a vřelé, ředitelka brněnské pobočky spolu se svojí kolegyní mi daly maximální pocit sounáležitosti a pocitu, že v tom rozhodně nebudeme sami. Pro naplněnou kapacitu klientů byla Klaudinka zařazena na čekací listinu s tím, že se nám ozvou, až se pro ni místo uvolní. Oficiální registrace a následná pravidelná spolupráce začala, když bylo Klaudince 16 měsíců. Mezitím nám byly předány cenné rady, jak postupovat a žádat o příspěvek na péči a příspěvek na mobilitu, na které máme, jakožto rodina pečující o handicapované dítě, nárok. 

4) Co vám nejvíce pomohlo? Čeho si na službách Společnosti pro ranou péči ceníte? 

Po zahájení spolupráce k nám začala jezdit skvělá ergoterapeutka Martina. Můj původní požadavek na pomoc byl spíše cílen na rozvoj hrubé motoriky, bohužel v tomto ohledu mi nemohla raná péče pomoci. Netušila jsem však, jak pro nás bude Martina důležitá pro rozvoj jemné motoriky a mentální stránky. Už od prvního setkání nám byly každý měsíc podávány cenné rady, k rozvoji Klaudinky. Já osobně jsem měla skvělý pocit, že k nám každý měsíc přijede odborník, který má zkušenosti s dětmi s různými handicapy a jsme tím pádem pod dohledem. Objektivně mohla zhodnotit pokroky od minulé návštěvy, které jsme si my sami zdaleka neuvědomovali. Vždy mi byly poskytnuty cenné rady, informace a kontakty na další možnou podporu rozvoje Klaudinčina psychomotorického vývoje.

5) Jaký je stav Klaudinky nyní po několika letech spolupráce se Společností pro ranou péči?  

Po vzájemné dohodě s Martinou jsme se rozhodli po 3,5 letech spolupráci s ranou péčí ukončit. Rozhodně ne z důvodu, že by Klaudie tuto službu už nepotřebovala, ale sama Martina vysledovala, že nás navedla správným směrem, a že se nám daří z pohledu ergoterapie Klaudinku zapojovat do běžných denních činností.  

Ve svých 4 letech tak mohla Klaudinka nastoupit do běžné MŠ, kde se s pomocí asistenta pedagoga skvěle integrovala v kolektivu dětí. Další rozvoj jak už mentální, tak i motorický (co se týká zejména jemné motoriky) probíhá ve školce úplně přirozeně.  

Tady bych chtěla zdůraznit, že bez pomoci, odborného dohledu a doporučení od Společnosti pro ranou péči by se jistě Klaudie nevyvíjela tak rychle a správně. Byla bych nejspíš odkázána více na samostatném vyhledávání různých informací na internetu. Informace o tom, co by měla v jakém věku trénovat a zkoušet, bych se dovídala leda nárazově během roku na rehabilitačních a lázeňských pobytech.  

I když jsme spolupráci ukončili, byla jsem ujištěna, že můžu i nadále Společnost pro ranou péči kdykoliv kontaktovat v případě jakýchkoliv dotazů nebo informací. 
 

6) Je něco navíc, co byste chtěla dodat? 

Závěrem bych chtěla dodat, že bych ocenila, kdyby se rodiče handicapovaných a rizikových dětí mohli dozvědět o možnosti kontaktovat ranou péči ještě dříve, třeba u propuštění po hospitalizaci nebo u odborných lékařů. V našem případě šlo opravdu o velkou náhodu, že se mi o rané péči zmínila kamarádka.   

O Klaudince a jejím příběhu si můžete přečíst více v její facebookové skupině

Tímto bychom i my rádi šířili povědomí o tom, že Společnost pro ranou péči je tu připravena vám pomoci. Neváhejte se na ni obrátit a domluvit si schůzku

Agáta pomáhá 2022: Společnost pro ranou péči

Přispějte společně s námi do projektu Agáta pomáhá Společnosti pro ranou péči. Cíle našeho projektu jsou: 

  1. Zajistit pomůcky a hračky pro terapeutickou práci a volnočasové aktivity s postiženými dětmi do věku 7 let. Raná péče si vybere pomůcky a hračky pro svých 7 středisek – do každého v hodnotě cca 10 000 Kč. Dohromady jde o částku cca 70 000 Kč, která bude rozdělena na tři části:
    • část, kterou věnuje přímo Agátin svět z vlastních zdrojů
    • část, která se rozdělí mezi naše nejvěrnější dodavatele, kteří se každoročně do projektu Agáta pomáhá zapojují.
    • část pomůcek se nakoupí z vybraných peněz přímo od vás, zákazníků.
  2. Zajistit finanční podporu pro práci terapeutů, aby se mohli věnovat co nejvíce dětem s vývojovými vadami. Náš cíl je vybrat finanční prostředky, které pokryjí 5 měsíců péče terapeutů.
  3. Rozšířit povědomí o tom, co Společnost pro ranou péči dělá, a hlavně, že tu je pro všechny rodiny, které její pomoc potřebují.

Máte stejně dobré srdce jako my a ptáte se, jak můžete pomoci? Zakupte na našem e-shopu až do 31. 12. 2022, samostatně či v rámci vaší objednávky, charitativní voucher a přispějte tak i vy. Sdílejte tuto možnost pomoci se svými přáteli, třeba se rozhodnou pomoci také. Čím více lidí se do projektu zapojí, tím snáz se nám podaří naplnit naše cíle. Předem vám děkujeme za pomoc těm, kteří to opravdu potřebují.

 

Aktuální stav sbírky Agáta pomáhá

Zajímá vás, jak sbírka pro Ranou péči aktuálně probíhá? Sledujte nás, budeme vás průběžně informovat.

Děkujeme za to, že pomáháte s námi! 

Internetový obchod
Sdílet
Tereza Kotilová Píšu pro vás inspirativní články na Agátin blog. Takové články, které vám pomohou s výběrem her, hraček a pomůcek pro vaše děti. S velikou radostí některé hračky z Agátina světa osobně testuji v praxi, a to pod odborným dohledem mé dcery Rozálie.