Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Markéta Šarovská: Rodiče pomáhají školce

Markéta Šarovská: Rodiče pomáhají školce

Inspirativní rozhovory 25. 10. 2018 3 minuty
Kristýna Křížová
Markéta Šarovská rozhodně nepatří mezi ty rodiče, pro které je školka především praktické odkladiště dětí. V letošním roce společně se svými kolegyněmi v rámci sdružení rodičů při ZŠ a MŠ Angel pomáhá školce. Rádi jsme tedy vyšli vstříc prosbě o dary pro MŠ Angelka v Praze 12.

Markéto, vedete sdružení rodičů při MŠ Angelka v Praze 12.
Čím je vaše školka výjimečná?

Naše Mateřská škola Angelka pracuje podle výchovně vzdělávacího programu Začít spolu, do kterého se zapojila mezi prvními již v roce 1995. V praxi to vypadá tak, že opravdu ráno začínáme spolu. Každé ráno čeká na nás (rodiče a děti) ranní úkol. Většinou je to úkol pro děti a my rodiče pouze asistujeme, ale byly i úkoly, které daly zabrat nejednomu rodiči. Každé ráno takto spolu začneme, děti se přivítají s paní učitelkou podáním ruky, a teprve potom se rozloučíme.

Formy práce v programu Začít spolu jsou založeny na principu integrovaného učení hrou a činnostmi. V souladu s Rámcovým programem pro předškolní vzdělávání tvoří vzdělávací obsah MŠ Angelka integrované bloky, které jsou vždy vnitřně propojeny určitým tématem.
 

Výjimečnost školky spočívá také v tom, že některé třídy mají bilingvní program. Děti v těchto třídách mají program organizovaný v českém a anglickém jazyce. V každé z těchto skupin působí český učitel s vynikající znalostí angličtiny a na 9 hodin týdně rodilý mluvčí.

Co vaše sdružení pro děti ve školce připravuje?

Naše sdružení se snaží pomáhat tam, kam již nedosahují zdroje od státu. Zajišťujeme například pro děti divadélka, a také pro ně chystáme různé akce a soutěže.

Na začátku školního roku pořádáme akci Štrúdlování, která má za cíl, abychom se sešli rodiče s dětmi a vzájemně se trochu mezi sebou poznali. A jak to udělat lépe než u sezónního jídla? Každoročně probíhá soutěž o nejdelší a nejoriginálnější štrúdl. V loňském roce jsme společně „naštrúdlovali“ hada, který měřil 70 metrů. Poté, co se štrúdly změří, se do nich všichni hromadně pustí 😊.
Velkou oblibu u dětí má také lampionový průvod za sv. Martinem – všichni se sejdeme před školkou a vycházíme po vyznačené, svíčkami osvětlené trase. Průvod dojde až na školkovou zahradu, kde poté přijede Martin na bílém koni a přiveze dětem drobné dárky.
Na konci listopadu pořádáme ještě Vánoční jarmark, kde se prodávají výrobky dětí a rodičů – z utržených peněz se zase zpět kupují hračky či herní prvky do školky. 5. prosince k nám do školky chodí Mikuláš – děti dostávají balíčky s dobrotami a hračkami. Na první jarní den máme akci Vítání jara – vynášení Morany. Připravíme pro děti Moranu, kterou děti sami ozdobí. V průvodu se Morana odnese k potoku, kde se děti básničkou rozloučí se zimou a přivítají jaro. Velmi oblíbený je také Dětský den, kde rodiče za pomoci dětí ze ZŠ Angel připraví pro školkové děti soutěžní stanoviště, které si děti s paní učitelkami prochází a plní úkoly.

Právě pro tyto akce jsem oslovila Agátin svět se žádostí o sponzorství a jsem moc ráda, že se nám podařilo spolupráci dohodnout.

Proč jste se rozhodla do této činnosti zapojit? Mohla byste tzv. "mít klid": odvést děti do školky a trochu si odpočinout.
Místo toho školce a dětem věnujete svůj čas...

I v loňském roce jsem měla možnost pomáhat při organizaci některých těchto akcí a měla jsem z toho vždy velkou radost, a proto jsem se rozhodla zapojit i letos. Myslím, že není nad rozzářené dětské oči. Tato činnost mi dává smysl 😊.

Internetový obchod
Sdílet
Kristýna Křížová Kristýna je zakladatelka a duše Agátina světa, kterému dává směr. Spolu se svou sestrou Lucií zkoumají české i zahraniční značky, aby do Agátina světa zařadily ty nejlepší hry a hračky. Protože jen hry, hračky, knížky a stavebnice, které vynikají přínosem pro děti, kvalitou zpracování, bezpečností i designem mohou patřit do Agátina světa. A takový je pak svět, který pro nás tvoří.