Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Logopedie JINAK: 5.díl Jaké vybrat hry

Logopedie JINAK: 5.díl Jaké vybrat hry

Rozvíjíme předškoláky 9. 12. 2019 2 minuty
Kateřina Hrubešová
Rozdělení her podle oblastí, které nejenom v logopedii naše děti rozvíjejí. Motorické hry, hry nápodpobou, přemýšlivé a tvořivé.

Povídání o životě, o sladění mateřství s profesní kariérou, o cestě za vlastním sebepoznáním a realizací v rovnováze se Zuzanou Blažkovou, klinickou logopedkou a autorkou blogů Logopedie JINAK a Máma logopedka.


Dají se hry nějak třeba rozdělit, co pomůže na co, můžeš nám doporučit nějaké příklady, které můžeme pořídit domů a rozvíjet komunikační schopnosti i třeba bez logopedických obtíží?

 
Ano, mám je pro sebe srovnané do několika kategorií, které vám představím.
 
MANIPULAČNÍ – motorické: takové hry a hračky učí dítě používat velké svalové skupiny těla – rozvíjí hrubou motoriku. Patří sem například: to, na čem se dá jezdit, s čím se dá házet (míče, balóny, šipky), hopsadla, balanční podložky, švihadla, skákací gumy, obruče, kužely,   hrací tunely...
 

IMITAČNÍ – napodobivé: takové hry a hračky podporují sociální, emocionální i jazykový vývoj, protože pomáhají dítěti vyprávět myšlenky (příběhy), které mu zrovna běží hlavou. Patří sem například: dětské kuchyňky, autíčka s garážemi, uklízecí sety, panenky a domečky pro panenky, maňásci, loutky, plyšáci, figurky zvířat..

 
KOGNITIVNÍ - „přemýšlecí“: takové hry a hračky podporují kognitivní vývoj dítěte tím, že ho učí řešit problémy, hledat důvody a chápat důsledky, podporují zvědavost, rozvíjí matematické dovednosti... Tyto typy hraček mimo jiné rozvíjí koordinaci rukou a očí a trénují jemnou motoriku. Mezi takové hračky patří například: LEGO a jiné stavebnice, kostky,  puzzle, tangramy, korále, provlékačky vkládačky a stolní hry s pravidly.


SENZORICKÉ/KREATIVNÍ (tvořivé): jsou takové hry a hračky, které stimulují smysly, rozvíjí především sociální/emocionální dovednosti a jemnou motoriku. Nabízejí dítěti prostor pro relaxaci, podporují jeho schopnost soustředit se a učí ho vyjadřovat své emoce. Do této kategorie patří umělecké, tvořivé a hudební hračky. Příklady: umělecké potřeby (pastelky, křídy, barvy...), modelína, kinetický písek, hudební nástroje, dešťové hole, špátle, pompom kuličky, chlupaté ohebné drátky...


OSTATNÍ: všechny hračky, které nezařadíme do jedné z výše uvedených kategoríí – já sem řadím většinou elektronické „tlačítkové“, „řvoucí“ hračky  a nesmysly, kterých by bylo lepší se zbavit :)

 

Internetový obchod
Sdílet
Kateřina Hrubešová Kateřina se stará o Facebookovou stránku Agátina světa, je také autorkou mnoha článků na Agátině blogu. Zkoumá vlastnosti našich hraček do nejmenšího detailu. O své poznatky se dělí v pravidelných článcích, které jsou součástí našich newsletterů.