Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Mnoho podob Karla IV.

Mnoho podob Karla IV.

18. 6. 2016
Kristýna Křížová
I tak velká osobnost jako Karel IV. může vaše děti inspirovat. Dětství neměl jednoduché, velké dílo, které vykonal, si musel prosadit, jít si za svým a dokázat obhájit své myšlenky. Musel být kreativní i pragmatický... Časopis S dětmi v Praze na letošní rok, kdy si připomínáme 700 let od jeho narození, pro děti připravil seriál článků a hádanek. Dozvíte se díky němu spoustu zajímavého o Karlovi IV. a současně získat některou ze zajímavých výher.

Víte, že Karel IV. měl docela těžké dětství?

Karel IV. se narodil se v květnu roku 1316 v Praze. Jeho otec se jmenoval Jan Lucemburský a tehdy to byl on, kde stál v čele českého království. Maminka se jmenovala Eliška Přemyslovna a syna porodila zřejmě v domě u Kamenného zvonu na Staroměstské náměstí. Tehdy byl totiž Pražský hrad ve špatném stavu a nedalo se tam bydlet. Malý chlapeček dostal jméno Václav.

Protože měli ale rodiče mezi s sebou spory, vzal ho jeho otec od maminky, když mu byly tři roky a odvezl ho na hrad Loket. Tam ho prý zavřel na čas do temného sklepení. Kvůli tomu Karel trpěl celý život strachem ze tmy. Pak ho převezl na hrad Křivoklát a odtud, v sedmi letech, na francouzský dvůr svého švagra krále Karla IV. Sličného. Právě po něm převzal malý Václav jméno Karel.

Strýc i teta Karla milovali a dbali na to, aby se chlapec vzdělával ve všech možných oblastech. Svou matku Elišku už nikdy neviděl. Zemřela tři roky před tím, než se Karel vrátil do Čech, což bylo v roce 1333. Bylo jasné, že Karel převezme české království po otci. V 17 letech už byl opravdovým státníkem. Státník je člověk, který stojí v čele nějakého státu, má autoritu a snaží se, aby země, kterou vede, vzkvétala a aby se v ní lidem žilo dobře.

Král kraluje

A přesně takový Karel byl. První zkušenosti s vládnutím získal už na začátku 30. let 14. století v Itálii, na rodovém panství, kam ho povolal otec Jan. Řešil tam různé spory s tamějšími šlechtici a zúčastnil se tam dokonce i své první bitvy, při níž málem přišel o život. Byl raněn, ale jeho vojáci ho zachránili a Karlovo vojsko vyhrálo.
Když se Karel vrátil do Čech, začal pracovat na tom, aby tehdy upadající české království nabylo na síle. V roce 1346 se stal římským králem a krátce nato usedl po smrti otce i na trůn v Čechách. Byl v nejlepších letech a měl hodně síly i nápadů. Chtěl být silným panovníkem kraje, který byl jeho domovem. Vždy se hlásil ke svému českému původu, jelikož byl po matce Elišce pokrevním potomkem přemyslovské dynastie, a ta u nás vládla od 9. století.

Karel projevoval velkou úctu k hlavnímu českému světci sv. Václavovi. Z tohoto důvodu se také pustil do rekonstrukce starobylého sídla českých králů na Pražském hradě, kde byly ostatky svatého Václava uloženy. Hrad si zvolil za svou hlavní rezidenci. Zahájil také stavbu katedrály sv. Víta a nechal udělat krásné korunovační klenoty. Korunu, žezlo a královské jablko může veřejnost vidět jen při zvláštních příležitostech.

Karel vládl území, kterému se říkalo Země Koruny české. Pod ně patřilo České království a Moravské markrabství. Postupně je rozšířil ještě o Slezsko, Horní a Dolní Lužici, Braniborsko a také další regiony. K české Koruně formálně patřilo i vzdálené Lucembursko, původní vlast Lucemburků.

Oblíbený člověk Karel IV.

Karel byl chytrý a věděl, že mu ve vládnutí pomůže, když se obklopí zkušenými i oddanými rádci. Ti mu pomáhali v rozvoji celého hospodářství. A úžasné na jeho panování bylo i to, že udržoval dobré vztahy s církví a šlechtou, které zemi spolu s panovníkem vedly. To mnoho jiných králů neumělo. Církev měla Karla ráda, protože byl hodně zbožný a šlechta proto, že měl úctu k jejich požadavkům, neomezoval je. Karlovu vládu podporovala i města, která od něj obdržela řadu výhod v hospodářské i politické oblasti.
Celkově tedy Karel vládl velmi úspěšně a tím upevnil své postavení i ve Svaté říši římské a celé střední Evropě.

Zlatá bula

Vrcholem jeho vlády z pohledu státníka bylo vyhlášení Zlaté buly v letech 1355 až 1356. Byl to dokument, podle něhož měl římského krále nadále volit takzvaný kurfiřtský sbor, který měl zároveň panovníkovi radit v různých věcech. A protože ji sepsat právě náš Karel, zajistil českému státu předsednictví při takové volbě. Dokonce stanovil, že se synové kurfiřtů musí povinně učit kromě němčiny a italštiny i češtinu. Karel ji tak povýšil na diplomatický jazyk střední Evropy. Zlatá bula platila až do roku 1806.

Karlovy zásluhy

Karel zemřel v roce 1378. V té době byly Země Koruny české vyspělé, byly politickým, hospodářským a kulturním centrem Svaté říše římské a rodovou základnou lucemburské dynastie. Praha, Karlovo rodné město, se stala perlou střední Evropy a zároveň sídlem římského a českého krále, který patřil ve středověké hierarchii k předním vládcům Evropy.

Text převzat s laskavým souhlasem redakce S dětmi v Praze. Autorkou textu je Kateřina Hovorková, linorytovou podobiznu Karla IV. vytvořila Petra Cífková.

Internetový obchod
Sdílet
Kristýna Křížová Kristýna je zakladatelka a duše Agátina světa, kterému dává směr. Spolu se svou sestrou Lucií zkoumají české i zahraniční značky, aby do Agátina světa zařadily ty nejlepší hry a hračky. Protože jen hry, hračky, knížky a stavebnice, které vynikají přínosem pro děti, kvalitou zpracování, bezpečností i designem mohou patřit do Agátina světa. A takový je pak svět, který pro nás tvoří.