Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog @blogzrzky - Ambasadorka Agátina světa

@blogzrzky - Ambasadorka Agátina světa

Inspirativní rozhovory 25. 7. 2019 2 minuty
Jana, sympatická maminka tří dětí a autorka Blogu Zrzky, je jednou z našich prvních ambasadorek, která neúnavně se svými dětmi testuje naše hračky a hry. Jaké hry a knihy v její rodině právě frčí, to vám poví v našem rozhovoru.

Spolupracuješ s obchodem Agátin svět již několik let. Proč sis ho vybrala? Jaký má pro tebe význam kvalita hraček pro děti? Co od hraček očekáváš? 

Tak nějak souzníme. V Agátině světě prodávají přesně ty hry a hračky, které si pro svoje děti vysním, takže nemusím hledat různé hračky na různých místech. Dřevěné hračky, kreativní sady, inteligentní hry, rozvíjející hračky pro nejmenší, moudré knihy. Když hledám dárkovou inspiraci, často mi stačí podrobně projít nabídku u Agáty. Postupně jsem sem navedla i babičky a když se objevím v brněnské kamenné prodejně, připadám si jako Alenka v říši divů. Kromě šíře sortimentu je pro mě Agátin svět zárukou kvality. Chci od hraček něco víc, chci aby byly smysluplné, edukativní a aby to nebyly žádné rychlokvašky, tím mám na mysli, aby děti bavily dlouho.

Dříve se hodně hračky dědily a schovávaly pro příští generaci, nejspíš asi z pocitu nejistoty, jak bude. Dneska už naštěstí žijeme jinak, budeš taky něco schovávat svým dětem na památku?

Miluju tyhle děděné skvosty s příběhem. Jsem vděčná, že můj dětský pokoj u rodičů skrývá pro mé děti tolik pokladů, nejrůznější hry, velkou krabici lega i kvalitní knížky. Klárka s Kubíkem se vždycky na tyto staronové hračky těší. Vzhledem k tomu, že náš byt není nafukovací, nepotřebné hračky prodávám nebo jinak posílám dál (např. v rámci předvánoční akce Krabice od bot). Předpokládám ale, že ty nejhodnotnější a nejoblíbenější si taky někam bezpečně uložíme pro další generace.

 
Jaké hry či stavebnice jsi dětem v Agátině světě vybrala? Jak se hračka osvědčila?

Kdybyste přišli k nám domů, viděli byste, že naše skříně jsou zmenšené kopie Agátiných regálů :) A naopak, když přijdeme s dětmi k vám do obchodu, jeden přes druhého křičí "Mami, to máme doma!". Pokud mám vybrat pár věcí, co u nás slaví největší a dlouhodobý úspěch, jsou to například dřevěná vláčkodráha včetně hromady doplňků, hlavolamové hry od Mindoku Červená karkulka a Tři malá prasátka, jednoduché stolní hry Honem zpátky do ohrádky! a Pomáháme zvířátkům od Djeca, didaktické hry Coloformix a Topologix, velké hmatové puzzle od Janodu, nebo magnetická stavebnice pro nejmenší SmartMax. A vzpomínám si na jeden ultra trhák pro tehdy ročního Jakoubka - dřevěná zatloukačka s xylofonem značky Hape.
 
 

Hračky by měly děti především bavit a rozvíjet. V neposlední řadě dokáží utvořit společný prostor pro aktivitu celé rodiny, jako třeba společenské hry. Hrajete je doma? A jaké?

Společenské hry u nás frčí. Je ale dost těžké skloubit rozdílné schopnosti dítěte vzhledem k věku. Proto jsem v této oblasti dost bádala a hledala, co můžeme hrát všichni dohromady. Úplně první deskovka, kterou zvládal už dvouletý Jakub, je Zajíček v své jamce. Tam stačí mít znalost barev, z toho bych u první vybírané hry vycházela. A s rostoucím věkem možnosti přibývají. Ty jednodušší jsem zmínila výše (Honem zpátky do ohrádky! a Pomáháme zvířátkům od Djeca), určitě nějaké lotto, černý Petr, postřehovky typu Dobble, přebíjená se zvířátky. Perfektní zábavou na dlouhé večery jsou Story Cubes, příp. Story Cards, něco, při čem si budete s dětmi krom hraní i povídat, a něco, kde neexistuje nic jako špatná odpověď nebo prohra.
 
 
 

Čtete si s dětmi? Pamatuješ si na svou nejoblíbenější knihu? Jaké knihy u vás teď “frčí”?

Vždycky jsem měla ráda knihy Astrid Lindgrenové, nejvíc Děti z Bullerbynu a Bratři lví srdce. Jsem odmala knihomol a i můj muž ví, jak je čtení pro rozvoj dítěte důležité. Na knihy si tedy dost potrpíme, všem třem čteme od narození. A všechny tři tento společně strávený čas milují. Za knihy pro děti dost utrácím, ale chodíme pravidelně i do knihovny. Mám totiž svoji představu o krásných knihách, jenže děti mě někdy vyvedou z omylu a vkus se může dost zásadně různit. Takže domů vybírám většinou knihy já, podle svého přesvědčení co se kvality dětské literatury týče, v knihovně jim dávám volnou ruku. Matěj každý den se zájmem poslouchá klasické české říkanky, Jakub teď trvá na knihách o dinosaurech, Klárku teď hodně baví Špačkova etiketa ze série Dědečku, vyprávěj, všemožné encyklopedie o přírodě, knihy A pak se to stalo a Zlobilky. 


 

A co ve školce a škole? Už víš, kam děti jednou půjdou? Klasický směr nebo nějakou alternativu? Myslíš, že by si děti měly hrát i ve škole?

To je u nás velmi aktuální téma. Školku máme jasnou, zatím tedy pravidelně chodí jen Klárka. Vybrali jsme Montessori směr. Od září to čeká i Kubíka. Na školu máme ještě rok čas a velmi o tom doma diskutujeme. Nejraději bychom si nakombinovali svoji vlastní ideální školu, která bude stát na hodnotách, co jsou pro nás důležité. Nejvíc zásadní pro mě je, aby škola byla místem, kde se moje dítě bude cítit v bezpečí a sebejisté, líbil by se mi častý kontakt s přírodou, učení v souvislostech a dostatečný prostor pro objevování sebe sama. Nevím, zda "hrát" je to správné slovo, spíš bych chtěla, aby děti mohly ve škole bádat a vzdělávat se prostřednictvím praktických pomůcek, ne biflovat kvanta teorie, to je velmi krátkodobé, jak pozoruju sama na sobě.

A poslední otázka: v letošním roce jsi podpořila hlasování Dobrá hračka. Jaká hračka je podle tebe dobrá? A kterému kandidátovi jsi držela palec?

V anketě hlasuju už několik let a často se do výběru dostanou i hračky, co máme doma. Dobrá hračka je podle mě taková hračka, která nejenom dítě dlouhodobě zabaví, ale dá mu i něco navíc. Podpoří ho v jemné motorice, v komunikačních dovednostech, v logickém uvažování, v prostorové představivosti, v kreativitě. Má nějakou přidanou hodnotu. A je to taková hračka, kterou byste ve sklepě schovali pro svá vnoučata :) Zajímají mě tři kategorie, z hraček pro mimina jsem podpořila dřevěnou aktivní kostku Janod, v kategorii pro tříleťáky jsem vybrala Hmatové lotto Vilac, které máme dlouho doma, a za předškoláky volím magnetickou puzzle mapu Woody, která momentálně baví celou rodinu.