Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Rodinné plánovací kalendáře pro rok 2024

Rodinné plánovací kalendáře pro rok 2024

Tipy pro výběr her a hraček 1. 1. 2024 2 minuty
Tereza Kotilová
Nový rok 2024 odstartoval! Byly první dny nového roku přesně podle vašich představ, nebo cítíte, že ty následující dny budou potřebovat více zorganizovat a naplánovat? Pak pozorně čtěte, máme pro vás tipy, jak na to.
Rodinný plánovací kalendář 2024
 
Nový rok si žádá nové plány a pořádnou organizaci. Souhlasíte s námi? Pak vám v tom mohou pomoci přehledné rodinné plánovače, do kterých si můžete zaznamenat jak vaše dlouhodobé vize a plány, tak podrobnou organizaci dne a rozdělení jednotlivých úkolů mezi členy rodiny.

Rodinné plánovací kalendáře pomohou nejen vám rodičům, abyste měli přehled a už nikdy na nic nezapomněli, ale menší děti, které ještě nemají přesný pojem o čase a jeho trvání, si ho v takových plánovačích dokážou lépe představit. Vidí, jak po sobě plynou týdny a dny. Také co je v jednotlivých dnech čeká za úkoly i zábavu a dle těchto rozplánovaných činností si udělají lepší přehled o časovém sledu. Uvidí, že 5 dní z týdne tráví ve školce či škole, že každý den po návratu domů je čeká svačinka a společné hraní, pak následuje večeře, úklid a hygiena, posléze přesun do postele, pohádka a dobrou noc. Víkendové dny pak budou hezky oddělené jinými činnostmi. Určitě v nich bude více zábavy, výletů, společného tvoření a čas pro společenskou hru, ale také nějaké ty domácí povinnosti, aby byl chod domácnosti plynulý a podíleli se na něm všichni členové.
 

 

Jaké domácí činnosti můžete v klidu delegovat na děti?

Každé dítě je jiné a jinak se zapojuje do běžného chodu domácnosti. Některé děti je potřeba více motivovat, jiné to dělají automaticky. Avšak jsou činnosti, které na ně můžete v klidu delegovat a ony se je dřív nebo později naučí dělat automaticky a zcela samostatně. Jen je potřeba je tomu řádu učit ideálně od mala. Výhoda je, že malé děti tyto naše rutinní a často pro nás nudné činnosti neberou jako povinnost, ale jako velkou zábavu. Tak toho využijte zavčasu.
  • Úklid pokojíčku – Lze zařadit na každý večerní program. Těm nejmenším zprvu pomáháme a vedeme je postupně k úklidu jednotlivých částí, až tento úkol zvládnou kompletně.
  • Ranní vypravování – Jde o sled menších činností (ustlání postele, zuby, česání, oblékání, svačina do aktovky, obouvání…) kdy se dítě může učit po kouskách provádět je samostatně, až to zvládne úplně samo. Starší sourozenci pak mohou pomáhat těm menším.
  • Chystání batůžku / aktovky – Ať si dítě připraví vše, co uzná za vhodné vedle na hromádky a pak spolu projděte, zda je vše opravdu nutné či vhodné a případně si řekněte, proč tomu tak není.
  • Úklid čistého nádobí z myčky – Každodenní činnost, na které se může podílet i více sourozenců naráz. Každý má jedno patro, přičemž ti nejmenší zvládnou alespoň příbory a lehčí kousky nádobí.
  • Příprava stolu – Před každým společným posezením u jídla nechte dítě připravit prostírání, příbory a skleničky. Opět se na činnosti mohou podílet všichni sourozenci naráz, ať jde práce lépe od ruky.
  • Mytí zrcadel – Tuto oblíbenou činnost zvládnou i ti nejmenší pomocníci. Pokud máte obavy z leštidel, dávejte zprvu pouze vodu třeba s trochou mýdla, ať si činnost osvojí a naučí se s rozprašovačem správně pracovat.
  • Převlékání peřin – Začněte děti zapojovat při svlékání špinavých povlaků, poté pomohou se zastrčením prostěradla a brzy zvládnou také povléct polštáře a peřiny úplně samy. Chce to jen trénink.
  • Luxování – Bez malého příručního luxu ani ránu! Děti ho milují a dokážou si tak rychle osvojit, že drobečky po snídani, svačině i večeři snadno zvládnout vysát samy.
  • Zalévání květin – Také velice oblíbená činnost už od mala. A že se občas netrefí nebo přelijou květináč? Je to jen voda. 😊
A to je jen výčet některých činností. Určitě vás jich napadne mnohem více a brzy si díky tomu dokážete i oddechnout a místo nějaké vaší dosavadní povinnosti vypít kávu, protože ji za vás udělá váš malý parťák. A to s radostí.

Takže pokud jste se doposud báli větších plánů a delegace činností na všechny členy domácnosti, už nemusíte, protože tady vidíte, jaké výhody se vám tím naskytnou. Vám i dětem dodá precizní organizace domácnosti jistotu a pocit, že vše šlape, jak má a že je každý zapojen. Tak si pořiďte rodinný plánovač, nezbytné pomůcky k vyladění detailů a pusťte se společně do toho.

Pokud chcete začít hned teď s plánováním času a činností, stáhněte si náš jednoduchý rodinný plánovací kalendář, vytiskněte ho, vyplňte a připevněte na viditelné místo v domácnosti.

Agátin rodinný plánovací kalendář týdenní
 
Internetový obchod
Sdílet
Tereza Kotilová Píšu pro vás inspirativní články na Agátin blog. Takové články, které vám pomohou s výběrem her, hraček a pomůcek pro vaše děti. S velikou radostí některé hračky z Agátina světa osobně testuji v praxi, a to pod odborným dohledem mé dcery Rozálie.