Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Rozvíjíme roční děti: Zkoumám svět kolem sebe

Rozvíjíme roční děti: Zkoumám svět kolem sebe

Tipy pro výběr her a hraček 18. 6. 2018 2 minuty
Kristýna Křížová
Mezi nejoblíbenější hry malých dětí patří vkládání kostek do správného otvoru či stavění věží a jejich bourání. Malé děti potřebují bezpečné a variabilní hračky, které je budou inspirovat k novým objevům. Podívejte se, jak děti inspirovat k novým objevům a hrám.

Roční děti při svém hraní často opakují stejné činnosti, neboť si potřebují ověřit, zda to, co se podařilo jednou, se může podařit i příště a lze tedy na tomto "objevu" stavět při dalším hraní. Proto hračky musí být odolné, jednoduché, a přitom variabilní. Měly by také nabízet zajímavé možnosti hraní i v budoucnu, až dítě povyroste a změní způsoby hraní.

Jak vybrat správnou hračku pro roční dítě?

Při výběru hračky si ověřte, zda je vyrobena z bezpečných materiálů (vč. použitých barev). Dřevěné hračky by měly být z kvalitního pevného dřeva, které se neláme a odolá i rostoucím dětským zoubkům. Velmi oblíbená je stavebnice TEGU, která vypadá na první pohled velmi obyčejně, ale opak je pravdou. Základem jsou dřevěné destičky stejného tvaru, ze kterých děti skládají různé tvary, věže a další stavby. Tahle jednoduchost vyvolá v dětech mnohem větší kreativitu a představivost než "hotová" hračka. Kluky určitě potěší malá sada v podobě vláčku nebo tramvaje.  

Dalším kritériem je variabilita hračky. Roční dítě si z nabídnuté hračky dokáže vzít jen to nejjednodušší: barevné kostky jsou pro něj jen kostky. Zajímavý potisk s obrázky však začne brzy také vnímat a vy ho díky téže hračce budete brzy moci učit zvuky vyobrazených zvířátek nebo se učit, kde žijí.

Tipy na osvědčené hračky pro roční dítě

Jednou z tradičních hraček pro roční děti je tahací hračka. K dispozici je v mnoha variantách, nám se velmi osvědčily hračky od českého výrobce Woody. Hračky jsou vyrobeny z kvalitního dřeva a jsou testovány na nejvyšší mezinárodní standard. 

Malí kutilové budou jistě nadšeni z montážního vozíku s nářadím, který poslouží zároveň jako opora pro první krůčky. Vozík obsahuje základní nářadí a mnoho doplňků, se kterými mohou sestavovat předměty podle fantazie vašeho dítěte! Navíc podporuje rozvoj jemné motoriky.

Krásný je také dřevěný kamion plný zvířátek. Zalíbí se určitě i holčičkám. Děti se učí znát zvířátka, barvy a trénují jemnou motoriku vkládáním zvířátek do patřičných otvorů. Přečtěte si recenzi z blogu Zrzky na tuto hračku a nechte se inspirovat k tomu, aby si i vaše děti učily zábavnou formou a osvojovaly si nové schopnosti. Věříme, že z toho budete mít vy, jako rodiče, velkou radost. Každý pokrok, úspěch chválíme!

Zajímavě variabilní jsou také Zábavné želvy od francouzského Janodu. Hračka se skládá ze čtyř malých dřevěných želviček. Každá z nich má svou barvu a tvar dílků, ze kterých se skládá krunýř. Hračka slouží jako navlékačka (malá pyramida ze tří dílků) i jako puzzle (jednotlivé želvičky lze za sebe různými způsoby zapojovat). Jakmile děti trochu povyrostou, želvičky dobře poslouží jako hračka na učení barev i dřevěná stavebnice. I proto tato hračka zvítězila v soutěži Dobrá hračka 2016 v kategorii hraček pro kojence a batolata.

Dalším favoritem řady dětí a rodičů z Agátina světa jsou kostky z velmi pevného kartonu s motivy zvířátek ze statku. Topanifarm se skládá ze šesti různě velkých kostek, které nejmenší děti používají na prosté stavění pyramid. Současně si velmi oblíbily gumová zvířátka, se kterými si nejdřív hrají samostatně nebo ve spojení s jednou kostkou (= jedním domečkem). Jakmile děti povyrostou, ze soustavy šesti kostek si stavějí statek nebo velkou pyramidu. Mohou se učit barvy, tvary a čísla vyobrazené na kostkách. Všestrannost této hračky dokazuje její nominace na Hračku roku 2013.

 

Internetový obchod
Sdílet
Kristýna Křížová Kristýna je zakladatelka a duše Agátina světa, kterému dává směr. Spolu se svou sestrou Lucií zkoumají české i zahraniční značky, aby do Agátina světa zařadily ty nejlepší hry a hračky. Protože jen hry, hračky, knížky a stavebnice, které vynikají přínosem pro děti, kvalitou zpracování, bezpečností i designem mohou patřit do Agátina světa. A takový je pak svět, který pro nás tvoří.