Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog 6 hravých tipů pro rozvoj řeči a fantazie s předškoláky a prvňáčky

6 hravých tipů pro rozvoj řeči a fantazie s předškoláky a prvňáčky

Tipy pro výběr her a hraček 22. 6. 2015 4 minuty
Kristýna Křížová
Rozvoj fantazie, vymýšlení příběhů, schopnost je srozumitelně vyprávět, správně chápat časové souvislosti děje..., toto všechno jsou témata, která jsou pro děti důležitá. Nechte se inspirovat naším netradičním tipem: velkými puzzle se spoustou detailů, na základě kterých s dětmi můžete vytvářet, rozvíjet a bavit se kratšími či delšími příběhy, rozvíjet řeč či cvičit logopedii.

Obrázkové puzzle jako základ pro vyprávění příběhů

Základem našeho tipu jsou nádherná velká puzzle s vkusnými ilustracemi od oblíbené francouzské značky Janod. Tato puzzle obsahují 208 dílků a jsou zabalená v krásné kulaté krabici, díky které si je naši zákazníci oblíbili jako dárek i pro děti svých přátel či příbuzných. Na okrajích složeného puzzle (výsledný obrázek je kulatý a má průměr 50 cm) je bílý rámeček s více než 50 detaily z obrázku. A právě tyto detaily jsou výborným základem pro vytváření příběhů.

Prohlédněme si obrázek puzzle s hasiči. Hasí požár většího domu a povolali všechny druhy hasičských vozidel vč. helikoptéry; museli uzavřít část ulice, pomáhají těm, kteří se při požáru trochu zranili, zachraňují domácí zvířátka ze střechy ohroženého domu, vysvětlují novinářům i kolemjdoucím, co se stalo...




Tato velká puzzle od Janodu dětem krásně zaplní pěkný kousek volného odpoledne vlastní přípravou a pak hraním s řečí. Postupujeme takto:

  1. nejprve je třeba poskládat obrázek z 208 dílků. Díky tomu děti trochu potrénují svou trpělivost a seznámí se se všemi detaily, které se na obrázku nacházejí.

  2. pak můžete hrát soutěž, kdo jako první najde pět, deset či patnáct detailů z obrázku.

  3. nyní, když obrázek děti dobře znají, můžete zkoušet vymýšlet příběhy.

 

6 tipů na vytváření příběhů a rozvoj řeči

Začněte třeba tím, že některým postavám dáte jména a řeknete si, kdo jsou čí rodiče, sourozenci apod. Pak můžete vymýšlet příběhy:

  1. společný příběh: dítě řekne první větu o vybrané postavě z puzzle. Vy na ni navážete, začnete rozvíjet příběh. Po vás v příběhu pokračuje dítě a takto se střídáte tak dlouho, jak budete mít chuť. Podle nálady můžete do příběhu zapojovat další postavy z puzzle nebo jen odvíjet příběh vybraného dítěte či jeho rodiny.

  2. vymýšlejte každý svůj příběh: dítě i vy vytváříte svůj příběh vybrané postavy či postav podle své nálady a fantazie

  3. dávejte si úkoly: u větších dětí můžete zkusit náročnější verzi. Ať vymýšlíte společný příběh nebo každý svůj, paralelní, můžete protihráči dávat úkoly: když na něj přijde řada, dostane od vás zadání, jaký předmět (detail, postavu) z obrázku musí do pokračování svého příběhu zakomponovat.

  4. trénujte logopedii/výslovnost: podobně jako u předchozího tipu si s dětmi dávejte úkoly, vybírejte však slova začínající či obsahující určitou hlásku, kterou v rámci logopedických cvičení potřebujete cvičit (puzzle s obrázkem hasičů se přirozeně nabízí pro nácvik sykavek, puzzle z lékařského prostředí je zase ideální pro hlásky R, Ř, L).

  5. hravá angličtina: pojmenovávejte s dětmi prvky obrázku puzzle v angličtině; dítě může samo vyhledávat obrázky, které umí pojmenovat, nebo mu můžete vy dávat "diktát": řeknete anglické slovíčko a dítě musí najít obrázek na puzzle.

  6. dávejte si hádanky: jeden hráč popíše určitou situaci či postavu z puzzle a druhý hráč ji musí na obrázku poznat a najít. Tato hříčka je vhodná nejen pro soutěživé děti, ale zejména pro ty, které se vyjadřují nesrozumitelně (ne z hlediska artikulace, ale z hlediska formulace věty, myšlenky...)

Existuje jistě celá řada dalších tipů, jak si s vtipem hrát s příběhy. V každém případě je však důležité, že s děmti budete mluvit, můžete jim opravovat a vysvětlovat časové posloupnosti či obohacovat slovní zásobu.

Internetový obchod
Sdílet
Kristýna Křížová Kristýna je zakladatelka a duše Agátina světa, kterému dává směr. Spolu se svou sestrou Lucií zkoumají české i zahraniční značky, aby do Agátina světa zařadily ty nejlepší hry a hračky. Protože jen hry, hračky, knížky a stavebnice, které vynikají přínosem pro děti, kvalitou zpracování, bezpečností i designem mohou patřit do Agátina světa. A takový je pak svět, který pro nás tvoří.