Potřebujete poradit? 770 601 604 Po - Pá 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodní stránka Mámin blog Rozhovor s Terezou Matoušovou, jejíž batohy nadchnou každého školáka!

Rozhovor s Terezou Matoušovou, jejíž batohy nadchnou každého školáka!

Inspirativní rozhovory 18. 6. 2018 3 minuty
Kristýna Křížová
Doba, kdy školní batoh sloužil pouze k přenosu školních potřeb z a do školy, je už dávno pryč. Možná si pamatujete, jak jste nosili aktovku přes jedno rameno, a o to více si uvědomujete, že toto jednostranné zatížení může vašim dětem přivodit onemocnění páteře.

V dnešní době je školní batoh vnímán jako módní, ale zároveň i funkční doplněk. U značky Topgal si můžete být jisti, že bude dobře chránit zdravý růst dětí. Topgal dokázal vyvinout školní aktovky a batohy, které odpovídají potřebám a přáním rodičů a dětí. Přečtěte si rozhovor s Terezou Matoušovou, která stojí za stylovým designem batohů Topgal!

Terezo, jaká byla Vaše cesta k roli designérky školních batohů Topgal?

Po studiích na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, obor design obuvi, jsem několik let pracovala právě jako designérka obuvi. Touha se dále rozvíjet, přinášet nové myšlenky a nápady byla silnější. V roce 2015 jsem oslovila českou firmu ze Šternberka, která vyrábí a sama navrhuje školní batohy. Od té doby pracuji jako produktová designérka české značky Topgal

Kolekce 2018 je již Vaší třetí kolekcí. Co tvoří základ každé kolekce, kterou připravujete?

Společným a asi nejdůležitějším prvkem každé kolekce je funkčnost a praktičnost batohu. Každá kolekce obsahuje několik vzorů, jejichž konstrukce a uspořádání vychází z předchozích modelů a ze zkušeností s jejich užíváním – počet a velikost komor a kapes, zádový systém, polstrování

Jak si hlídáte kvalitu školních batohů?

Zlepšování kvality našich výrobků je nikdy nekončící proces. Snažíme se neustále testovat, vylaďujeme všechny detaily a konstrukční prvky. Nyní například ve spolupráci s fyzioterapeutkou a pediatričkou důkladně testujeme zádové systémy našich školních batohů. Snažíme se zjistit, jak se posouvá těžiště batohu v závislosti na tvaru a polstrování zádového systému.

Jak by podle vás měl vypadat školní batoh?

Školní i studentské batohy se musí hlavně líbit, batohy plní kromě samotné užitné funkce také funkci estetickou. Základem každé kolekce je kvalitní materiál. K naší produkci používáme především 100% polyester potištěný technologií sublimačního tisku, který umožňuje používat velmi širokou škálu barev a efektů. U studentských batohů a dalších produktů používáme i jiné druhy materiálů.

Jaké společné prvky designu má kolekce 2018?

Z pohledu vnějšího designu a grafických vzorů lze jako společný prvek školních batohů označit asi hravost a barevnost. Snažím se, aby se s motivy našich školních batohů mohly děti určitým způsobem identifikovat, design se prostě musí líbit. Zároveň se snažím pokračovat v určitém pojetí a tradici školních batohů značky Topgal. Nepoužíváme licenční motivy, nechceme používat ani jednoduché a výrazné motivy známé od konkurenčních značek školních batohů a aktovek. Co je "IN" letos, může být příští rok zcela mimo. Věřím a doufám, že design batohů Topgal se od konkurence odlišuje a nezapadá tak úplně do šedi nějakého průměru.

Co bylo Vaším záměrem při tvorbě aktuální kolekce?

Snažila jsem se najít nové motivy, které by byly atraktivní pro děti a zároveň se svým zpracováním odlišovaly od konkurenčních batohů. Nesnáším nudu, jsem tak trošku ujetá perfekcionistka, občas je to se mnou k nevydržení. Přestože používám oblíbené barvy, snažím se najít minimálně nové barevné kombinace. Zároveň se pokoušíme v Topgalu hledat a zařazovat i technologické novinky. Letos to jsou například metalické tisky nebo rozšířená nabídka batohů s vyměnitelnými motivy na přední kapse. Zároveň pokračuji v navrhování svých oblíbených akvarelových motivů.

A co studentské batohy? Starší děti mají svůj styl a vědí, co se v kolektivu nosí. 

studentských batohů v kolekcích STREET HIT se snažím uplatnit především současné trendy v barevnosti a použitých materiálech i motivech. Zařadili jsme upravené a zcela nové střihy batohů, které snad odpovídají aktuálním módním i funkčním trendům. V kolekci by tak měly být jak potištěné batohy s odvážnějšími barevnými motivy pro mladší studenty, tak i batohy v střídmějším designu pro starší studenty (např. středoškoláci). Ti právě velmi často vnímají batoh především jako módní doplněk hodící se k oblečení, nikoliv pouze jako „zavazadlo“. I proto jsem se u několika kousků snažila využít materiály zajímavé např. svou strukturou doplněné jednobarevným nenápadným tiskem. Z pohledu barevnosti samozřejmě sleduji aktuální trendy. Jsem ženská, takže trendy hledám i ve fashion designu pro rok 2018, květinové vzory studentských batohů jsou toho důkazem.

Internetový obchod
Sdílet
Kristýna Křížová Kristýna je zakladatelka a duše Agátina světa, kterému dává směr. Spolu se svou sestrou Lucií zkoumají české i zahraniční značky, aby do Agátina světa zařadily ty nejlepší hry a hračky. Protože jen hry, hračky, knížky a stavebnice, které vynikají přínosem pro děti, kvalitou zpracování, bezpečností i designem mohou patřit do Agátina světa. A takový je pak svět, který pro nás tvoří.