Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Proč je tak důležité kreslit s dětmi?

Proč je tak důležité kreslit s dětmi?

Tipy pro výběr her a hraček 18. 6. 2018 2 minuty
Kristýna Křížová
O kreslení a jeho významu pro děti jsme si povídali se speciální pedagožkou Mgr. Světlanou Drábovou.

V jakém věku je vhodné začít s dětmi kreslit?

Kreslení předchází rozvoj jemné motoriky, ke kterému dochází už v prvním roce života, když dítě začíná manipulovat s předměty, hračkami (hází kostky  apod). První pokusy o kresbu můžeme pozorovat okolo druhého roku, někdy i dříve. Děti si rády kreslí prstovými barvami, do barevných plastelín, písku, sněhu, vodou. Při kreslení v tomto věku jde především o volnou manipulaci barvou a rukou. Okolo 3. roku by děti měly začít používat voskové bloky, které chytají pazourkovým úchopem. Následně okolo 3,5 roku až 4 let začínají brát do ruky pastelky, štětec.

Jaké pastelky jsou pro děti vhodné?

Vhodné je dát dětem na kreslení pastelky s výřezy, které intuitivně navedou ke správnému úchopu, např. EASYcolors od STABILO. Předejdeme tomu, aby dítě začalo držet pastelku nesprávně. Důležitý je dohled a nápodoba rodiče. Od začátku bychom se měli snažit ji dítěti vkládat do ruky tak, jak ji má držet, a upravovat manipulaci s psacím náčiním, abychom dítěti postupně fixovali správný úchop. Něměli bychom nechat dítě držet pastelku, jak ho napadne. Je vhodné kreslení pastelkou střídat s malováním štětcem a vodovkami, protože štětcem dítě většinou na papír netlačí, nebo mu nabídnout fixy STABILO SCRIBI, které zanechávají sytou stopu a mají zasouvací hrot - malý malíř na něj tedy netlačí.

Je jedno, co dítě kreslí?

Ano, nesnažíme se dítěti podsouvat, co by mělo kreslit. Jeho kresba se bude postupně vyvíjet.

Kdy by dítě mělo být schopno správně držet pastelku?

Okolo 4 let až 4,5 roku. Pokud si dítě v tomto období zafixuje špatný úchop, obvykle nepomůže nic jiného, než-li odcvičit dle paní doktorky Heyrovské kurz nápravy grafomotorických potíží. Řešit v 1. třídě nesprávný úchop je již pozdě.

Souvisí spolu kresba a řeč?

Ano, jdou ruku v ruce. Řeč i psaní souvisí s rytmem. Uvolněná ruka souvisí s uvolněnými mluvidly. Když má dítě spastický úchop a tlačí na tužku, ztuhnou mu i svaly okolo úst a celé tělo. Můžete si to vyzkoušet i vy sami na sobě. Takže když není uvolněná ruka, není uvolněná kresba a nejsou uvolněná mluvidla, protože je vše propojeno.

Dnes už dvou-tříleté děti umějí manipulovat se smartphonem či tabletem. Kreslí díky tomu méně?

Celkově se děti dnes méně hýbou i díky těmto vymoženostem. Jsou zvyklé se sami zabavit a méně kooperují s okolím. Když se nerozvíjí pohyb, nerozvíjí se ani další dovednosti, protože vše je navázáno na pohyb.

Jaké psací potřeby je vhodné dětem nabídnout na kreslení?

Obecná rada: vybírejte pastelky, které mají vysoký podíl pigmentu v tuze, budou kreslit jasnými barvami a děti na ně nebudou tlačit. Malí umělci potřebují do ruky pastelku, jejíž tuha se lehce nezlomí a vybarví i velké plochy. Pro první dětské čmáranice a pozdější kreativní kreslení zkuste STABILO woody 3 v 1, pastelku, voskovku a vodovku v jednom. Silná tuha nejde zlomit, malým dětem se dobře drží a kreslí nejen na papír, ale i na sklo, kov, dřevo, karton, tmavý papír, holínky. Je možné ji rozmívat vodou.

Zdroj: Stabilo, S dětmi v Praze

 
Internetový obchod
Sdílet
Kristýna Křížová Kristýna je zakladatelka a duše Agátina světa, kterému dává směr. Spolu se svou sestrou Lucií zkoumají české i zahraniční značky, aby do Agátina světa zařadily ty nejlepší hry a hračky. Protože jen hry, hračky, knížky a stavebnice, které vynikají přínosem pro děti, kvalitou zpracování, bezpečností i designem mohou patřit do Agátina světa. A takový je pak svět, který pro nás tvoří.