Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog RECENZE: Pirátský poklad - DJECO

RECENZE: Pirátský poklad - DJECO

Recenze 7. 1. 2021 1 minuta
Monika Domincová
Každá karetní hra nás obohatí. Ještě jsme snad nenarazili na to, že by se nějak zásadně podobaly či kopírovaly. Vždy je v nich nový nápad, něco, co je potřeba promyslet a najít si tu správnou taktiku. Máme rádi skladné praktické krabičky, které lze vzít s sebou kamkoliv, jednoduchou rychlou přípravu, nenáročnost na pochopení, v neposlední řadě pak spád a rychlý průběh. Mít doma pár karetních her naprosto uspokojí základní potřebu občas si něco společně zahrát, obvykle v počtu 2-4 hráčů.


Pirátský poklad využívá oblíbené téma, které přiláká nejspíš kluky (nebo tak jako v našem případě holčičky milující poklady či jiné cennosti).  Koncept je jasný, srozumitelný a rychlý. Tato hra nemá velké nároky na prostor na stole, což je velkou výhodou. Pár her určitě zahrajete, než si dokážete najít dobrou taktiku na výhru. Potřebujete používat paměť, abyste věděli, jaké karty už byly ve hře, dále pak určitý smysl pro risk a odhad pomocí intuice (jedna karta na počátku kola je známá, avšak dvě zůstávají skryté). Nakonec přichází na řadu rychlost a bystrost, protože ten, kdo popadne kartu první, ji má „v kapse“.

Příprava hry je rychlá. Každý hráč si vezme sadu pirátských karet (6 karet s různými druhy pokladů a jednu s mapou), doprostřed stolu dáme balíček s poklady a s obrázkem truhly na rubu, vedle něj pak karty s hákem (to jsou v podstatě trestné body). Jak už to u pirátských her bývá, jde především o získání co největší části pokladu – v tomto případě vyobrazeného na kartách. Mohou to být mince, kalichy, koruny, šperky, pistole nebo diamanty. Zřejmě vás příliš nepřekvapí, že každý druh má různou vzácnost (četnost) i hodnotu. Platí korelace -  čím menší četnost a tedy větší vzácnost, tím větší hodnota.
 

A jak tedy poklad získáme?

No není to úplně zadarmo! Z balíčku pokladu se vždy berou 3 karty a vyloží se na stůl. Jedna se otočí obrázkem nahoru, dvě zůstanou utajeny. Může tam být třeba pohár, mince, nebo nejdražší diamant (ten je v pokladu jen jednou). Počet hvězd udává hodnotu pokladu – nejvyšší hodnotu má právě diamant, a to je 6. Nejmenší hodnotu mají pak nejčetnější mince (1). A teď přichází to správné napětí. Každý hráč si zvolí jednu ze svých karet a tu vyloží před sebe obrázkem dolů. V ruce drží 6 karet – každá zobrazuje jeden typ pokladu a jeho četnost – plus má jednu navíc, kterou může použít jen jednou v každé hře, a to je mapa. Mapa je univerzální „žolík“, který má proměnlivou hodnotu.

Jakmile všichni hráči vyloží svou kartu, obrátí se 2 utajené karty pokladu vyložené v předešlé fázi. A teď jde o postřeh a rychlost – hráč má nárok na každou kartu, která se shoduje s tou jeho zvolenou. Všichni hráči tedy naráz otočí své zvolené poklady a pokud se shodují s jednou či více kartami pokladu, berou si je. Ale pozor, pokud má nárok na kartu více hráčů, patří karta tomu, kdo na ni dříve sáhne. Jelikož je to ten typ hry, kdy může snadno dojít k nepříjemným dohadům, je potřeba na počátku hry poctivě nastavit pravidla, jakým způsobem se bude na karty sahat tak, aby každý měl rovné šance a průběh byl spravedlivý.

Pokud se hráč splete a omylem sáhne na jinou kartu, bere si tzv. trestný bod ve formě háku. Háků se dá ale snadno zbavit, kdykoli hráč získá kartu pokladu s vyobrazenou mincí (což je ta nejčetnější – ale nejméně hodnotná).  Hák si musí vzít i hráč, který použil „žolíka“ – mapu pokladu, ale nesprávně. Tedy nepomohla mu k získání karty pokladu. Jak jsem již zmínila, mapu lze použít jen jednou za hru, pak se vyřadí. Funguje tak, že má v daném kole hodnotu nejvyšší ze 3 karet pokladu vyložených na začátku. Hráč tedy musí rychle vyhodnotit, která z nich to je, a včas na ni sáhnout. Jinak ho hák nemine.

Pirátské karty s 6 druhy pokladů si hráči nechávají v ruce po celou dobu hry. Berou si tedy vyložené karty zpátky. Pro každé kolo mají k dispozici vždy všechny druhy pokladu.  Je však dobré v průběhu hry sledovat, jaké karty už padly a jsou tedy ze hry. Tím, že četnost je známá, dá se vysledovat, zda ještě přijdou další nebo už ne, a je tedy zbytečné a netaktické je vykládat.

Hra končí tehdy, když už nezbývají žádné karty pokladu k vyložení z balíčku. Body přinášejí hvězdy na nasbíraných kartách. Od celkového počtu se pak odečítají body za háky. Pokud vás hra zaujala, dodám ještě, že krabička je tradičně velmi skladná a jako většina karetních her je i tato finančně snadno dostupná. I proto tak můžeme mít doma karetních her několik a střídáme je podle chuti. Věřím, že i vás některé chytnou za srdce a nebudete se moci odtrhnout.


 
Internetový obchod
Sdílet
Monika Domincová Monika je naší externí posilou, autorkou mnoha recenzí a hodnocení společenských her a stavebnic na blogu Agátina světa. Její zálibou je hledat edukativní rozměry napříč hrami a rozvíjet hrou svou dceru Karolínu.