Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Anna Rollová: najde i vaše dítě pod stromečkem chytrý telefon nebo tablet? Nastavte pravidla.

Anna Rollová: najde i vaše dítě pod stromečkem chytrý telefon nebo tablet? Nastavte pravidla.

Agáta pomáhá 27. 11. 2019 1 minuta
Kateřina Hrubešová
V minulém rozhovoru jsme si popovídali s usměvavou Mgr. Annou Rollovou o tom, jaké nebezpečí číhá na děti ve virtuálním světě. Zařízení typu mobil, tablet či počítač je pro dítě velmi lákavé jako dárek a často si ho přejí pod stromeček. Váhate, jestli už je správný čas? Neuděláte chybu, pokud takový dárek dopřejete? Podívejte se na následující rozhovor, který vám při rozhodování pomůže.

Stále častěji vídáme děti, které umí ovládat tablety a chytré telefony lépe než dospělí. Už i velmi malé děti umí pustit video, prohlédnout galerii fotek apod.. Kdy je ten správný čas dát předškolním dětem do rukou tablet? 

Nerada dávám paušální odpovědi, jelikož si myslím, že ani vědci nemají v této oblasti shodu a je těžké určit konkrétní roky, kdy by měli rodiče děti pustit k jednotlivým elektronickým zařízením. Někteří odborníci určují poměrně přísné hranice, že např. do tří let by dítě nemělo ani zahlídnout tablet či mobil, jiní doporučují posuzovat to individuálně dítě od dítěte. Také si myslím, že je to velmi individuální z hlediska kontextu celé rodiny - jinak se zabavuje rodičům jedináček a jinak se drží dále od pohádek a her v tabletu dítě druhorozené a další. Takže bych to nechala na zvážení každému rodiči, každopádně ovšem s tím, že je samozřejmě nezbytné hlídat, jaký obsah si dítě pouští.

A v kolika letech by děti měly dostat první mobil?

Opět těžko říct konkrétní rok - jindy je načase dítěti pořídit mobil, pokud bydlí kousek od školy či pro něj rodiče dochází, jindy když musí již relativně brzy dojíždět samo například do vedlejší vesnice či přes část města a rodiče potřebují mít možnost ho pohlídat na cestě. A samozřejmě i každé dítě je jiné a vyvíjí se odlišně a jindy je připravené vnímat technologii i s jejími riziky a dokázat se chovat dostatečně opatrně, nejen aby mobil nezničili, ale také aby se skrze něj nenechali ohrožovat např. kyberšikanou či kybergroomingem.
 
Zdroj: Dětské krizové centrum, Nebezpečí internetu
 

Co je rozumný čas strávený u telefonu, tabletu či jiného zařízení?

Ani v této oblasti nepanuje v odborném světě shoda - někdo definuje přesné časové hranice , jiní odborníci jsou benevolentnější a hranicí je pro ně to, zda dítě má i jiné zájmy a není pro něj problém se od tabletu či mobilu odtrhnout. Já osobně jsem pro to určité časové mantinely nastavit, nicméně spíše než paušálně, tak s přihlédnutím k tomu, jaký má ten den dítě program, zda už má hotové povinnosti, má jiné aktivity, nebo je naopak nemocné a leží doma, apod.
 

Doporučila byste rodičům, jaká pravidla mají stanovit dětem?

Určitě je zásadní si společně stanovit pravidla užívání přístroje, které se budou dodržovat a zároveň nastavit sankce za jejich porušování. Děti získají důvěru od rodičů a zároveň se tím učí samostatnosti, zodpovědnosti a hospodaření s penězi. S dětmi, předškolními i dospívajícími, se domluvte na času, který denně stráví na tabletu nebo mobilu, poraďte s výběrem aplikací a použijte program pro rodičovskou kontrolu. Děti staršího školního věku budou vyžadovat přístup k internetu a sociálním sítím. Je to přirozené, ale nastavte výši účtu a limit dat, vysvětlete bezpečné chování na sociálních sítích, včetně toho, že dětem umožníte sítě využívat až od věku, pro který je síť určena.

Co dělat, aby se nestalo dítě závislé na tabletu či mobilu?

Počítač, tablet či telefon mají i svá pozitiva. Jsou úžasným zdrojem informací a starším školákům poslouží i jako školní pomůcka. Důležité je, aby děti byly schopné žít i mimo internet. Nabídnout jim i jinou zábavu, jít na procházku, zakopat si, prostě trávit s dítětem čas. Aby se dítě nestalo závislé na tabletu či mobilu, je zapotřebí jít mu příkladem. Pokud i vy budete trávit volný čas s mobilem v ruce, je velká pravděpodobnost, že i vaše dítě na tom nebude jinak. Děti se už od útlého dětství učí kopírováním a nápodobou, a tak tomu je i v tomto  případě.

Internetový obchod
Sdílet
Kateřina Hrubešová Kateřina se stará o Facebookovou stránku Agátina světa, je také autorkou mnoha článků na Agátině blogu. Zkoumá vlastnosti našich hraček do nejmenšího detailu. O své poznatky se dělí v pravidelných článcích, které jsou součástí našich newsletterů.