Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Agáta pomáhá 2022: Vidí vaše dítě správně?

Agáta pomáhá 2022: Vidí vaše dítě správně?

Agáta pomáhá 10. 10. 2022 3 minuty
Tereza Kotilová
Jak už víte, letos v rámci projektu Agáta pomáhá společnými silami dáváme dohromady finanční prostředky Společnosti pro ranou péči, která se stará o rodiny s handicapovanými dětmi od narození do 7 let. Nyní si řekneme, jak u dětí včas odhalit oční vadu.

Agáta pomáhá 2022: Vidí vaše dítě správně?

“Pomáháme dětem lépe vidět svět” 

Společnost pro ranou péči pomáhá rodinám handicapovaných dětí ve věku od narození do 7 let. Nejenže přinášejí podporu psychickou, ale také dokážou poradit, jak si s dítětem hrát, a přitom jej správně rozvíjet. Jedním z nejzávažnějších handicapů je postižení zraku – zrakem totiž získáváme až 85% informací ze svého okolí. V takovém případě – ať už jde o malou oční vadu nebo vážné postižení s pouhými zbytky zraku či reakce na světlo – je nesmírně důležité začít se zrakem včas pracovat a správně jej stimulovat.

Stimulace zraku u dětí je nesmírně důležitá


Nezapomínejte, že schopnost vidět ovlivňuje celkový psychomotorický vývoj dítěte. Pokud tedy máte pochybnosti o správném vyvoji právě v oblasti zraku, neváhejte to se Společností pro ranou péči včas konzultovat. Protože právě v případě zrakových vad je důležité začít s dětmi pracovat co nejdříve – správná stimulace zraku i ostatních smyslů dítěte s postižením má zásadní dopad na kvalitu jejich života v dospělosti. A v případě méně závažných handicapů často stačí dítě na začátku jen vhodně “popostrčit” a jeho vývoj je se pak už nastartuje správným směrem. 

“Děti se závažnými zrakovými vadami jsou díky rané péči schopny dalšího zrakového rozvoje a dochází u nich k výrazným zlepšením zrakových funkcí – na rozdíl od dětí, které tuto péči nemají.“ Říká MUDr. Kateřina Šenková, Ph.D., dětská oční lékařka v Dětské nemocnici FN Brno.

Na své starosti nemusíte zůstávat sami! Kontaktujte Společnost pro ranou péči, oni jsou připraveni vám pomoci. 

Stimulace zraku

Vidí vaše dítě správně? 

V prvních měsících a letech života je zrak pro dítě hlavním zdrojem poznávání světa. Zároveň je však zrak po narození nejméně vyvinutým smyslem ze všech. Schopnost vidět dítě získává učením, a je třeba ji už od narození aktivně rozvíjet, jinak je vnímání dítěte omezeno. Včasnou stimulací zraku pomůžete vašemu dítěti lépe vidět. 

Podívejte se níže na obrázku na to, jak by mělo dítě v daných měsících svého života reagovat. Společnost pro ranou péči vám k tomu připravila krásnou pomůcku s kačenkami. 

Vidí vaše dítě správně?

Pokud u dítěte pozorujete, že:  

  • nedívá se do očí 
  • nezajímá se o hračky 
  • má netypické pohyby očí  
  • šilhá (pokud je starší než 6 měsíců) 
  • neobvykle naklání hlavu např. při hře  
  • upřednostňuje dívání se do světla  

nebo

  • vašemu dítěti byla diagnostikována zraková vada
  • dítě je po oční operaci
  • dítě má nosit brýle či okluzi a odmítá to 

V těchto případech se neváhejte ihned obrátit na Společnost pro ranou péči a konzultujte to s nimi. 
 
Vidí vaše dítě správně?

Věděli jste, že... 

Vývoj zrakového vnímání probíhá nejintenzivněji do 3 let. Poté do 6 let se vidění dál upevňuje a stabilizuje. Přečtěte si více o vývoji zraku přímo na webu Společnosti pro ranou péči. 

Pomáhejte s Agátou Společnosti pro ranou péči

Přispějte společně s námi do projektu Agáta pomáhá Společnosti pro ranou péči. Cíle našeho projektu jsou:

  1. Zajistit pomůcky a hračky pro terapeutickou práci a volnočasové aktivity s postiženými dětmi do věku 7 let. Raná péče si vybere pomůcky a hračky pro svých 7 středisek – do každého v hodnotě cca 10 000 Kč. Dohromady jde o částku cca 70 000 Kč, která bude rozdělena na tři části:
    • část, kterou věnuje přímo Agátin svět z vlastních zdrojů
    • část, která se rozdělí mezi naše nejvěrnější dodavatele, kteří se každoročně do projektu Agáta pomáhá zapojují.
    • část pomůcek se nakoupí z vybraných peněz přímo od vás, zákazníků.
  2. Zajistit finanční podporu pro práci terapeutů, aby se mohli věnovat co nejvíce dětem s vývojovými vadami. Náš cíl je vybrat finanční prostředky, které pokryjí 5 měsíců péče terapeutů.
  3. Rozšířit povědomí o tom, co Společnost pro ranou péči dělá, a hlavně, že tu je pro všechny rodiny, které její pomoc potřebují.
Máte stejně dobré srdce jako my a ptáte se, jak můžete pomoci? Zakupte na našem e-shopu až do 31. 12. 2022, samostatně či v rámci vaší objednávky, charitativní voucher a přispějte tak i vy. Sdílejte tuto možnost pomoci se svými přáteli, třeba se rozhodnou pomoci také. Čím více lidí se do projektu zapojí, tím snáz se nám podaří naplnit naše cíle. Předem vám děkujeme za pomoc těm, kteří to opravdu potřebují.


 

Aktuální stav sbírky Agáta pomáhá

Zajímá vás, jak sbírka pro Ranou péči aktuálně probíhá? Sledujte nás, budeme vás průběžně informovat.

Děkujeme za to, že pomáháte s námi! 

Internetový obchod
Sdílet
Tereza Kotilová Píšu pro vás inspirativní články na Agátin blog. Takové články, které vám pomohou s výběrem her, hraček a pomůcek pro vaše děti. S velikou radostí některé hračky z Agátina světa osobně testuji v praxi, a to pod odborným dohledem mé dcery Rozálie.