Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Logopedie JINAK: 4.díl Běh na dlouhou trať

Logopedie JINAK: 4.díl Běh na dlouhou trať

Rozvíjíme předškoláky 2. 12. 2019 2 minuty
Kateřina Hrubešová
Jaké jsou chyby, které třeba jako rodiče nevědomky doma děláme, a tak rozvoji komunikace s dítětem bráníme?

Povídání o životě, o sladění mateřství s profesní kariérou, o cestě za vlastním sebepoznáním a realizací v rovnováze se Zuzanou Blažkovou, klinickou logopedkou a autorkou blogů Logopedie JINAK a Máma logopedka.


Jaké potíže řeči řešíš nejčastěji? Zaznamenala jsi nějaký vývoj, změnu, proměnu? Vývoj v přístupu rodičů?

Logopedie není ve většině případů disciplínou pro sprintery. Obtíže dnešních dětí jsou často, mnohem "hlouběji", než si dokážeme představit.

V porovnání s předchozími generacemi tráví dnešní děti přirozeným pohybem zlomek času – ten je ještě k tomu všemu většinou organizovaný kroužkem a nebo vedený rodičem. To vše se promítá do  komunikačních schopností našich dětí. Většina dětí se dnes nedokáže nudit. Vlastně jim k tomu nedáváme prostor. Možná se budete divit, ale právě nuda je důležitým milníkem ve vývoji a měla by být přirozenou součástí našich životů. Podporuje totiž fantazii, kreativitu a samostatnost. Měli bychom se naučit dát dětem čas a prostor na to, aby si sami našly, co je zajímá. Nepodsouvejme  jim stále činnosti, které baví nás nebo ještě hůře činnosti, které nebaví ani nás a myslíme si o nich, že by měly bavit naše děti. Nechme je chvilku se nudit, ať samy zjistí, co je láká.  Jen tak si budou schopné  smysluplně organizovat a vyplnit svůj volný čas.


 
Logopedie není v naprosté většině případů jen o úpravě výslovnosti. V ambulanci věnuji poměrně velký prostor tomu, aby rodiče pochopili proč nebudeme hned pracovat na výslovnosti, abychom si určili jaké jsou cíle a jak jich společně můžeme dosáhnout. Úspěch totiž většinou nepřichází hned. Viditelný/slyšitelný efekt dorazí v závislosti na tom, jak poctivě se doma trénuje. Mám pocit, že více sledujeme a máme snahu dřívě podporovat zdravý vývoj našich dětí. V ambulanci mám v porovnání s uplynulými 8 lety o 60% více 2. - 3. letých dětí, u kterých rodiče chtějí podpořit vývoj řeči. Na druhou stranu ale stále slýchám a „čtu“ argumenty typu: „Vždyť z toho vyroste.“, „Nikam nechoďte, stejně s nikým nebude spolupracovat dřív než ve 4 letech.“, „Vydrž do školky, tam se rozmluví.“...a co když ne? Není lepší jedna včasná konzultace, která nás uklidní, nebo nasměruje dál?
 

 

Internetový obchod
Sdílet
Kateřina Hrubešová Kateřina se stará o Facebookovou stránku Agátina světa, je také autorkou mnoha článků na Agátině blogu. Zkoumá vlastnosti našich hraček do nejmenšího detailu. O své poznatky se dělí v pravidelných článcích, které jsou součástí našich newsletterů.