Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog RECENZE: Carcassonne a Děti z Carcassonne - MINDOK

RECENZE: Carcassonne a Děti z Carcassonne - MINDOK

Recenze 13. 4. 2020 3 minuty
Monika Domincová
Jen málokdo dnes nezná již velmi tradiční a zdomácnělou hru Carcassonne, jež získala svůj název podle naprosto jedinečného opevněného města na jihu Francie, kde se téměř zastavil čas. Před pár lety jsem tento historický skvost důstojně zastupující tu část francouzské krajiny, kde atmosféra středověku jako by nikdy nevymizela, navštívila. Je to zážitek na celý život. Obrazy tajuplných kamenných uliček a zákoutí vidím před očima tak živě jako tenkrát. Kromě toho, že vám vřele doporučuji vydat se do tohoto vzdáleného místa starého kontinentu, mám pro vás tip mnohem více dosažitelný.
Carcassonne je totiž taková „klasika“, že pokud nemáte ještě žádnou hru a chcete doma nabídnout svůj úložný prostor pouze jedné z těch oblíbených, koncept čtvercových kartiček, jež postupně utváří vaši krajinu plnou rozličných prvků, vás rozhodně nezklame.

Pokud se v široké nabídce k tématu francouzského středověku ztrácíte jako já před časem, nezoufejte. Tato hra vás nezklame, a tak můžete již před její koupí ocenit, že když vás opravdu pohltí, je vám téměř v každém obchodě s deskovými hrami k dispozici široká škála rozšíření zpestřujících základní motiv hry. My jsme si Carcassone vybrali jako první strategickou hru ještě před narozením dcery. Věděli jsme, že ji jednou s námi bude hrát, i když jsme netušili, jak moc ji to bude bavit.

Vybrali jsme tedy základní verzi a čekali, co to s námi udělá. Prvních pár měsíců jsme ji hráli s manželem velmi často po večerech u sklenky vína. Když se k nám přidala i dcera, bylo jí kolem 5 let. Malé dítě snadno pochopí, jak kartičky navazují. Umí tedy stavět města a prodlužovat cesty tak, aby přinesli co nejvíce bodů. Společně jsme tedy hráli se zjednodušenými pravidly. Dcera milovala stavění těch úúúplně nejdelších silnic. I tak to byla velká zábava pro celou rodinu.

Možná právě proto, že dcera odrostla na této hře, je nyní tak obratná a orientuje se i v těch nejzáludnějších zápletkách herních pravidel. Časem jsme dokoupili i rozšíření, např. řeky a mosty. Ty nás jako rodinu s menším dítětem zaujaly nejvíce. Nemáme zatím vyzkoušené všechny verze. Vždy jsme se nakonec rádi vraceli k té základní. Jedním z důvodů je i lepší hratelnost při příležitosti setkání s přáteli.
 

Základní pravidla jsou velmi intuitivní a pochopitelná. Jakmile se začnou obohacovat, jsou pro někoho, kdo hru nikdy nehrál, již nesnadné k pochopení. Hra pak může ztratit své kouzlo. Pro vášnivé hráče však rozšíření může být příjemným doplňkem.

Pokud máte menší děti a zaujala vás verze Děti z Carcassonne, která je vhodná pro děti již od 4 let, a váháte, zda do hry investovat, rozhodně se nebojte takového experimentu. Poté, co u nás mánie stavění měst a cest opadla, dětská verze se okamžitě chytla i u osmileté dcery. V prvních dnech jsme ji hráli třeba desetkrát za sebou. Vůbec se nemohla od hraní odpoutat. Princip je natolik jiný, že nám původní hru téměř nepřipomíná. Navíc je vytvořená doslova na míru pro děti. Ani moc složitá, ani moc jednoduchá.

Každá hra je jiná, pokaždé je zkrátka náhoda, v jakém pořadí se kartičky obracejí. Nevíte tedy, zda přijde na řadu barva vaše či soupeřova. Cílem je umístit všechny své „dětičky“ na hrací plochu, což může nastat pouze tehdy, když se uzavře cesta z obou stran. Uzavřít ji však může kdokoli. Taktizovat se musí, o tom není pochyb. Hravá a veselá grafika vyhovuje  malým i větším dětem. Puberťáka neodradí roztomilá zvířátka ze statku, protože i ten se najde v rošťáckých výrazech postaviček rozházených po hrací ploše.


Menší děti si mohou s kartičkami jen tak hrát. Učí se princip hry – střídání hráčů, dodržení pravidel. U dětské verze je mnohem jednodušší navázat kartičky na sebe než u té klasické. I malé mrně si tak může skládat své vlastní obrázky krajiny, což samo o sobě nabízí velký prostor pro zábavu i učení. Nejdřív si začne uvědomovat začátek a konec cesty, postupně počítá i postavičky dětí. Nakonec zjistí, že vyhrát znamená umístit postavičky své barvy dříve než ostatní. 

Pokud se tedy rozhodnete začít s dětskou verzí Carcassonne, rozhodně se nijak neochudíte o zážitek s plnou verzí, jež doplňuje nabídka mnoha rozšíření. Dá se s ní kdykoli navázat. Hry se nijak nevylučují, mohou doma vedle sebe naprosto důstojně zaujímat své místo. S velkou pravděpodobností i po nákupu dospělé verze s dětmi rádi najdete cestu zpět k verzi dětské.



 

Internetový obchod
Sdílet
Monika Domincová Monika je naší externí posilou, autorkou mnoha recenzí a hodnocení společenských her a stavebnic na blogu Agátina světa. Její zálibou je hledat edukativní rozměry napříč hrami a rozvíjet hrou svou dceru Karolínu.