Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Jak vybrat správné psací náčiní?

Jak vybrat správné psací náčiní?

Tipy pro rodiče školáků 14. 8. 2018 3 minuty
Kateřina Hrubešová
Pozornost výběru správných psacích pomůcek je třeba věnovat již v momentě, kdy dítě uchopí pastelku do ruky. Dětská kresba se vyvíjí. Nejdříve začíná období čmáranic, po které následuje období čárání, kdy se dítě snaží napodobovat písmo dospělých. Lépe drží tužku a jako pohyb využívá především tah psacího náčiní po papíře. Správně vybraná tužka za sebou zanechává znatelnou jednolitou stopu za předpokladu použití přiměřeného tlaku a tahu. Navíc volba psacího náčiní ovlivňuje správný úchop. Vybírejte tedy pečlivě a s rozvahou. Vždy je dobré pastelku, tužku či pero vyzkoušet společně s dítětem. Uvidíte, že děti bude kreslení opravdu bavit a těžko je odtrhnete od uměleckého díla!

Pastelky, tužky

Pastelka musí dítěti pohodlně padnout do ruky. Měla by mít měkkou a kvalitní tuhu, která zanechává po sobě sytou stopu a barvu. Dítě by nemělo na tužku tlačit. Pokud vyvíjí nadměrný tlak, nedochází k uvolnění zápěstí a ruky.

Barevná kulička

Na první výtvarné pokusy je ideální barevná kulička holandské značky SES. Její velkou předností je její tvar. Malé děti, které ještě nedokáží udržet tužku, ocení její tvar. Vejde se jim krásně do dlaně a "hrotem", který vykukuje, kreslí. Použité voskové barvy zanechávají jasnou silnou stopu, což motivuje dítě ke kreslení.


    

STABILO®  Wood 3 in 1

Děti od cca. 3 udrží v ruce pastelku. Velmi oblíbené jsou pastelky Stabilo Woody 3 in 1, které nabízí až 10 jasných barev. Jsou silnější, takže se velmi dobře drží. Tyto kvalitní trojhranné pastelky mají hranu 10 mm a měkkou tuhu na bázi vosků.  Nahradí obyčejnou pastelku, voskovku i akvarelovou pastelku. Namalovaný obrázek lze přetřít vodou a výsledný obrázek vypadá malovaný skoro jako vodovkami. Trojhranné pastelky mají ještě jednu velkou výhodu - nekutálejí se po stole! 
 

STABILO® Trio® silná pastelka a STABILO® EASYcolors

První nácvik špetkového úchopu zvládají děti kolem 5 let. Ideální jsou trojhranné pastelky o šířce hrany 8-9 mm, které vedou ke správnému uchopení a pomáhají ho zafixovat. Tato velikost pastelky odpovídá dvěma až třem tuhám běžné pastelky.

STABILO Trio silné jsou barevné grafitové tužky pro děti, které začínají kreslit a psát. Děti v tomto věku teprve hledají správný tlak při psaní. Tužka má tedy nelámavou HB tuhu o průměru 4,2 mm s extrémně vysokou odolností. Na výběr je i různá délka pastelky - velmi malé děti upřednostní kratší pastelku, ostatní se budou cítit dobře s klasickou délkou. 

STABILO EASYcolors jsou ergonomicky tvarované pastelky pro leváky a praváky. Trojhranný tvar a neklouzavé úchopové plochy vedou prsty dětí ke správnému úchopu pastelky. Tuha je v těchto pastelkách lepena po celé délce, takže je odolná a při ořezávání se neláme. Tloušťka pastelky je 9 mm a průměr tuhy 4,2 mm, tedy dle dpooručení odporníků pro předškolní a školní děti. K dispozici v 6 zářivých barvách pro ty nejkrásnější obrázky. 

STABILO® EASYgraph

Obyčejné neboli grafitové tužky potřebují nejen děti, ale i dospělí. STABILO EASYgraph zaujme svým výjimečným a netradičním vzhledem. Má trojhranný ergonomický tvar, díky kterému se pohodlně drží v ruce malého školáka, a neklouzavé prohlubně po celé své délce. Ty zajistí, že palec, ukazováček a prostředníček jsou na správném místě a dítě tak vyvíjí přirozený tlak. Ruka je uvolněná a připravena na intenzivní trénování písmenek a číslic. Tužka je k dispozici ve variantě pro praváka s označením na konci červenou barvou a písmenem R, s žlutým označením a písmenem L je tužka určena pro leváka. Vychytávkou je štítek na tužce, který si může dítě podepsa a s nikým ji nezamění. Nelámavá tuha o tvrdosti HB s průměrem 3,15 je ideální pro malé školáky, s níž mohou psát, kreslit i rýsovat. Navíc se tahle krásná tužka vyrábí v České republice. Nabízí se v pěti atraktivních barvách. 

Inkoustová plnící pera, rollery

Správná volba psacího pera může pozitivně ovlivnit první psaní. Pero by mělo odpovídat schopnostem a dovednostem dítěte a podporovat správný úchop. Také jsou dostupné pera přímo pro praváky či leváky. Výběr ovlivňuje mnoho faktorů jako např. hmotnost, desing, délka, obvod, úchopová zóna a povrch. Většina z nich souvisí s věkem dítěte a jeho zručnosti. Dobré pero by mělo hladce klouzat na papíře a při jeho držení nechybí pocit jistoty. Děti snadněji uvolní ruku a linie tahu budu plynulá.


 

STABILO® EASYoriginal

STABILO EASYoriginal je moderní alternativa klasického plnícího pera. Roller je k dispozici v několika variantách, takže si vyberou nejen děti, ale i rodiče a učitelé. Zahnutý tvar vás zaujme na první pohled. Právě tento ergonomický tvar dělá roller vyjimečné psací náčiní, které padne snadno do ruky a je skvělý pro uvolněné držení. Příjemný pocit dodává i úchopová zóna z neklouzavého materiálu. Kulička rolleru snadno klouže po papíře, čímž zajistí plynulé linie bez křečovitého držení pera. Snadná výměna náplně je benefitem především pro malé školáky. Děti jsou ušetřeny boje s neposednými kaňkami, protože s každou novou náplní přichází i nový hrot. Dalšími výhodami jsou možnost volby náplní se šířkou stopy 0,5 nebo 0,3 mm, zmizikovatelný inkoust a štítek na tužce. Samozřejmostí je verze pro praváky a leváky.
 

Zdroj: Stabilo

Internetový obchod
Sdílet
Kateřina Hrubešová Kateřina se stará o Facebookovou stránku Agátina světa, je také autorkou mnoha článků na Agátině blogu. Zkoumá vlastnosti našich hraček do nejmenšího detailu. O své poznatky se dělí v pravidelných článcích, které jsou součástí našich newsletterů.